Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.04.2015, 12:20

Рейдерство 2015. Прогнози на рік

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму

Рейдерство – проблема, яка останнім часом стає в Україні все більш актуальною. У перенасиченому поганими новинами середовищі, вона часто губиться. Втім наслідки рейдерства боляче б’ють не лише по підприємцям, а й по всьому суспільству, ставлячи під загрозу

Рейдерство – проблема, яка останнімчасом стає в Україні все більш актуальною. У перенасиченому поганими новинамисередовищі, вона часто губиться. Втім наслідки рейдерства боляче б’ють не лишепо підприємцям, а й по всьому суспільству, ставлячи під загрозу економічнестановище держави.
У березні наш інститут провівконференцію присвячену цій темі. Не дивлячись на те, що до її організації ми підключилиТоргово-промислову палату України, Український союз промисловців тапідприємців, звернулися до провідних бізнес-структур, знайти людей, які бпогодилися відкрито, на камери говорити про рейдерські захоплення на своїхпідприємствах нам так і не вдалось. Втім off records ми отрималидесятки відгуків від ділової спільноти, яка просто виє від хвилі рейдерства, щоостаннім часом захлеснула Україну. На жаль, нам немає чим втішити бізнес.Згідно з прогнозами на 2015 рік, далі буде лише гірше. Чого чекати і що робитими намагались розібратися у своєму дослідженні. 
За останні десятьроків українська влада не спромоглася напрацювати системне рішення щодоефективного захисту власників та інвесторів. Незважаючи на президентські укази,висновки профільних комітетів Верховної Ради, перелік підготовленихзаконопроектів, до втілення справа так і не дійшла. Немає офіційного юридичногопоняття «рейдерства», не впроваджено спеціальної статті кримінальноївідповідальності для замовників та виконавців рейдерських атак у кримінальномукодексі.
 
Моніторинг засічень-лютий 2015 р. засвідчив, що економічне рейдерство залишається актуальнимпитанням, яке є суттєвою загрозою для інвестиційного клімату в країні, загрожуєбезпеці власності вітчизняних та іноземних інвесторів. Проблема захистуінтересів власників особливо актуальна під час проведення реформ і враховуючи,що ці реформи вкрай потребують фінансування.
 
До цього можнадодати неконтрольований українською владою перерозподіл власності, в тому числіз використанням технологій рейдерських атак на територіях зони проведення АТО таокупованого АР Крим. Протягом найближчих місяців 2015 року можна прогнозуватиподальші дії щодо перерозподілу власності на цих територіях.
 
Загальна кількістьрейдерських атак за перші два місяці 2015 року перевищила півсотні випадків іце тільки згідно до повідомлень, які оприлюднені у ЗМІ. У моніторингу мивиділили топ-5 рейдерських захоплень за січень-лютий 2015 року. Тобто звернулиувагу на найбільш кричущі випадки.
 
1. Амстор.Захоплення та блокування роботи 20 магазинів. Після проведення аудиту та зміникерівництва відбувалось протистояння за участі озброєних людей.
2.Тростянецькийелеватор. Напад на власність міжнародної групи компаній «Bunge». Розбиті шибки,виламані двері, наявність важко поранених працівників підприємства. При оглядізатриманих нападників виявлено рушниці, набої, петарди з прикріпленими цвяхами.
3.Бахчисарайськарайспоживспілка. Силове протистояння пайовиків та озброєних людей у масках(понад 100 бойовиків).
4. ПП «Мединський».Відбувся підпал підприємства, було зафіксовано використання бойових гранат.Чергова спроба звести рахунки з підприємцем, який торік вже зазнав нападуозброєних бойовиків в масках, у тому числі із застосуванням бойових гранат.
5.Краматорськаметалобаза. Оперативна служба правопорядку ЗС України у ході перестрілкизахопила у полон невідомих нападників, які зі зброєю намагалися захопитиметалобазу.
Сумні прогнози щодо сплескуперерозподілу власності у 2015 році підтвердилися вже у березні місяці.Інформаційний простір розірвали гучні скандали у енергетичному секторі.
Надалі можна прогнозуватизагострення ситуації. Як показали останні події, прояви нелегітимногонасильства будуть приводити до збройного протистояння, загибелі та пораненнялюдей, які беруть в ньому участь.
Тому, якщо за сферу економічноїбезпеки не візьметься держава, то її регулювання, її захист переберуть на себе власники,які будуть змушені використовувати нелегітимне насильство заради досягненнявласних цілей. Міжкорпораційні війни і корпоративні воїни вже набуваютьреальних обрисів, дуже схожих на справжні військові, але уже без офіційнихстатутів і зовсім з іншими моральними цінностями. І без жодного натяку насоціальну справедливість чи законність.
Свого часу американський політологЗбігнєв Бжезинський сказав «тероризм породжує більший тероризм». Рейдерство,яке у крайніх формах і є економічним тероризмом, має ту саму ланцюгову реакцію.Зрозумівши, що «так можна», «за це нічого не буде» і це «надприбутково»,захоплення підприємств стає популярним. І його прояви зростають. І це говоритьпро значно більшу проблему, ніж просто втрата своєї власності. Більша проблемарейдерства в іншому. Новий власник, отримавши підприємство шляхом захоплення,завжди усвідомлює, що і в нього так само можуть віджати його нове майно. Тому,він не зацікавлений розвивати бізнес. Його мета – вижати з того, що є максимум,не вкладаючи в саме підприємство. І це вже не той кінець історії, про якийколись писав Френсіс Фукуяма. Це кінець економіки, який буде написаностражданнями ще одного втраченого покоління. І не дай Боже – це переросте укінець ще одного періоду державницьких змагань України.
Останні записи