Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.01.2016, 10:59

Захист авторського права в судовому порядку

Внаслідок порушення авторського права, у потерпілої особи з'являється право на судовий захист. Проте захист прав інтелектуальної власності в Україні, через її недосконале законодавство, має багато особливостей.

Внаслідок порушення авторського права, у потерпілої особи з'являєтьсяправо на судовий захист. Проте захист прав інтелектуальної власності в Україні,через її недосконале законодавство, має багато особливостей. Це пов'язано,зокрема, з необхідністю доведення наявності моральної шкоди, завданоюпорушенням авторського права, встановленням розміру компенсації,необов'язковістю доведення завданих збитків (достатнім є доведення самогопорушення авторського права) тощо.

Судовий захист авторських прав можна умовно поділити на наступніскладові:

1)                 Доказування наявностіавторського права;

2)                 Доказування факту порушеннятакого права;

3)                 Визначення розміру компенсації

Доказуваннянаявності авторського права . Згідно з Законом охороняютьсяяк оприлюдненітвори, так і не оприлюднені, як завершені, так і незавершені.Авторське право на будь-який твір виникає внаслідок факту його створення. Длявиникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору.Отже, кожний автор, створивши твір, автоматично набуває право власності нанього. Разом із тим в Україні, як і в інших державах передбачений механізмреєстрації прав автора. Реєстрацією займається спеціально уповноваженаустанова: Державна служба інтелектуальної власності України, яка веде облікавторів, реєструє їх твори, видає авторам свідоцтва. Тому, якщо об'єктавторського права є дійсно цінним, для полегшення його можливого судовогозахисту рекомендується державна реєстрація.

Доказуванняфакту порушення авторського права . Українська судова практиказнає чимало способів доведення факту порушення авторського права. Це може бутивідеозапис (наприклад, у разі незаконного використання музичного твору урозважальних закладах), фотознімок вивіски (у разі незаконного використання назвитвору в найменуванні підприємства), товарний чек (у разі продажу контрафактнихтоварів) тощо. В деяких випадках, необхідним є також проведення судової експертизидля захисту авторського права.

Визначеннярозміру компенсації . За порушення авторськогоправа пунктом "г" ч.2 ст. 52 Закону України “Про авторське право ісуміжні права” передбачена можливість притягнення винної особи довідповідальності  в розмірі від 10 до50000 мінімальних заробітних плат. При цьому, відповідно до при вирішенні відповідних спорів судам слід мати на увазі, що компенсація підлягає виплаті у разідоведення факту порушення майнових прав суб'єкта авторського права, а нерозміру заподіяних збитків. Таким чином, для задоволення вимоги про виплатукомпенсації достатньо наявності доказів вчинення особою дій, які визнаютьсяпорушенням авторського права. Тому, позивачу необхідно довести якнайбільшевипадків порушення відповідачем авторського права, а також: розмір доходу,отриманий внаслідок правопорушення; наміри відповідача; можливість відновленняпопереднього стану та необхідні для цього зусилля тощо.

Для більш детальногодослідження та розуміння застосування вищенаведених приписів щодо захистуавторського права, звернемося до судової практики, що наведена в нищевказанихпосиланнях:

1. http://reyestr.court.gov.ua/Review/39668245 (стягнуто 12 180грн);
2.http://reyestr.court.gov.ua/Review/37618679(стягнуто 136 080 грн).
Останні записи