Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.07.2017, 09:15

Хроніки реформи… (частина друга)

Державний уповноважений Антимонопольного комітету України (2015—2019)

Закінчити першу частину хочу тим, що дійсно на сьогодні ми маємо прірву між центральним апаратом та територіальними відділеннями Комітету, яскравим доказом чого є публічне висловлювання Голови, що «сьогоднішня робота тервідділень Антимонопольного комітету


Багато хто готовий поставити знак рівностіміж пожежею та пожежною командою

(Уінстон Черчиль)

 

«Закінчити першу частину хочу тим, що дійснона сьогодні ми маємо прірву між центральним апаратом та територіальнимивідділеннями Комітету, яскравим доказом чого є публічне висловлювання Голови,що «сьогоднішня робота тервідділень Антимонопольного комітету – це фікція». Просвоє бачення причин появи цієї прірви напишу пізніше. Однак, спробуватиподолати її «двома стрибками» наднебезпечно не тільки для самого АМКУ, а й длякраїни в цілому».

  Якбачите, вже не для кого не є таємницею, що центральний апарат Комітету та йоготериторіальні відділення живуть «різними життями». Система органів Комітету, нажаль, на сьогодні мало схожа на систему, та являє собою набір розрізненоіснуючих елементів, кожен з яких рухається своїм напрямком, зі своєю швидкістюта маршрутом, прокладеним на власний розсуд.

СловаГолови про те, що сьогоднішня робота ТВ є фікцією, тільки надали цьому процесурозголосу та зробили існуючу прірву ще ширшою та глибшою.

Одна зосновних цілей анонсованого припинення діяльності 19 ТВ – подолання цієїпрірви. І тут важко посперечатись, адже з 19 ТВ прірву дійсно буде подолано, боцілком очевидно – не має суб’єкта – не має прірви у взаємовідносинах з ним.Щось на кшталт, пісні з шедеврального фільму «Если у вас нету тети».

Однак,не все так просто, як здається на перший погляд. Я особисто бачу три небезпечніречі в такому підході до подолання викликів:

- Запровадження небезпечної практики вирішенняпроблем шляхом ліквідації суб’єкта (об’єкта, явища), з яким вони пов’язані;

-   не з’ясування причин виникнення прірви та їх неусунення змусить нас рухатись тим самим колом, але вже з новостворенимиміжобласними ТВ, і через незначний час ми побачимо таку саму прірву;

- тяга до «фасадних реформ», що пов’язані зпокращенням зовнішнього вигляду, який грає другорядну роль, замість занурення углибинні та важливі процеси, що мають першочергове значення та над якимипрацювати набагато складніше.

Якезначення для Комітету мають ТВ?

Длявідповіді на це питання, перш за все, варто подивитись статистичні данні. 

Дляприкладу можемо взяти кілька показників за 2016 рік.

Кількістьприпинених порушень: 

ЦА АМКУприпинено 195 порушень (6,3%);

ТВ АМКУприпинено 2877 порушень (93,7%).

Сумасплачених штрафів:

ЦА АМКУ- 11 303,61 тис. грн. (34,6%);

ТВ АМКУ– 21 349,017 тис. грн. (65,4%).

Показникщодо кількості розглянутих заяв (не демонструє якість, але яскраво показуєнавантаження):

ЦА АМКУ– 1497 (31,4%);

ТВ АМКУ– 3 278 (68,6%).

Якщо неговорити «мовою цифр», то за 2 роки своєї роботи в Комітеті левова частиназагальноукраїнських досліджень проводилась мною разом з ТВ Комітету, апорушеннями на регіональних ринках займались виключно та саме ТВ.

  Звичайно,до роботи ТВ у мене також є безліч питань, але при цьому я на власні очікожного дня бачу ситуацію в центральному апараті АМКУ, і на сьогодні впевнена,що більшість недоліків в роботі ТВ повинні бути усунені силами центральногоапарату, та значна частина цих «мінусів» виникла саме завдяки неналежній роботіЦА щодо взаємодії з ТВ.

Тервідділеннябудь-якого органу – це, по суті, продовження самого органу. І для того, щобсистема працювала злагоджено та ефективно, між ТВ та ЦА повинні бути вибудованіпрості та стабільні канали і майданчики взаємодії. Перш за все, це структурнийпідрозділ в апараті, завданням якого є взаємодія з територіями. До функціїцього підрозділу повинно відноситись постійне спілкування з керівниками ТВ,знання проблемних питань всіх та кожного, методологічна допомога, доведенняпідходів ЦА та ще багато чого іншого.

Далі,повинні бути майданчики для спілкування між ТВ та керівниками структурнихпідрозділів ЦА, державними уповноваженими та керівництвом Комітету. Центральнийапарат повинен визначити правильну позицію та мати канал для її донесення дотервідділень. І якщо це все побудовано та працює, але результату немає або віннегативний – тоді можна говорити про те, що тервідділення Комітету – це органи,що апріорі не можуть працювати.

Насьогодні, на жаль, я вимушена констатувати, що взаємодії з ТВ не має. Вона непогана, не повільна, не ефективна – її просто не має.

Припиненапрактика проведення щоквартальних семінарів-нарад, на яких піднімались якорганізаційні питання, так і актуальні для всіх ТВ проблемні питання розглядусправ про порушення на регіональних ринках, проблеми дослідження певних ринківтоварів тощо. Такі наради-семінари завершувались дорученнями як дляспівробітників ТВ, так і для співробітників ЦА, на яких покладалась функціяметодичного супроводження.

Також,в минулому залишились системні узагальнення центральним апаратом судовоїпрактики, в тому числі в частині оскарження рішень тервідділень, щозавершувались направленням відповідних результатів ТВ для врахування уподальшій роботі. ЦА майже не проводяться комплексні перевірки тервідділень,під час яких раніше виявлялись типові недоліки, про які інформували ТВ з метоювиправлення та недопущення в майбутньому. Припинено проведення щотижневих (посередам) днів прийому працівників територіальних відділень членами Комітету таначальниками структурних підрозділів.

Працівникита керівники ТВ скаржаться на проблеми з отриманням будь-якої методичноїдопомоги в ЦА, неможливість додзвонитись в структурні підрозділи, відсутність упрацівників ЦА інформації щодо підходів Комітету по типовим порушенням,визначенням товарних ринків тощо, очікування відповідей від ЦА на письмовізвернення місяцями. І в більшості вони праві. Для прикладу, у мене на розглядівже кілька місяців перебуває запит тервідділення щодо надання методичноїдопомоги. Питання, яке поставлене ТВ, потребує визначення загального підходуКомітету до подібної проблематики, а не тільки висловлення моєї позиції, якокремого державного уповноваженого. Четвертий місяць поспіль мої службові наім’я Голови щодо проведення наради державних уповноважених з метоювідпрацювання спільного підходу Комітету не дають результатів, бо практикапроведення нарад державних уповноважених вже теж кілька місяців як припинена.

Значноускладнює та погіршує стан роботи ТВ їх фінансування. В 2014 році співробітникиТВ відправлялись у відпустки за власний рахунок на кілька місяців. У ІІпівріччі 2016 зазначене повторилось знов. ТВ отримують мізерні кошти занаслідком розподілу фінансування між ЦА та тервідділеннями, в результаті в ЦАмає місце виплата окремим співробітникам премій у розмірі 300% від посадовогоокладу, а співробітники ТВ ідуть у відпустки за власний рахунок, бо коштів назаробітну плату не вистачає.

Всеперелічене, і не тільки, свідчить про те, що зміни в системі Комітету крайпотрібні. Як я вже говорила, вони потрібні не сьогодні, не завтра, а вчора.Однак це повинні бути системні та справжні зміни, а не ампутація органу, якийпрацює неналежним чином. За умови не перебудови перш за все роботи в ЦА,скорочення кількості ТВ не змінить ситуацію у кращий бік. Ми втратимоприсутність у більшій частині областей, фахових людей, які не погодяться напереїзд, та ще більш законсервуємо існуючі на сьогодні проблеми увзаємовідносинах з ТВ.

Закінчитихочу тим самим, з чого почала. Між пожежею та пожежною командою є різниця. Якщопожежна команда не має належного обладнання та екіпірування, вони не навчені тане мотивовані, це означає, що перш за все потрібно вжити заходів задля усуненняфакторів, що негативно впливають на їх роботу, а не ліквідовувати пожежнікоманди. Адже тільки в той момент, коли почнеться пожежа, ми зрозуміємо, якуфункцію вони виконували та відчуємо на собі наслідки їх відсутності.

Далібуде…

Останні записи