Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.03.2017, 13:21

Спадщина: спрощення оформлення і зменшення оподаткування

Адвокат, громадський діяч

23 лютого 2017 року прийнято  Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування спадщини)» (далі – Закон).

23лютого 2017 року прийнято  Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України(щодо оподаткування спадщини)» (далі– Закон).

Даним законом передбачено спрощенняоформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця, зокрема тих, щовідносяться до другого ступеня споріднення з спадкодавцем.

У відповідності до зміненого підпункту14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України членами сім’ї фізичноїособи першого ступеня споріднення для цілей розділу ІV цього Кодексу вважаютьсяїї батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числіусиновлені.

Членами сім'ї фізичної особи другогоступеня споріднення для цілей розділу ІV цього Кодексу вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід збоку матері  і з боку батька, онуки.

Законом встановлено, що оподатковуютьсяза нульовою ставкою податку надоходи фізичних осіб об’єкти спадщини, які успадковуються не тільки членамисім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, як це передбачено чиннимивимогами Податкового кодексу України, але й об’єкти спадщини, щоуспадковується членами сім’ї другого ступеня споріднення.

Законом також встановлено, що не проводиться оцінка об’єктів спадщинидля цілей оподаткування, які успадковуються членами сім’ї спадкодавцяпершого і другого ступенів споріднення.

Окрім того, Законом визначено, що об’єкти дарування, подаровані платникуподатку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленимидля оподаткування спадщини.

Доходи у вигляді дарунка, нараховані(виплачені, надані) платнику податку юридичною особо або фізичною особою –підприємцем, оподатковуються на загальних підставах.

Звертаємо увагу, що Закон набираєчинності з дня, наступного за днем його опублікування, та застосовується додоходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року платником податків у виглядіспадщини/дарунку.

Останні записи