Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.12.2017, 13:31

Зручна картинка світу

Юрист, голова Ліги захисту прав жінок "Гармонія рівних"

Що таке стереотипи й звідки вони беруться.

Термін «стереотип» вперше використав у своїй праці«Громадська думка» відомий американський журналіст Уолтер Ліппман у 1922 році.Однією з ключових ідей його теорії було те, що люди переймають стереотипи разоміз повідомленнями засобів масової інформації. Оскільки вони так чи інакшезнаходяться під впливом ЗМІ.

Стереотипи виконують кілька функцій. Найперше, вониспрощують формування висновків про життєві події у свідомості людини, пояснюютьїх логіку. Також стереотипні уявлення допомагають нам підтримувати зручнукартинку світу, у якому узгоджуються наші погляди, смаки, побажання та вміння. Тобтосистема стереотипів – це спрощений спосіб сприйняття реальності. Головне, щостереотипи завжди уміщують у собі емоції і не бувають нейтральними.  

Наші стереотипи вмикаються ще до того, яквмикається наш мозок. Вони чинять опір критиці та усьому новому і, відповідно,накладають відбиток на  сприйняті намифакти і інформацію.  

Сьогодні стереотипи транслюються у великійкількості через мас-медіа, які є їх сховищем. Вони можуть формуватися у засобахмасової комунікації як під впливом несвідомої діяльності людей, так і завдякицілеспрямованому ідеологічному впливу.  

Тому за допомогою стереотипних уявлень можна легкоманіпулювати суспільною свідомістю: створювати «героїв», формувати порядокденний, визначаючи ступінь важливості тих чи інших подій, вказувати, які типиповедінки є справедливими та «правильними». І це лише кілька прикладів.  

Одним із різновидів стереотипів, що транслюються умедіа та рекламі, є гендерні. Їх за змістом можна розділити на такі умовнігрупи:

·        Стереотипи, що стосуються закріплення сімейних тапрофесійних ролей жінки і чоловіка

·        Стереотипи, пов’язані із відмінностями у змісті праціжінок і чоловіків

·        Стереотипи фімінності та маскулінності та пов’язані іззовнішністю та фізичною привабливістю людини.  

Простіше кажучи, зазвичай ці стереотипні уявленнявиражаються через зображення жінок виключно як вправних домогосподарок, хорошихматерів та привабливих спокусниць. А чоловіків, у свою чергу, як успішнихбізнесменів, професіоналів своєї справи та справжніх мачо.  

Експлуатація цих стереотипів мас-медіа сприяєстворенню умов для гендерної нерівності у суспільстві. Тобто сприяє формуваннюхибних уявлень про соціальні явища, моделі поведінки людей та ролі чоловіка іжінки в реальному житті. 

Тож ключова перешкода, яку породжують гендерністереотипи  –  це відсутність можливості для конкретноїжінки чи чоловіка бути оціненими суспільством справедливо.

Тому пропоную нам вчитися відкидати стереотипи, які нав'язують мас-медіа, та самостійно визначити, якими ми прагнемо бути. 


Останні записи