Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.03.2018, 16:49

Безумовний податковий кредит як міф нашого часу

Керівник корпоративної практики АФ "Домінанта"

Мабуть всі бухгалтери та податкові юристи пам’ятають, як на етапі введення процедури блокування реєстрації податкових накладних представники ДФС та уряду пророкували, що тепер підуть у минуле схеми роботи з ямами, а у добросовісних платників податків бу

Мабуть всі бухгалтери таподаткові юристи пам’ятають, як на етапі введення процедури блокуванняреєстрації податкових накладних представники ДФС та уряду пророкували, що теперпідуть у минуле схеми роботи з ямами, а у добросовісних платників податків буде«безумовний податковий кредит». Проте, сподіванням платників податків на те, щоДФС змінить свою улюблену тактику «зняття» податкового кредиту, посилаючись набезтоварність операції чи контрагента – не судилось справдитись.

Нагадаємо, що Законом України від21 грудня 2016 року пункт 201.10 ст. 201 Податкового кодексу було доповненоновим абзацом наступного змісту: «Податкова накладна та/або розрахуноккоригування до неї, складені та зареєстровані після 1 липня 2017 року в Єдиномуреєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції зпостачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг достатньоюпідставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту,та не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження.». Отже, цимизмінами визначено єдину формальну підставу для формування платником-покупцемподаткового кредиту – це факт реєстрації платником-продавцем податкової накладноїв ЄРПН і саме ця норма посіяла зерно сподівання серед бухгалтерської спільноти.

Однак, як то кажуть «недовгомузика та грала…» і вже через два місяці ДФС своїм листом від 24.02.2017 р. N4757/7/99-99-14-02-02-17 розвіяла останні сподівання зазначивши, що занаявності достатніх доказів нереальності задекларованої господарської операції,контролюючі органи повинні доводити порушення податкових норм, а отже «читайміж рядків» – не будуть визнавати податковий кредит, сформований в результатітаких операцій.

У тому, що податкова «слів навітер не кидає» впевнились і платники, які попали в жорна планових перевірок удругому півріччі 2017 року.

Вже в жовтні ДФС оприлюднила, щеодного листа (від 10.10.2017 р. N 3447/4/99-99-14-02-02-13), яким розширила випадкиколи вона може вважати податковий кредит неправомірно сформованим:

- коли уповноважена особапостачальника заперечує факт постачання товару чи факт реєстрації накладної;

- якщо керівника та/абозасновника «постачальника» визнано судом винним у вчиненні злочину,передбаченого ст. 205 Кримінального кодексу України та час фіктивногопідприємництва цього «постачальника» охоплюватиме період, за який складенодокументи за фактично не здійсненою ним операцією з постачання товарів/послуг «покупцю»;

- при наявності однієї абокількох ознак фіктивності «постачальника»;

- при нереальності операцій зпридбання товарів/послуг, які не вироблялися та не постачались.

Вважаємо, що навряд чи когоздивувало і те, що Міністерство фінансів України підтримало ДФС у такихвисновках (див лист. від 08.11.2017 р. N 11310-09-10/30469).

Таким чином, наявністьзареєстрованої податкової накладної продавця купленого вами товару, ще не гарантуєвам правомірності формування податкового кредиту, а тому як раніше платник податківмає перейматись питанням доказування реальності та доцільності господарськоїоперації.

Останні записи