Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.01.2017, 19:20

Конкурс до Верховного Суду. Остання барикада

Суддя Верховного Суду

Коли у листопаді 2013 року я вирішила закрити власний юридичний бізнес, я навіть уявити не могла, що зможу знову повернутись до юридичної кар’єри. На той час була якась втома, стало нецікаво. Глобально нецікаво. А це - чи не найголовніший критерій, за яки

Коли улистопаді 2013 року я вирішила закрити власний юридичний бізнес,  я навіть уявити не могла, що зможу зновуповернутись до юридичної кар’єри. На той час була якась втома, стало нецікаво.Глобально нецікаво. А це - чи не найголовніший критерій, за яким я вирішую, чимзайматись. Але мудрі люди кажуть never say never. І от, here we are - я подаладокументи на конкурс до Верховного суду.

Мійвибір - К а саційнийгосподарський суд. «Хозяйка» - як кажуть у народі. Трохи вагалася, обираючи міжцивільним та господарським, але все ж таки більш ніж 15 років досвіду саме якбізнес-адвоката перемогли.

Знайомі та друзі, коли дізнаються, що подала документи на конкурс до Верховного суду намагаються шуткувати «знову на ті ж граблі», «ти що наївна». А я вірю. Бо знаю, що  реформа судової влади – це наша остання барикада .

Чому?

По-перше, це виклик. Япогоджуюся з тезою, що сьогодні «відповідальні лідери повинні бути готовіприйти до влади». Для судової системи це означає, що лідери юридичного бізнесутакож повинні бути готові  прийти доВерховного суду. Часто кажуть, що стати суддею Верховного суду – це мріякожного юриста. У мене такої мрії не було (була інша, але про неї іншим разом).У моїй родині багато юристів, і ще з шкільного віку я знала, що буду юристом.Проте ніколи не мріяла бути суддею. Адвокатом – так, суддею  - ні. Але я знаю точно, що одна людина внашій родині точно тішиться з мого вчинку. Це мій дідусь – Аполлінарій СтепановичВронський, який у післявоєнний час пройшов шлях від судді районного суду дочлена Верховного суду УРСР (1962-1983 р.р.). Він завжди мріяв, щоб хоч один зйого 7 внуків став суддею. Принаймні,  яспробую.

По-друге, це круто. Круто –це значить цікаво!  Глобально цікаво.Створите щось нове. Правильне. Sustainable (стале).  Ніколи раніше не зустрічала термін sustainable courts, але якщо вже є sustainablefashion, то чому б не бути sustainable justice. На мою думку, одним з ключовихфакторів невдалого впровадження реформ в уряді, була відсутність наступництва.У більшості випадків, ті, хто починали реформи, вже їх не продовжують. А цевтрата і часу, і початкових зусиль. Судді Верховного суду обираютьсябезстроково. І це також є гарантією їх незалежності. Звичайно, змінити системуза рік чи два важко, але, якщо ініціатива йде з самого верху, то це значнополегшує завдання.

По-третє. Вже серйозно. Сьогодні вже очевидно, що без реформисудової влади ніяк не обійтись. Ми скаржимось, що корупція залишається. Алехто ж має карати корупціонерів? Так, правильно, суд. Новий суд. Ми скаржимося,що немає інвестицій в економіку, іноземні інвестори йдуть з країни, а нові неприходять. Основна причина - немає гарантій захисту їхніх інвестицій. Хто маєзахищати такі гарантії? Так, правильно, суд. Новий суд. І, насамкінець, самеголовне. Пересічний громадянин залишився сам на сам зі своїми проблемами.  Довіра до судової влади є близькою до нуля.Забезпечення дієвого захисту прав громадян повинне стати чи не основною метоюдіяльності всієї реформованої судової системи.

А як же екологія?

Майже р і к, з травня 2015 до червня 2016 я працювалазаступником міністра екології та природник ресурсів України з питаньєвропейської інтеграції. Останні два місяці виконувала обов’язки міністра. Переконана,що екологія - це не щось специфічне та вузьке, а стиль життя, та, перш за все, ставлення до оточуючих. І воназажди буде моїм пріоритетом у житті, як і розуміння того, що все щовідбувається у світі є взаємопов’язаним. Не знаю, чи зрозуміють члени ВККС(Вища кваліфікаційна комісія суддів України) як юристи деякі з аргументів могомотиваційного листа, але колеги з екотабору точно оцінили б. Починається листсаме з посилання на те, що у вересні 2015 року в рамках ювілейної 70-ї сесіїГенеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку нові Цілі Сталого Розвитку на період2016-2030 р.р.  І це невипадково. Я впевнена, що ані судова реформа, ані будь-яка інша реформа не можевпроваджуватись окремо від тих процесів, що відбуваються в країні, та в усьомусвіті. 

Приймаючи Цілі Сталого Розвитку як орієнтир для подальшого розвитку вглобальному масштабі, Україна погодилась, що верховенство права, рівний доступдо правосуддя та створення ефективних судових інституцій, є для неїпріоритетами. Саме ці чинники і зумовлюють, серед іншого, проведення сьогодні судової реформи. Аджесвітовий досвід свідчить, що передумовами досягнення всіх без винятку цілейсталого розвитку є, перш за все, чесната прозора влада, викорінення корупції, створення сталих демократичнихінституцій, їх суспільна підтримка тощо.

Останні записи