Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.03.2018, 17:31

Поради щодо порядку встановлення супутникової антени

Юрист ТОВ "ІЮС "АЛЬФА", магістр права

Протягом двох років в Україні обговорюється питання щодо відключення аналогового телебачення та повного переходу на цифрове ефірне телебачення. Проте у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, схвалили п

Протягом двох років в Україні обговорюється питаннящодо відключення аналогового телебачення та повного переходу на цифрове ефірнетелебачення. Проте у Національнійкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації,схвалили проект постанови Кабміну про продовження використання технологіїаналогового ефірного телебачення до 30 червня 2018 року. Хоча НКРЗІ іпродовжили життя аналогового телебачення ще на рік, але питання все жзалишається на повістці дня, і рано чи пізно буде реалізовано в життя.

У Києві зараз великакількість інтернет-провайдерів, які активно пропонують свої послуги зпідключення цифрового, ефірного телебачення уже зараз, але не всі мешканцібагатоквартирних будинків у змозі щомісячно вносити плату за користування цієюпослугою. Тому громадяни шукають інші варіанти для того, щоб і далі дивитисятелевізор, але при цьому не платити за це. Одним із виходів є встановленнясупутникової антени на даху будинку.

Проте коли громадянизвертаються до обслуговуючої організації з проханням надати ключ від дверей,які ведуть на дах, для проведення монтажу супутникової антени, то зіштовхуютьсяіз небажанням працівників ЖЕКів іти назустріч мешканцям. Давайте розберемося ізтим, наскільки правомірний їхній опір у такому випадку.

Частиною 2 статті 10 ЗУ "Про приватизаціюдержавного житлового фонду" передбачено, що "власникиквартир багатоквартирних будинків є співвласниками допоміжних приміщень убудинку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов'язанібрати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням будинку іприбудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку."

Частиною 2 статті 382 Цивільного кодексу Українипередбачено, що сі власники квартир та нежитловихприміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільноїсумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майномбагатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числідопоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкціїбудинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або замежами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитловогоприміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потребусіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковійтериторії, а також права на земельну ділянку, на якій розташованийбагатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державноїреєстрації таких прав."

Встановлюючи супутникову антену, мешканець будинку реалізуєсвоє право користуванням спільним майном будинку. І вимагати від ньогоприпинити користування дахом можна тільки в тому випадку, коли його дії(бездіяльність) порушують право користування дахом інших мешканців. При цьому,тягар доказування, що дії одного мешканця будинку порушують права іншогомешканця, покладається саме на ту особу, яка вважає, що її право порушено.

Законодавством України визначено основнівимоги до встановлення супутникових антен, а саме: з гідно пункту 5.54 ДБНУ "Будинки та споруди.Житлові будинки. Основні положення" ДБНВ.2.2-15-2005, антенні пристрої системефірного телебачення, супутниковогозв'язку і телебачення повинні розташовуватися в тих місцях, де вони непогіршують архітектурного вигляду будинків. Як правило, розміщувати їхнеобхідно на даху будинків, з урахуванням додаткових механічних навантажень. Розміщення антенних пристроїв нафасадних стінах, балконах не допускається.

Проте це не єдина заборона, пунктом4.8.7. Правил утримання жилихбудинків та прибудинкових територій визначено наступне: "Недопускається кріпити до димарів радіо- і телеантени".

Отже, Державні будівельні норми України передбачаютьможливість встановлення супутникових антен на даху будинку. Коли Ви будетевстановлювати супутникову антену в багатоквартирному будинку, то пам’ятайте цідва пункти вищезазначених нормативних актів. Будь-яких інших норм щодо порядкута місця встановлення, виду кріплень та інших аналогічних вимог чиннимзаконодавством України не передбачено.

Щодо питання допуску працівниками обслуговуючихорганізацій на дах для монтажу супутникової антени.

Пунктом 3.2.5. Правил утримання жилихбудинків та прибудинкових територій передбачено порядок і коло осіб, які маютьдопуск у горищне приміщення іна дах: вхідні двері або люки (для горищних приміщеньіз запасними, напірними і розширювальними баками) виходу на покрівлю повиннібути утеплені, обладнані ущільнювальними прокладками, завжди замкнені (одинкомплект ключів зберігається в чергового диспетчера ОДС або кімнатітехніка-майстра виконавця послуг, а другий - у консьєржа чи двірника), про щоробиться відповідний напис на люку чи дверях.

Вхід у горищне приміщення і на дах дозволяється тільки працівникамвиконавця послуг, безпосередньо відповідальним за технічний нагляд, і тим,котрі виконують ремонтні роботи, а також працівникам експлуатаційнихорганізацій, обладнання яких розміщене на даху й у горищному приміщенні."

Згідноз п. 4.4.20. Правил утримання жилих будинків таприбудинкових територій: " перебувати в горищному приміщенні і на покрівлідозволяється лише працівникам виконавця послуг з утримання будинків і споруд таприбудинкових територій."

Отже, згідно з положень Правил утримання жилих будинків таприбудинкових територій, перебувати на покрівлі дозволяється лише працівникам виконавця послуг з утриманнябудинків і споруд та прибудинкових територій, це можуть бути працівники ЖЕКів,ОСББ, Кооперативів.

Таким чином, перед тим,як встановлювати супутникову антену, Ви звертаєтеся до обслуговуючоїорганізації з проханням забезпечити Вам доступ на дах. При монтажу супутниковоїантени на даху має право бути присутній представник обслуговуючої організаціїта супроводжувати процес, так як згідно з Правил утриманняжилих будинків та прибудинкових територій на покрівлі дозволяється перебувати лише працівникамвиконавця послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Звертаю Вашу увагу на те,що за порушення ДБНУ та Правил утримання жилих будинків таприбудинкових територій передбачена адміністративна відповідальність у виглядіпопередження, штрафу від 17 до 51 гривень (ст. 150 КУпАП).

Отже, чинне законодавство України не міститьнорми, які передбачали б необхідність отримання дозволу на встановленнядодаткового обладнання (в тому числі супутникових антен), а отже, відсутніправові підстави у представників обслуговуючих організацій вимагати відгромадян такі дозволи та забороняти встановлення супутникових антен на дахубудинку.

Проте законодавець чітко визначив порядок встановлення антенсупутникового зв’язку, порядок допуску осіб на дах для встановлення антен(роботи повинні здійснюватися тільки в присутності представника обслуговуючоїорганізації),а також рекомендації щодо місця встановлення супутникових антен (рекомендовановстановлювати на даху, заборонено – нафасадних стінах, балконах).

Останні записи