Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.10.2017, 16:30

Цивілізований діалог з громадою: досвід Сходу

Депутат Київради (Батьківщина)

Україна стає світовим епіцентром соціального невдоволення громадян. Протести людей проти медичної і пенсійної реформ, незаконної забудови, необґрунтованого тиску на бізнес набувають масового характеру. Українська влада повинна чути свій народ і дотримувати

Реформи, щореалізуються владою України без попереднього обговорення з громадськістю та фахівцями,активізують соціальне невдоволення. Державою ширяться акції протесту. Людиобурені наслідками пенсійної, освітньої, медичної реформ, що грубо порушуютьконституційні права, позбавляючи українців якісного та безкоштовного лікування,гідної освіти та забезпеченої старості.

Не меншийсоціальний резонанс викликає незаконна забудова. Маючи особистий досвідпротистояння разом із мешканцями Нижнього Печерська, які довірили мені захищатиїхні інтереси в Київраді, можу впевнено свідчити про те, що зупинити хижацькузабудову історичного центру Києва вкрай важко. Але можливо!

На превеликий жаль,влада не хоче чути людей, а це створює соціальний дисбаланс, загострює конфліктіз громадою, нівелює довіру українців до керівних органів місцевогосамоврядування, держави та політичної системи в цілому. Посадовці не розуміютьтого, що соціальні протести мають на меті не усунення діючої влади, а пошукконструктивного діалогу задля врахування потреб та думки громадянськогосуспільства у разі прийняття того чи іншого рішення.

До речі, практикацивілізованих взаємовідносин між владою та суспільством широко поширена йефективно використовується майже в усіх країнах Сходу, незважаючи на формуправління:  розвинена демократія зтрадиційними цінностями Туреччини, авторитарний режим спадкової монархіїОб’єднаних Арабських Еміратів чи модифікований соціалізм Китаю. Така формадіалогу відома як практика адвокації.

Я порівнюю Українуіз країнами Сходу не випадково. Адже наші держави дуже схожі за демографічноюскладовою, різноманіттям національностей, духовних, культурних, релігійних імовних традицій. 

На відміну від України,де адвокація використовується суто з точки зору реалізації інтересів бізнесу,коли промоція жодного бренда товарів не обходиться без рекрутування чистворення легіону амбасадорів, адвокатів брендів товарів та послуг, у країнахСходу далеко не завжди показники економічного зростання є ключовою метою влади.Наприклад, поняття «національне щастя» у Бутані визначають завдяки показникуякості життя населення. У деяких країнах навіть впроваджують посади міністрівщастя і толерантності!

Дивно, аленезважаючи ані на вплив традиційних цінностей авторитаризму, ані на політичнийустрій, далекий від ліберальних ідеалів західних демократій, ані на високийступінь концентрації влади, як науковець, який присвятив все своє професійнежиття вивченню Сходу, можу констатувати – країнам Близького і Далекого Сходувдалося започаткувати та підтримувати належний баланс інтересів влади та різнихсоціальних верств населення. Цей позитивний досвід мала б використати  Україна.

У будь-якійспільноті завжди виникають ідеї, що знаходять підтримку широких верствсуспільства, і розумна влада завжди підтримує діалог із громадськістю. Такувладу я називаю відповідальною.

Наведу кількаприкладів. Трагедія на «Фукусімі» викликала велику стурбованість японськоїгромади. Її вплив на владу привів до суттєвих змін у роботі підприємств галузі енергетики,посилення внутрішньої політики щодо безпеки та покращення роботи місцевоївлади.

Враховуючи нагальнупотребу суспільства Індії в забезпеченні якісною питною водою та раціональномуприродокористуванні, під впливом громади влада активно розповсюджує тавпроваджує технології органічного землеробства, оптимізуючи питання зайнятостінаселення і відновлення ґ   рунтів.

Напрочуд показовийприклад успішної боротьби громади проти незаконної забудови належить Об’єднанимАрабським Еміратам.

Правитель Абу-Дабішейх Халі ібн Зайд Аль Нахайян та його сім’я, яка є власником багатьохдержавних бізнесів, вирішили забудувати місце громадського відпочинку –набережну. У відповідь місцеві активісти вийшли на акцію протесту, сформулювавшичітку громадську позицію та звернувшись до шейха із проханням скасувати своєрішення щодо забудови єдиного місця відпочинку місцевих мешканців.  Врешті-решт шейх почув свій народ та  відмовився від власних намірів. Незважаючи нате, що в його руках сконцентрована вся повнота влади, керівник держави непорушив балансу соціальних інтересів. Так само шляхом відвертого діалогу збізнесом в ОАЕ вдалося впровадити якісний та ефективний механізм податку надодану вартість. Тому ще раз акцентую увагу: розумна влада, перш за все, відповідальнаперед громадою!

Повертаючись до проблемнашої країни, хочу зазначити, що цивілізована адвокація має величезнийпотенціал. Володіючи цим інструментарієм, українська влада може повернутидовіру суспільства та почати разом відбудовувати державу шляхом впровадженнясерйозних реформ. Керівники України та лідери громадської думки маютьпослідовно проводити адвокаційні кампанії, керуючись інтересами суспільства, ане особистими  меркантильними намірами.

Громадські активістимають пропонувати владі альтернативне бачення тих чи інших процесів, звертатиувагу на проблеми, які для керівництва держави не є актуальними. Лідеригромадської думки мають навчатися доносити ідеї до більшої частини населення,консолідувати суспільство з метою  впливугромади на прийняття владою державних рішень. У свою чергу, влада не повинна боятисялюдей, їй слід конструктивно реагувати на сучасні потреби соціуму.

Сподіваюся, щотаких людей в Україні ставатиме все більше і саме навколо них гуртуватимутьсянебайдужі громадяни й експерти. Переконана, що лише завдяки взаємній повазі тапорозумінню в нашій державі врешті-решт розпочнуться такі жадані зміни накраще.  А у нашому спільному домі запануютьмир, спокій та злагода.

Останні записи