Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.12.2015, 15:08

У новий рік із надуманим державним бюджетом 2016

Кандидат економічних наук, експерт з питань державних фінансів, макроекономіки та управління Інтернетом

Наступаючому 2016 будуть притаманні ризики девальвації, секвестру бюджету, а також збережеться залежність від позик МВФ, оскільки з такими, по суті дефолтними показниками дефіциту і боргу, залучити приватні запозичення ні прямі інвестиції буде неможливим

ВерховноїРади України прийняла доопрацьований проект Закону України «Про Державнийбюджет України на 2016 рік. на минулому тижні, проте досі остаточних цифрі його текст не було оприлюднено на сайті парламенту.

Але аналізуючи основні показники,законопроекту в якому було запропоновано затвердити на 2016 рік доходидержавного бюджету у сумі 595,1 млрд грн, видатки та кредитуваннядержавного бюджету – 678,8 млрд грн, дефіцит державного бюджету –83,7 млрд грн, а граничний обсяги державного боргу у сумі 1501,5 млрдгрн і гарантованого державою боргу у сумі 444,8 млрд грн., можна відразу виділитидві основні тези.

Бюджет 2016 є: бюджетом урядового «оптимізму»оскільки побудований на припущенні про економічне зростання у наступному роціна рівні 2%ВВП, повному виконанні бюджету 2015. Поряд з цим 2016 є бюджетомкраїни переобтяженої борговим навантаженням, оскілки відношення боргів до ВВПзаплановано на рівні 90% (при безпечному до 60%). Перевищує рекомендований рівеньтакож і плановий дефіцит бюджету у 4%ВВП. Нульове виконання плану поприватизації у 2015 році , в результаті чого бюджет недотримав 17 млрд. грн.,закладено на такому ж  рівні і нанаступний 2016й, звісно перспектива залучити інвестиції на такому рівні унаступному році залишається малоймовірною.

Зважаючи на показник виконання бюджету 2015за 11 міс. на рівні 89% плану податкових надходжень, видається невиправданооптимістичним збільшення цього показника у 2016му на 21%.  Зазначена величина стане можливою при інфляціїна рівні 18% (+2% зростання), яка більше за все буде підтягнута девальвацієюнаціональної валюти, курс якої до долара США ніби то закладено на рівні 24,1грн.

Дисбаланси закладені і у видатковій частині,де приміром лише на національну поліцію, яка працює у деяких містах, виділено14,7 млрд. грн., а на охорону здоров’я нації всього 11,9млрд. грн., при чому в ціломуна МВС майже вдій чи більше ніж видатки на освіту в України.

Отже, наступаючому 2016 будуть притаманніризики девальвації, секвестру бюджету, а також збережеться залежність від позикМВФ, оскільки з такими, по суті дефолтними показниками дефіциту і боргу, залучити приватні запозичення ні прямі інвестиції буде неможливим в достатньомуобсязі хоча б для збереження економічної рівноваги на поточному рівні.

 

Останні записи