Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2015, 11:43

Для ДФС всі рівні перед законом, чи є рівніші?

Кандидат економічних наук, експерт з питань державних фінансів, макроекономіки та управління Інтернетом

Вчора 12 листопада 2015 року у будинку Уряду відбувся спільний брифінг Голови ДФС Романа Насірова та Першого заступника Голови ДФС Сергія Білана із красномовною темою «Що насправді відбувається в ІТ-галузі». Зазначена подія незважаючи на дуже пізнє анонсув


Вчора 12 листопада 2015 року убудинку Уряду відбувся спільний брифінг Голови ДФС Романа Насірова та Першогозаступника Голови ДФС Сергія Білана із красномовною темою «Що насправдівідбувається в ІТ-галузі».

Зазначена подія незважаючи на дужепізнє анонсування викликала значний інтерес серед ІТішного бомонду, але як недивно, прийти та відкрити задати запитання виявилось більшості неможливо, черезвибіркову акредитацію журналістів і виключну можливість прийняти учать убрифінгу саме їх, натомість юристи галузі та експертне середовище було змушенедивитись он-лайн трансляцію.

У результаті чого інтрига невідбулась, а запитання журналістів точно не могли загнати чиновників в кут.Крім того, зміст інформації та час, що було приділено заявленій темі становивне більше половини обсягу порівняно із декларуванням успіхів дотягнутись уборотьбі із контрабандою засобів гігієни на територію Лугандону, конфіскацію іутилізацію підакцизних товарів тощо.

 Судячи із заяв очільників ГФС,ІТ галузь взагалі нічим не відрізняється від інших і підходи до роботи з нею уних також не будуть особливими. Це не викликає подив, оскільки наведена нимистатистика про п’ять тисяч компаній, що працюють на ринку мало про що їм могласкати. Приміром про три відсотка ВВП, які генерує ІТ аутсорсинг створюючи навсі 100%  нову додану вартість та по сутіє найзеленішим і найекологічнішим видом бізнесу сьогодні, який не вимагаєвиснаження наших чорноземів, яке  робитьнаше сільське господарство. Проте чомусь, Насіров та Білан, вирішили порівнятиІТ галузь саме із сільським господарством, певно через експортоорінєнтованістьта наявність валютної виручки.

Поряд із статистикою був наведенийдивний рейтинговий список «найбільших» компаній ринку до яких за словами Біланаподаткова не приходила (див тут),але в зазначеному напрямку досить успішно попрацювали і інші силові структури,при чому, інтерес який викликали не просто лідери ІТ аутсорсингу, а міжнароднакомпанія, яка входить в п’ятірку найбільших (див тут).

Отже, досить логічним виглядаєактивність роботи HR Luxoft по рекрутингу у польські офіси компанії, а не вУкраїнські. Печально буде, якщо слід за серверами Хветкевичадо Польщі переїдуть 50 тис укр. програмістів, які «прихоплять» із собою ті самі3% ВВП, що складають їх зарплати. І тут слід замислитись, і в перчу чергу ДФС,слід було зрозуміти, що навіть незважаючи на вже наявність безпілотнихкомбайнів та іншої техніки, вона в Польщу не переїде і буде далі працюватиобробляючи наші чорноземи, а от програмістів за кілька років можуть цілкомпереманити.

Проте, на все ж галузь мала б почутиосновний меседж, що великих гравців податкова «не чіпає», і проблеми загрожуютьмалим підприємствам, які працюють в тіні і не входять у список великихоприлюднений заступником ДФС Біланом, але в доповнення йому, Насіров заявив, щодля них всі рівні перед законом і його дотримуватись ДФС змусить.

Можливо в таких словах є сенс,оскільки великій бізнес нинішнє керівництво ДФС платити податки змусити не можеі на багато вже фактів, що набули розголосу не вжило належних заходів.

Приміром, варто згадати причину поякій «накрили» офіс Lucky Labs, де виявляється шукали збанкрутілогофорекс-оператора ТОВ «Форекс Трейд», який «кинув» свої гравців. Звісно, це неозначає, що найближчим часом нам варто очікувати обшуків в офісі ConcordeCapital, яким нещодавно придбав «Форекс Тренд». Певно такий горішок не по зубам ДФС, оскільки Конкорд і Ко. це не беззахисний IT-проект, а інвестиційнакомпанія, що належить колишньому босу очількника ДФС пану Мазепі, якогобезуспішно пробували журналісти пов’язати із сприянням розвитку бізнесуплатіжно-касових терміналів самообслуговування  на території Лугандону,але низка статей і тематичне розслідування на ТВ закінчилось спростуваннямфактів через соцмережах.

У бізнес колах самого Мазепувважають досить успішним і харизматичним лідером, який скоріше поступитьсяінтересами власних клієнтів, а ніж піде на втрати власного капіталу, саме такдеякі  аналітики оцінювали проблеми ліквідності, а по суті фіаско, фондівйого компаній по управлінню активами підчас кризи 2008/09 років. Звісно тодіринок впав весь, разом із капіталами інститутів спільного інвестування.

 До фактів придбання «сміттєви»цінних паперів, особливо за короткий час до банкрутства, добросовісніперевіряючі  НКЦПФР та податкової завжди приділяли достатню увагу.Оскільки, придбання цінних паперів по «розігрітій» ринковій ціні,балансовій  чи «справедливій» договірній вартості у всіх аудиторіврозцінювались як форма «трансферту» капіталу на користь третіх осіб, аправоохоронними органами, як один із видів відмивання грошей із усімакримінально-процесуальними наслідками таких дій.

Причому, розслідувати такі фактиправоохоронні органи зобов’язані здійснювати в обов’язковому порядку, оскількице не приватна справа бізнесмена. У більшості випадків керівник інвестиційної компаніїоперує грошами інвесторів, які доручили йому їх в управління, а отже здійснюючипридбання цінних паперів, які по суті нічого не варті вчиняє злочин противласності останніх з відповідним корисним мотивом.

Сьогодні керівництво НКЦПФР доситьактивно працює у напрямку виявлення фактів змови та маніпулювання цінами,кількість виявлених фактів зловживань у рази перевищує результати роботи запопередні роки, але зазначені дії здійснюються лише до організованого ринкуцінних паперів. А отже, розслідуванням придбання «сміттєвих» паїв «ФорексТренд» Конкордом має зайнятись сама ДФС, але зважаючи на тісні контакти табізнес-минуле наших чиновників великі інвест компанії точно попадуть у список100 недоторканих оголошений на брифінгу, а от дрібні компанії й далі житимуть устраху, що в будь-який момент офіс може накрити черговий рейд в пошукачів славнозвіснихконвертів із позначкою «ЗП»

Останні записи