Частка ПРРО порівняно з РРО щомісяця зростає. Більшість чеків сьогодні електронні й генеруються програмно. ПРРО вже давно не є просто "альтернативою залізу", а представляє передову технологію, яка визначатиме успіх фіскалізації. Чим більше ринок приймає цю технологію, тим більші стають намагання її врегулювати. Проте забезпечити незалежний розвиток галузі можливо без участі держави — через створення пулу бізнесів, які матимуть підвищену довіру.

Реєстр чесних ПРРО: як це працюватиме

Реєстр чесних ПРРО має об’єднати виробників програмних реєстраторів розрахункових операцій, які добровільно пройшли акредитацію у контролюючих органах.

Враховуючи, що Асоціація провайдерів програмних РРО України складається з відповідальних бізнесів, такий реєстр можна створити в рамках цього об’єднання. У такому разі долучення нових ПРРО до реєстру може стати спільним рішенням відповідальних учасників ринку.

Реєстр має нести практичну функцію для клієнтів. Учасники реєстру можуть додавати до своїх чеків QR-код, який дозволяє перевірити легальність чека через сайт Асоціації.

Чому важливо створювати реєстр чесних ПРРО саме зараз

2024 рік, імовірно, увійде в історію як рік "повільної детінізації". Тренд на фіскалізацію зберігається, але динаміка вказує, що цей процес не надто швидкий.

Ключову роль у процесі фіскалізації відіграють програмні РРО — їх кількість постійно зростає, тоді як кількість "залізних" кас зменшується. Важливою особливістю класичних РРО є жорстка сертифікація, через що на ринку “заліза“ сформувався обмежений пул виробників, які роками пропонували застарілі рішення.

Натомість ПРРО розвиваються за правилами вільного ринку. Це сприяє появі спеціалізованих рішень для магазинів, ресторанів, служб доставки. Завдяки цим відмінностям ПРРО за короткий період пройшли більший шлях, ніж РРО. І цю відмінність важливо зберегти.

Відсутність жорсткої сертифікації наразі породжує намагання обмежити ПРРО, іноді в абсурдний спосіб. Наприклад, навесні звучали пропозиції щодо обмеження режиму офлайн та прив’язки ПРРО до пристроїв. Тож створення реєстру дозволить, з одного боку, чітко визначити критерії доброчесності, а з іншого — унеможливити адміністративні зловживання під час сертифікації, оскільки рішення прийматиме бізнес-спільнота.

Контроль чеків: як реєстр допоможе боротися з тіньовою економікою

Сьогодні економіка потребує ефективних засобів боротьби з тіньовим сектором. Це необхідно не лише для поповнення бюджету, а й для підтримки бізнесів, які довірились фіскалізації.

Підприємці мають зрозуміти, що працювати "в білу" вигідніше, ніж залишатися в тіні. Для цього податкова служба повинна чітко визначити пріоритетом у своїй роботі тих, хто свідомо уникає фіскалізації.

У сфері торгівлі, особливо підакцизною продукцією, на сьогодні є значною проблема підробки чеків. Паперові чеки, видані через "залізні" РРО, складно перевірити, незручно зберігати, втім легко підробити.

Надійним помічником податкової служби у перевірці справжності чека може стати сам покупець. Втім лише якщо йому необхідно надати зручний інструментарій. Учасники реєстру чесних ПРРО можуть відображати на чеках QR-код, за яким можна перевірити справжність чека. Таким чином, із повним переходом на ПРРО та електронні чеки, в Україні вже існуватиме повноцінний інструмент для перевірки та реєстр, що дозволить доброчесним бізнесам вибрати надійного провайдера.