Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.01.2018, 14:21

Цивільно-правові угоди з фізичними особами в 2018 році

Адвокат, громадський діяч

Довідка щодо укладання цивільно-правових договорів з фізичними особами.

Довідка щодо укладання цивільно-правових договорів з фізичними особами

За цивільно-правовим договором відносини регламентується не трудовимзаконодавством, а виключно цивільним. Тобто дві рівноправних сторонидомовляються:

  • про виконання робіт або надання послуг, із зазначенням їх вичерпного переліку в договорі. Факт виконання обов'язково оформляють актом виконаних робіт/наданих послуг;
  • конкретні строки виконання робіт/надання послуг або кожного окремого їх етапу;
  • вартості виконання робіт, надання послуг.

Виконавець за договором отримує оплату не за процес праці,а за результат. Його не включають до штатного розпису, вінне підпорядковується правилам трудового розпорядку і не претендуєна соціальні гарантії від держави (наприклад, оплату лікарняного),на які можуть розраховувати працівники за трудовим договором. Кожназі сторін у будь-який момент може розірвати договір.

  Строк договору . Так, строк договору пронадання послуг встановлюється за домовленістю сторін згідно зі ст. 905 ЦКУ, астроки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підрядувідповідно до ст. 846 ЦКУ. Тобто законодавством не встановлено мінімальногочи максимального терміну, на який може укладатися ЦПД.Водночас договори ЦПД не можуть укладатися на невизначений строк.

Зверніть увагу: не варто укладати цивільно-правові договорина тривалий строк замість трудових, бо при перевірці їх можутьперекваліфікувати в трудові договори.

Причин для цього кілька:

  1. Некоректний предмет договору . Доволі часто він описаний розпливчасто, наприклад «надання бухгалтерських послуг», без уточнення, які саме послуги мають бути надані для виконання умов договору. Правильно буде написати: «складання первинних документів, заповнення книги обліку доходів, складання та подання звітності».
  2. Системність  — якщо ЦПД укладено з одним виконавцем тричі або більше за рік, велика ймовірність, що в разі перевірки контролери звернуть на це увагу і спробують перекваліфікувати договір. Наприклад, договір про надання юридичних послуг укладено на рік і щомісячно виставляється акт виконаних робіт.

Оподаткування виплат за ЦПД

Виплати за цивільно-правовим договором обкладаються тими самимиподатками і зборами, що і зарплаті за трудовим договором.

ПДФО . Одночасно з виплатою винагороди утримується ПДФО в розмірі 18% від сумивиплати за рахунок фізичної особи (п. 168.1.1 ПКУ). Якщоакт виконаних робіт підписали, але не оплатили, податок сплачується протягом 30календарних днів, що настають за останнім календарним днем ??звітного місяця(пп. 49.18.1, п. 57.1, пп. 168.1.5 ПКУ).

Військовий збір . 1,5% від суми винагороди — строки виплат такісамі, як для виплати ПДФО.

ЄСВ . Сплачується одночасно з виплатою винагороди в розмірі 22% відсуми виплати. Якщо акт виконаних робіт підписали, але не оплатили,то щомісяця не пізніше 20-го числа місяця, що йде за місяцем йогонарахування.

Звітність

Попрацювавши з фізичною особою за  ЦПД, замовник зобов'язанийвідобразити цей факт у звітності.

Утримання ПДФО і військового збору слід показати в щоквартальному звіті1ДФ. А нарахований ЄСВ — у щомісячному звіті за формою Д4.

Зверніть увагу: виплати за ЦПД із підприємцями, які надавали вампослуги відповідно до зареєстрованих кодів КВЕД, показувати в Д4не потрібно.

Штрафи

1ДФ . За неподання розрахунку, подання його з порушенням строків,не в повному обсязі або з недостовірними відомостямичи помилками, через які зменшилася або збільшилася сума ПДФОчи змінився платник податків, накладається штраф — 510 гривень.У разі повторного порушення протягом року — 1020 гривень (п. 119.2ПКУ).

За неподання Д4, несвоєчасне подання або не за тією формою —штраф 170 гривень за кожне порушення. В разі повторного порушенняпротягом року — 1020 гривень.

З ЄСВ:

·         за несплату або несвоєчасну сплатуЄСВ — 20% своєчасно не сплачених сумм (п. 2 ч. 11.ст.25  Закону про ЄСВ) ;

  • якщо фіскальний орган чи суб'єкт господарювання донараховує своєчасно не нарахований ЄСВ — 10% суми донарахованого внеску за кожен повний або неповний звітний період, але не більше 50% суми донарахованого ЄСВ (п. 3 ч. 11. ст.25  Закону про ЄСВ) ;
  • на суму недоїмки буде нараховано пеню в розмірі 0,1% суми недоплати за кожен день прострочення платежу (ч. 10. ст.25  Закону про ЄСВ) .

З ПДФО та військового збору :

Якщо не нарахували, не утримали або не сплатили до бюджету ПДФО під часвиплати доходу за договором ЦПХ і це порушення виявлять контролюючі органи, штрафбуде 25% суми ПДФО, який треба було нарахувати чи сплатити. А за повторнепорушення протягом 1095 днів — 50% суми податку, втретє й більше протягом 1095днів — 75% суми ПДФО (п. 127.1 ПКУ).

Якщо ви самостійно виявили недоплату або несвоєчасну сплату військовогозбору, доведеться сплатити пеню (п. 129.1 ПКУ). Нараховується вона післязакінчення 90 днів, що настають за останнім днем ??граничного строку сплатизобов'язання. У нашому випадку це день виплати фізособі доходу, якийобкладається ПДФО або військовим збором, а якщо дохід не виплатили — граничнадата сплати (ст. 168.1.2 ПКУ).

Адміністративні санкції (ст. 1634 КпАП), які застосовуються до підприємцівабо посадових осіб юрособи:

  • попередження або штраф від 34 до 51 гривні — не утримали або не перерахували до бюджету ПДФО під час виплати доходу фізособі, не подали чи несвоєчасно подали звіт 1ДФ;
  • штраф від 51 до 85 гривень — за повторне подібне порушення протягом року.

П ідстави дляперевірки держпраці (Постанова КМУ №295) :

·      зверненняпрацівника чи фізичноїособистосовно якоїпорушено правила оформлення трудових відносин;

·      за рішенням керівника органу контролю пропроведення інспекційних відвідувань з питань виявлення неоформлених трудовихвідносин, прийнятим за результатами аналізу інформації, отриманої із ЗМІ;

·      за рішенням суду, повідомленням правоохороннихорганів;

·      за повідомленням посадових осіб органів державногонагляду (контролю);

·      заінформацією: Держстату, ДФС,Пенсійного фонду України;

·      за інформацією профспілкових органів.

 

Штрафи з апорушення трудового законодавства у 2018 році :  

 - 30 мінімальних зарплат  за кожного працівника,це 111 690 грн (якщомінімальна зарплата 3723 грн) за наступні порушення: фактичного допускупрацівника до роботи без оформлення трудового договору; оформлення працівникана неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час;виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску.

10 мінімальних зарплат закожного працівника, це 37 230 грн (якщомінімальна зарплата 3 723 грн) за недотримання мінімальних державних гарантій воплаті праці (наприклад, за не оплату роботи в нічний час, роботу в вихідний абосвятковий день, понадурочну роботу та інші питання оплати праці);

- 3 мінімальнізарплати , – це 11 169 грн (якщомінімальна зарплата 3 723 грн) за такі види порушень: порушення встановленихстроків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбаченихзаконодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повномуобсязі.

Штрафи накладає УправлінняДержпраці на підставі винесених постанов у ході планової чи позаплановоїперевірки роботодавця. Виконання цих постанов покладається на Державнувиконавчу службу.

Крім того, статтею 41 КУпАП передбачено адміністративну відповідальністьна керівника підприємства від 8500 грн до 17 000 грн за фактичнийдопуск працівника без трудового договору.

Отже, фактичний допуск одного працівника до роботи без трудовогодоговору (без наказу) може коштувати 128690грн (111 690 грн + 17 000 грн) + виплата такому працівниковізаробітної плати у розмірі не нижче середньої заробітної плати за відповіднимвидом економічної діяльності у регіоні у відповідному періоді.

 

Висновки

1.      Перехід на цивільно-правові договори незвільнить Вас від сплати податків і зборів, які однакові як при ТД так і приЦПД, однак варто зазначити, що при оподаткуванні ПДФО нарахованоїзарплати та винагороди за договором ЦП існує відмінність. Вона полягає в визначеннібази оподаткування. За п. 164.6 ПКУ для оподаткування зарплати базою є суманарахованої зарплати, зменшена на суму ПСП у випадках її застосування. Приоподаткуванні винагороди за ЦПД базою оподаткування ПДФО є нарахованавинагорода. 

2.       За цивільно-правовим договоромвідносини регламентується не трудовим законодавством, а виключноцивільним, а отже за ЦПД Ви не несете відповідальність у випадку настаннянещасних випадів на виробництві, оскільки усі ризики покладаються на такуфізичну особу.

3.      Укладати ЦПД має к валіфікована особа (юрист), аби в подальшомуне виникло питань до таких договірних відносин з боку контролюючих органів.  

Останні записи