Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.09.2017, 11:05

Здатися на дискрецію

Державний уповноважений Антимонопольного комітету України (2015—2019)

Коли спокушає дискреція? Тоді, коли не можливо досягнути над потрібного з різних причин результату. Спочатку з'являється думка "можу зробити так, формально нічого не порушую", але відразу зазвичай не наважуєшся реалізувати. Потім другий, третій і...швидкий

Чемудобряли, то и  выросло

(М.Жванецкий)

                                                                                             

Коли спокушає дискреція? Тоді,коли не можливо досягнути над потрібного з різних причин результату. Спочаткуз'являється думка "можу зробити так, формально нічого не порушую",але відразу зазвичай не наважуєшся реалізувати. Потім другий, третій і...швидкийта простий шлях досягнення потрібного результату бере верх над сумнівами тапобоюваннями. А потім затягує, переходить у звичку, і з часом сприймається якбезапеляційне та безумовне право діяти на власний розсуд, бо маю право, неозираючись на розумність, зваженість та мотиви – бо маю право.  

В серпні виявила «нестачу» впереліку справ, що перебували у мене на розслідуванні, трьох: 

1.      справаза ознаками вчинення компанією «Gebr.HeinemannSE&CoKG» порушення у виглядіздійснення концентрації без отримання відповідного дозволу АМКУ (придбанняакцій компанії « SkyRianta LTD ») – «переписана» 02серпня; 

2.      справа  09/178-р від 03.10.2014 за ознаками вчиненняТОВ «Хіган», ТОВ «Алконост», ТОВ «Амадіна», ТОВ «Амінамі», ТОВ «Анкона -Торг»,ТОВ «Муйне», ТОВ «Ультрастарінвест», ТОВ «Східно-Європейськапаливно-енергетична компанія», ТОВ «Айнам» порушення у вигляді здійсненняконцентрації без дозволу АМКУ (набуття контролю над ПАТ «Брокбізнесбанк») – «переписана»22.08; 

3.      заяващодо порушення ПП «В ТІКЕТ» норм антимонопольного законодавства під час продажуквитків на пісенний конкурс Eurovision 2017: Гранд Фінал, за якою булопроведено перевірку та підготовлено подання про початок розгляду справи за ознакамивчинення порушення у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем наринку – передана 23.08. 

За кожною з них Головою АМКУдержавним уповноваженим було визначено свого першого заступника.  

І питання насправді не в тому,що розслідуванням зазначених справ я займалась від трьох місяців (заява щодоквитків на Євробачення) до двох років (концентрація Брокбізнесбанку). І не такважливо, що по Брокбізнесбанку справи «у мене не стало» на стадії підготовкиподання про попередні висновки (завершальна, перед винесенням на комітет). Інавіть не в тому, що я знаю в них кожну сторінку, а ринками, на яких вчиненопорушення, займаюсь весь час роботи в АМКУ. Має значення інше: за допомогоюодного підпису однієї людини можна забрати справи фізично та формально у одногочлена Комітету на будь-якій стадії розслідування та передати іншому. Без слів,без пояснень, без юридичного підґрунтя… - така реалізація дискреційнихповноважень Головою АМКУ. Саме та дискреція, з якої я почала, та яка може бутилегко та просто обмежена підзаконним актом самого АМКУ, проголосованим на йогоже засіданні.  

Чому "переписати"справу з одного державного уповноваженого на іншого без зазначенняпричин/просто так/бо маю право, не можна та шкідливо? Тому що високі корупційніризики. Тому що боротьба з "принциповими" та "незалежними"спрощується до банальної резолюції під новим прізвищем на справі. Тому щодержавний уповноважений жодної справи не зможе дорозслідувати, якщо керівникАМКУ буде проти цього. Тому що колегіальність починається після завершеннярозслідування, а закрити справу державний уповноважений має право самостійно. Іще багато «тому що», які спостерігали раніше в судах, коли голова суду ще мавправо забрати будь-яку справу у судді (трійки) та передати іншій, та які досі спостерігаємов правоохоронних органах, коли раптово змінюється у справі слідчий.  

Поряд зі статусом, функціями таповноваженнями Голови АМКУ, закон містить норму про гарантії незалежностідержавного уповноваженого під час проведення розслідування, прийняттярозпоряджень про початок розгляду справи, розгляду заяв про порушеннязаконодавства про захист економічної конкуренції та багато іншого. На практиці,гарантії незалежності знаходяться в прямій залежності і тривають доти, докикерівник органу не вирішить, що більше тобі цим питанням займатись не потрібно.  

Звичайно, можуть виникнутивипадки, в яких така заміна потрібна: звільнили, відсторонили, заявили відвід,- виключний їх перелік можна закріпити в актах АМКУ, як підстави, з яких усправі/заяві може бути замінено державного уповноваженого. Всі інші випадки(відпустки, хвороби, відрядження) вже вирішені наказом голови, що регулюєпитання взаємозамінності державних уповноважених в АМКУ. У результаті, за умовиприйняття такого акту АМКУ, буде виключено суб’єктивний фактор можливостейвпливу на члена комітету, а значить останній отримує одну додаткову гарантіюнезалежності під час реалізації своїх повноважень, що задекларована в законі та"нівельована" на практиці.  

P . S . Цезагальне вирішення питання незалежності, вирішення якого не залежить від того, яке прізвище стоїть після посади очільника АМКУабо державного уповноваженого.

Останні записи