Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.03.2018, 15:43

Чому роботодавцям-боржникам буде не до сміху з 1-го квітня?

Начальник Головного територіального управління юстиції у Київській області

Українська Конституція гарантує захист права кожного громадянина на своєчасну оплату праці (ст. 43). Втім, на превеликий жаль, чесно зароблені українцями кошти далеко не завжди потрапляють до їх кишень без затримок, і, як наслідок, сотні тисяч громадян опи

УкраїнськаКонституція гарантує захист права кожного громадянина на своєчасну оплату праці(ст. 43). Втім, на превеликий жаль, чесно зароблені українцями кошти далеко незавжди потрапляють до їх кишень без затримок, і, як наслідок, сотні тисяч громадянопиняються у вкрай скрутному матеріальному становищі.

Поприте, що часи, коли українці різних професій масово не отримували зарплатню роками,вже минули, проблема заборгованостей по заробітній платі і сьогодні залишаєтьсямасштабною і хронічною. Так, наразі в органах Державної виконавчої службиперебуває понад 500 тисяч виконавчих проваджень щодо примусового стягненнязаборгованості. При цьому державні виконавці у минулому році стягнули зроботодавців 2 мільярди 100 мільйонів гривень на користь працівників.

Лишеу Київській області за минулий рік органами ДВС було стягнуто боргів на сумупонад 3, 8 мільйона гривень на користь 286 фізичних осіб. Окрім того, більше 9мільйонів гривень держвиконавці Київщини повернули до Пенсійного фонду, а такожпонад 30 мільйонів було стягнуто на користь державного бюджету. Водночас вжепротягом перших двох місяців 2018 року 37 громадян Київської області отримализаборгованість по зарплаті на суму близько 650 тисяч гривень.

Зважаючина важливість цієї проблеми для українських громадян, Міністерство юстиціївизначило відповідний напрям одним із пріоритетних у своїй діяльності. РоботаМін’юсту зі стягнення заборгованості здійснюватиметься в рамках виконаннясудових рішень.

Станомна сьогодні вже сформовано антирейтинг підприємств-боржників, котрі невиплачують заробітну плату своїм працівникам. До цього списку увійшлипідприємства різних форм власності – як приватних, так і державних. З 1 квітняцього року органи Державної виконавчої служби розпочнуть кампанію по стягненнюзаборгованості з тих підприємств, які знаходяться на вершині зазначеногоантирейтингу.

Зокрема,будуть створені оперативні штаби і мобільні групи з державних виконавців, яківиїжджатимуть на конкретні підприємства з «чорного списку» і предметно розбиратимутьсяіз ситуаціями по невиплаті зарплати. Такі організаційні форми оперативногореагування продемонстрували свою ефективність під час кампанії по стягненнюаліментів зі злісних неплатників, внаслідок чого на користь українських дітейбули стягнуті сотні мільйонів гривень.

Слідзазначити, що паралельно з організаційними діями, органи юстиції на чолі зМін’юстом проводитимуть інтенсивну інформаційну кампанію з підтримкипрацівників, яким роботодавці не платять заробітну плату. Зокрема, за допомогоювсіх доступних каналів комунікації, громадянам буде детально роз’яснено, якзабезпечити своє право на стягнення заборгованості по зарплаті. Адже, якпоказує досвід, правова обізнаність населення щодо вирішення правових питань єоднією з важливих складових успішного захисту і відстоювання громадянськихправ.

Такимчином, ми сподіваємося, що дії органів юстиції спільно з активністю самихгромадян вже з 1-го квітня стануть відчутним стимулом дляроботодавців-боржників виплатити зарплату своїм працівникам і надалі робити цевчасно. Адже у цивілізованому суспільстві будь-яка праця має бутивинагороджена, тоді як свідоме порушення цього засадничого конституційногопринципу щоразу наштовхуватиметься на рішучу протидію з боку вітчизняноїюстиції.

Останні записи