Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.01.2011, 15:01

Друге дихання електронної звітності?

Виконавчий директор ВБО "Точка опори"

Можливість подачі звітності до ДПІ в електронному вигляді у платників податків з’явилась з 2007 року, але нажаль бізнес досить повільно інтегрувався в інформаційне середовище, і фактично в більшості випадків ігнорував таку можливість.

Можливість подачі звітності до ДПІ в електронному вигляді у платників податків з’явилась з 2007 року, але нажаль бізнес досить повільно інтегрувався в інформаційне середовище, і фактично в більшості випадків ігнорував таку можливість. Я вважаю це одним з найбільшим парадоксів бухгалтерського середовища. Адже однією з гострих проблем для підприємства було здати декларацію до ДПІ, не секрет що в багатьох випадках декларацію з податку на прибуток зі збитком, просто не приймали. В районних ДПІ навіть запровадили процедуру, перед тим як здати декларацію ти несеш її на узгодження до свого інспектора, і тільки після її підпису маєш право здати. А інспектор в свою чергу ставила умови, при яких вона завізує. В більшості випадків просили перерахувати авансом податок на прибуток, або змінити значення якось рядка. Ну і звісно всі ці рекомендації надавалися усно, і підприємство залишалося без вибору.

Якщо ж подаючи звіт електронно, спілкування з податковою зводиться до мінімуму. Та і звіт вони не можуть не перейняти (якщо там не має арифметичних помилок), так як прийманням звітів займається комп’ютер який автоматично загружає звіт в систему податкової.

Здавалось ось панацея від головного болю бухгалтерів і директорів, як позбутися впливу та маніпулюванню від державних органів при подачі звітності. Але з моменту старту електронної звітності сплинуло 4 роки, а більшість підприємств досі подає звіти на папері. Хоча для підприємства це одразу декілька переваг:

  • Можливість подати звіту з реальними показниками
  • Економія часу працівників (щоб здати звіт в електронному вигляді потрібно 5-10 хвилин, що значно менше від черги до заповітного віконця)
  • Нейтралізація арифметичних помило

та ще багато переваг, які можна нескінченно перераховувати. То що стримую бізнес використовувати нові технологію для власного росту???

У цьому питанні податкова зробила перший крок, відповідно до ст.49.4. Податкового кодексу України від 02.12.2010, № 2755-VI, середні та великі підприємства з 2011 року зобов’язані подавати звітність в електронному вигляді. Більшість підприємств віднесених до цих категорій почали  впроваджувати звітність в електронному вигляді. Але в цілому український бізнес з пересторогою дивиться в бік нових технологій.

Для прикладу, в Сполучених Штатах Америки платники податків сплачують спеціальний збір до бюджету, якщо вони подають звіт на папері. Адже такий паперовий звіт вимагає значно більших ресурсів для його обробки.

Чому ж український бізнес так повільно реагує на нові технології, адже комп’ютеризація на підприємстві знімає багато питань, і в перспективі дає можливість підприємству значно заощаджувати на адміністративному управлінні.

Можливо менталітет, а можливо відсутність освіти менеджменту в більшості керівників підприємств?

Висновок один: поки наш бізнес буде млявим та дивитися на світ через призму калькулятора, загальна картина економіки буде невтішна. Наш бізнес просто не зможе конкурувати зі світовими компаніями.

Останні записи