Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.07.2017, 13:36

Щодо нових видів перевірок Держпраці у 2017 році

Адвокат, громадський діяч

З моменту набрання чинності Постанови КМУ від 26 квітня 2017 року № 295,термін «планова перевірка», яка проводилась Держпраці йде з ужитку, та замінюється на нові види перевірок: інспекційні відвідування та невиїзді інспектування. А отже, якщо до 16 трав

З моменту набрання чинності Постанови КМУ від 26 квітня 2017 року № 295,термін «планова перевірка», яка проводилась Держпраці йде з ужитку, тазамінюється на нові види перевірок: інспекційні відвідування та невиїздіінспектування. А отже, якщо до 16 травня 2017 року періодичність перевірокбазувалася на критеріях ризику (заборгованість з виплати зарплати,невідповідність кількості працівників суб’єкта господарювання обсягамвиробництва тощо), то Постановою № 295 скасовано попередні критерії.

Щодо інспекційних відвідувань, то повний перелік підстав для їх проведення,визначено п. 5 Порядку здійснення державного контролю за додержаннямзаконодавства про працю (далі – Порядок).

До початку проведення інспекційного відвідування воно підлягає відповідній  реєстрації у Держпраці чиїї територіальним органом, проте на сьогодні документи для реалізації цьогоімперативу – відсутні.

За загальним правилом, інспектор праці повідомляє роботодавця проінспекційне відвідування (абз. 1 п. 8 Порядку). Однак , інспектор може і не попереджати керівництво компанії проперевірку у випадку коли йдеться про ймовірну нелегальну працю, якщо вважатиме,що таке повідомлення може зашкодити перевірці. Водночас максимальна тривалістьперевірки інспектором праці не повинна перевищувати 10 робочих днів, а длямалих підприємців – двох робочих днів (п. 10 Порядку).

Вищенаведені контролюючі заходи проводитимуться посадовими особами Держпраці та виконавчих органівмісцевого самоврядування. Водночас на Держпраці покладено нагляд за тим, якоргани місцевого самоврядування виконуватимуть делеговані їм повноваження.

Метою таких змін є запровадження нових інструментів між державною таприватним сектором, де пріоритетом інспекторів буде реалізація превентивнихзаходів впливу на роботодавця щодо дотримання останнім законодавства про  працю. Для реалізації вищенаведеної мети, Урядпередбачає безкоштовних аудит для роботодавця, який проводитиметься органамиДержпраці та спрямований на дотримання трудового законодавства. По завершеннюаудиту Держпраці у своїй довідці вкаже на допущенні помилки роботодавця, якийзвернувся, без подальшого ризику накладення на нього штрафів і будь-якоївідповідальності.

Постановою також створюються умови для застосування нових важелів впливу нароботодавця з боку працівника, що з однієї сторони може призвести до шантажу, аз другої сторони має зменшити трудові зловживання роботодавця, а відповідно інівелювати порушення трудових прав працюючого.

Щодо критеріїв ризику при  проведенніінспекційних відвідувань, то він буде реалізовуватись за допомогою співпраціДержстату, Пенсійного фонду, Державної фіскальної службу. Зазначені органисповіщатимуть Держпраці про тих роботодавців, щодо яких вбачатимуть ймовірністьпорушення законодавства про працю.

Якщо говорити про невиїзні інспектування, то вони є абсолютною новинкоюПорядку. Так, у випадку коли роботодавцем не було порушено правила оформленнятрудових відносин з працівником (пп. 3-4 п. 5 Порядку), інспектор має можутьпроводити невиїзні інспектування у приміщенні відповідного органу контролю напідставі документів та пояснень, наданих об’єктом відвідування. Для початку невиїзноїперевірки інспектор повинен отримати рішення, яке  ухвалює керівник органу контролю або йогозаступник, а також моє отримати погоджене зі сторони об’єкта відвідування (п.15 Порядку). В день завершення невиїзного інспектування інспектор складе акт зайого результатами, а якщо виявить порушення законодавства про працю – то йприпис про їх усунення (п. 19 Порядку).

Останні записи