Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.05.2016, 11:48

Відкритий лист

Громадський активіст, депутат Київради VII скликання, голова ГНР КМКЛ ШМД

Про дотримання конституційних прав громадян при наданні послуг газовидобутку, транспортування природного газу, що є об’єктом права власності Українського народу, та послуг гарячого водопостачання та опалення житла, що належить громадянам України

Прем'єр-міністру України
Гройсману Володимиру Борисовичу

Президенту України
Порошенку Петру Олексійовичу

Велімовського Анатолія  Романовича,
Велімовської Тетяни Валеріївни,
Велімовської  Алли Йосипівни,
Громадян України, що мешкають за адресою:
м. Київ, вул. ХХХХХХХХХ, б. Х, кв. ХХ

10.05.2016 року

Про дотримання конституційних прав громадян при наданні послуггазовидобутку, транспортування природного газу, що є об’єктом права власності Українськогонароду, та послуг гарячого водопостачання та опалення житла, що належитьгромадянам України

Відкритий лист

Шановні панове!

Стаття 13 Конституції України визначає фундаментальні принципи права власності.У зв'язку з частими випадками нехтування та порушення прямих норм Конституціїзмушені процитувати текст цієї статті повністю:

«Стаття13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси,які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентальногошельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власностіУкраїнського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюютьоргани державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначенихцією Конституцією.

 

Кожнийгромадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народувідповідно до закону.

 

Власністьзобов'язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині ісуспільству.

 

Державазабезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання,соціальну спрямованість економіки. Усі суб'єкти права власності рівні передзаконом».

 

Як випливає з наведеної статті, Український народ має загальні прававласності, а кожен громадянин України має частину загальних прав власності наприродні ресурси. У випадках, коли безпосереднє право власності конкретногогромадянина не може бути реалізовано або не має сенсу бути реалізованим, як,наприклад, при видобуванні руди, нафти і т.п., реалізація цього права здійснюєтьсяуповноваженим на це органом державної влади чи місцевого самоврядування. Узазначених випадках (руда, нафта і т.п.) реалізація права власності громадянздійснюється Кабінетом Міністрів України через оподаткування компаній, щовидобувають цю власність, у вигляді ренти. В таких випадках кошти за відчуженнявласності надходять до державного бюджету і витрачаються відповідно до потребигромадян через видаткову частину бюджету.

В тих випадках, коли право власності громадян може бути реалізовано внатуральному вигляді, воно реалізується. Так, наприклад, при постачанні водипри централізованій системі водопостачання та водовідведення, підприємства, якізабезпечують ці послуги, продають громадянам не воду, а саме послуги. При цьомувода, яка ллється з кранів, є об’єктом права власності Українського народу ікожного конкретного громадянина країни і не може бути відчужена, а вартістьпослуг контролюється державою через уповноважений на це орган. В даному випадку– НКРЕКП.

Шановні панове! Виходячи з даного, цілком конституційного і демократичногопідходу, інформуємо вас про наше бажання, а також просимо вас забезпечити черезвнесення до Верховної Ради України відповідних проектів законів та перегляду КабінетомМіністрів та іншими державними органами підзаконних актів, передачу нам унатуральному вигляді частини природного газу, що видобувається з надр натериторії України і є об’єктом нашого права власності  як частини Українського народу.

Таким чином ми просимо вас реалізувати наше конституційне право на володіннячастиною об’єкту права власності Українського народу шляхом передачі намбезпосереднього права власності на частину природного газу, що видобувається.

Для цього:

Прем'єр-міністру України:

1. Просимо поінформувати нас про загальний обсяг видобутого в країні газу ічастку кожного громадянина в газовому балансі вітчизняного природного газу. Занашими розрахунками, це приблизно 400 кубометрів газу на  рік на кожного громадянина України.

2. Просимо Вас забезпечити з 1 липня 2016 року:

2.1. Видобуток частини газу, що нам належить, виходячи з цього листа, тапередбачити збільшення його видобутку в наступні роки;

2.2. Транспортування газу, що нам належить, виходячи з цього листа, за наступними реквізитамивантажоодержувачів:

- 81 кубометр на нашу домашню адресу. Обсяг прорахований виходячи знормативів, затверджених НКРЕКП в 4,5 кубометра газу в місяць на кожного мешканцяквартири з газовою плитою та без газової колонки в перерахунку на трьохмешканців і шість місяців;

- решту виходячи з піврічного видобутку (близько 519 кубометрів) - ТЕЦ-6(Київтеплокоммуненерго), м. Київ, вул. Пухівська, 1а.

3. Провести розрахунок послуг з видобутку та постачання газу, що намналежить, виходячи з цього листа, користуючись наступною методологією:

3.1. Середньої собівартості послуг з видобутку природного газу в Україні,законодавчо визначеного прибутку газовидобувних кампаній, необхідної суми длярозширення газорозвідки і газовидобутку. За нашою інформацією – це не більше700 гривень за тисячу кубічних метрів, з яких 200 гривень або 40% від вартостігазовидобутку – розвідка. Також пропонуємо вам внести у Верховну Раду проектзакону про податок для газорозвідки у сумі 40% від вартості газовидобутку,залишивши ці кошти підприємствам, що проводять послуги з газовидобутку.

3.2. Собівартості послуг з транспортування газу магістральнимигазопроводами, а також газопроводами середнього та низького тиску з урахуваннямзаконодавчо визначеного прибутку газотранспортних компаній, амортизації і, принеобхідності, зберігання у газосховищах та розширення газотранспортних мереж.За нашими оцінками - це до 1700 гривень для постачання на ТЕЦ і до 1900 гривень– до нашої оселі.

3.3. Податок на додану вартість на всі зазначені послуги.

3.4. Зобов’язати ПАТ «Київенерго» перерахувати тарифи на постачання теплоносіяі гарячої води, виключивши з них вартість газу, який ним закуповується і якийми готові надати теплокомуненерго на безоплатній основі, і затвердити новітарифи у НКРЕКП. В тариф мають бути включені собівартість послуг зі спалюваннягазу на ТЕЦ, забезпечення постачання гарячої води та теплоносія до нашоїквартири, капітальний ремонт, амортизація, законодавчо визначений прибутоктеплокомуненерго. За нашими оцінками - це не більше 40% від вартості тарифів,які діяли в опалювальний сезон 2015-2016 року.

4. Визначити єдину державну кампанію, яка забезпечить прийом від нас, атакож від інших громадян України, які виявлять бажання перейти до отриманнягазу в натуральному вигляді, платежів за надані послуги з газовидобутку і транспортуваннігазу і розбивку їх на рахунки контрагентів.

5. Провести опитування громадян України і в разі, якщо значна їх частинапогодиться із запропонованим механізмом реалізації безпосереднього прававласності на частину природного газу, підготувати зміни в законодавчі тапідзаконні  акти  для реалізації цього права. При цьомувизначити механізми компенсації для тих громадян України, які не можутьотримати природний газ в натуральному вигляді в зв'язку з відсутністюгазопостачання та централізованого теплопостачання до їх помешкань.

6. З 1 січня 2017 року забезпечити безперебійне постачання частини газу, щовидобуватиметься, за вищевказаними реквізитами на правах нашої власності на цейгаз.

Президенту України:

Відповідно до статті 102 Конституції України використовувати всі своїможливості для реалізації наших конституційних прав на безпосереднє володіння  частиною об’єкту власності Українського народу.

З повагою,

Громадяни України

Велімовський А.Р.

Велімовська Т.В.

Велімовська А.Й.

Останні записи