Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.07.2013, 05:37

Середній та малий бізнес може спати спокійно

Незалежний фінансовий радник

Зміни до Податкового кодексу, що стосуються контролю за трансфертним ціноутворенням, в бізнес-середі малого та середнього бізнесу викликали чималі дискусії, які б хотілось трохи остудити.

З 1 вересня 2013 року починають діяти принципи трансфертногоціноутворення , норми якого було прийнято 4 липня Верховною Радою. Зміни до Податковогокодексу, що стосуються контролю за трансфертним ціноутворенням, в бізнес-середімалого та середнього бізнесу викликали чималі дискусії, які б хотілось трохиостудити.

Які наслідки для пересічногогромадянина та представників бізнесу буде мати впровадження цих норм в життя?

Дані зміни направлені виключно назбільшення доходної частини бюджету - про це заявив старшийюрист юридичної компанії CliffordChance ДмитроОрендарец.

Так званого малого та середнього бізнесу, якому опозиціонери пророкували проблеми,ці зміни теж не торкнуться, масштаб ведення бізнесу не той. А от позитив дляроботи може бути: за словами голови Міністерствадоходів, за три роки (по їх розрахункам) до бюджету країни повинно потрапити до20 млрд. грн. Це означає, що ці кошти будуть задіяні в офіційному обороті, а як наслідок- збільшать надходження до бюджетів всіх рівнів. В свою чергу, це розв’яже проблемупостійної існуючої заборгованості перед представниками бізнесу.

Якщо звернути увагу на деякіособливості цих змін, то передбачено, щоконтроль буде здійснюватисяпри проведенні операцій більше як на 50 млн.грн. на рік, між кожним контрагентом, та матиме декілька ознак:

- пов’язаність юридичних осіб;

- реєстрація контрагента в країні або території, в  якійставка податку на прибуток (корпоративний податок на 5 і більше відсотковихпунктів менша ніж в Україні).

Контроль за трансфертним ціноутворенням будевикористовуватися 5 методів із наступною пріоритетністю їх застосування:

1.      Порівняльноїнеконтрольованої ціни (аналогів продажу);

2.      Ціниперепродажу;

3.      Витрати плюс;

4.      Чистогоприбутку;

5.      Розподіленняприбутку.

 На практиці під дію цього закону підпадуть тількивеликі компанії, яківиводили (оптимізували) фінансові ресурси за межі нашої економіки та вкладалиїх у економіки інших країн – наприклад, Кіпр, де зараз криза, а 80% інвестиційпоходить з цієї бідної країни. Корпорації і бізнес-групи, які робилиоптимізацію своїх податкових зобов’язань, тепер будуть вимушені починатисплачувати частину «оптимізованих податків», а як наслідок, держава Україна доотримуєкошти в бюджет, які так потрібні КМУ.

При цьому, повернення цихкапіталів в Україну у вигляді кредитів, чи інвестицій  в економіку України виглядає принаймнісмішно. Всі ці «інвестиції» ідуть саме на ті підприємства, звідки вони були напередодні«виведені».

 Баталії з приводу прийняття зміндо Податкового кодексу в частині трансфертного ціноутворення виглядалипринаймні смішно, коли одна із опозиціонерок пропонувала зміни, а потім сама жза свою пропозицію і не голосувала, а на запитання спікера навіщо цей цирк,просто сміялась. 

Останні записи