Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.02.2017, 09:58

Щодо порядку перевірки електронних декларацій в 2017 році

Адвокат, громадський діяч

17 лютого 2017 року набрало чинності рішення Національного агентства з питань запобігання корупції (далі – НАЗК) «Про затвердження порядку проведення контролю та повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого са

17 лютого 2017 року набрало чинності рішенняНаціонального агентства з питань запобігання корупції (далі – НАЗК) «Прозатвердження порядку проведення контролюта повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функційдержави або місцевого самоврядування» (далі – Порядок) від 10.02.2017 р. за№ 56.

Відповідно до Порядку НАЗК отримало можливість провестиповноцінний аналіз майнового стану чиновників в поданих ними електроннихдеклараціях.

Так, повна перевірка декларації може проводитисяв періодздійснення суб'єктом декларування діяльності, пов'язаної звиконанням функцій держави або місцевого самоврядування, а також протягом трьох років після припинення такоїдіяльності.

Під час повної перевірки декларацій НАЗК можевикористовувати, зокрема, відомості із засобів масової інформації, Інтернету,що стосуються конкретного суб'єкта декларування, які містять фактичні дані, щопідлягають перевірці.

З метою здійснення повної перевірки НАЗК має правонаправляти запити про надання документів або інформації в держоргани, органивлади АР Крим, органи місцевого самоврядування, суб'єктам господарюваннянезалежно від форми власності, громадянам та їх об'єднанням, які зобов'язанінадати відповідь протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту.

НАЗК має право вимагати і одержувати тільки документи іінформацію про відомості, які відображені у відповідних розділах декларації танеобхідні для проведення повної перевірки.

У разі виявлення ознак недостовірності задекларованихвідомостей, неточності оцінки задекларованих активів, конфлікту інтересів,незаконного збагачення НАЗК пропонує відповідному суб'єкту декларування надати письмові пояснення та/або копії підтверджуючих документів.

Відповідний лист може направлятися за допомогоюпрограмних засобів Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених навиконання функцій держави або місцевого самоврядування або засобами поштовогозв'язку з повідомленням про вручення. Суб'єкт декларування має право надати(надіслати) пояснення (копії документів) не пізніше, ніж на 10 робочий день з дня отриманнявідповідного листа.

Повна перевіркадекларації триває 60 календарних днів з дня прийняття рішення про їїпроведення. У разі потреби строки можуть бути продовжені, але не більше ніж на 30 календарних днів.

За результатами повної перевірки приймається рішення, якерозміщується протягом трьох робочих днівз моменту його прийняття на веб-сайті НАЗК.

Якщо в результаті перевірки було встановлено недостовірнівідомості, рішення про результати повної перевірки направляється спеціально уповноваженим суб'єктам у сфері протидіїкорупції.

Питання про складання та направлення до суду протоколупро адміністративне правопорушення та про складання припису щодопритягнення суб'єкта декларування до відповідальності вирішується НАЗК увизначеному законодавством порядку.

Останні записи