Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.10.2014, 18:22

Вибори у Раду 2014: чого очікувати по земельних питаннях?

Доктор юридичних наук

Напередодні виборів до Верховної Ради цікаво порівняти положення програмних документів різних політичних сил щодо земельної політики

Якось припало на розум порівняти, що саме пропонують різні політичні сили упитанні земельної реформи. Особливо актуальним це питання виявилось напередодніжовтневих виборів до Верховної Ради України 2014. 

Тож, поділюся деякими спостереженнями та думками, сформульованими внаслідокогляду програмних документів різних політичних об’єднань, що знаходяться увільному доступі в мережі Інтернет.

Оскільки земля в суспільстві виконує безліч функцій: це й основаекологічних систем і основне місце проживання та праці громадян, засібвиробництва у сільському господарстві, місце розташування та функціонуваннятериторіальних одиниць та громад тощо, в тій чи іншій мірі "земельніпитання" знаходять своє висвітлення у програмних документів майже всіхполітичних сил. 

Тим не менш, незважаючи на обрання значною кількістю політиків загальноговектору на інтеграцію до Європейської спільноти, вони неоднаково бачатьконкретні перспективи реформування земельних відносин в Україні.

Проілюструємоце стислим оглядом того, що пишуть про землю наші політики.

Партія"УДАР ВІТАЛІЯ КЛИЧКА"

Землі сільськогосподарського призначення розглядаються як власністьвиключно фізичних осіб – громадян України. Територіальні громади вобов’язковому порядку мають свої статути, генеральні плани розвитку, земельнікадастри, реєстри прав власності на нерухомість та детальні плани забудови.Статути громад підлягають реєстрації, а генеральні плани - науковій експертизіта реєстрації. 

Програмнимдокументом окремо обумовлюються принципи запровадження ринку земельсільськогосподарського призначення.

-   Власниками сільськогосподарських угідь можуть бути виключно фізичні особи– громадяни України.

-    На засадах відкритості та доступності має бути створений постійно діючийторговельний майданчик (наприклад, у формі Інтернет-аукціону) з купівлі-продажуземельних ділянок. Пропозиції мають прийматися повсюдно, в тому числі, вобов’язковому порядку, у сільських радах.

-  Зметою заохочення розвитку фермерських господарств необхідно спрямувати субсидіїаграрному сектору на часткове відшкодування відсотків за іпотечними кредитамидля первинного придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення вмежах певного ліміту, який відповідає оптимальному розміру фермерськогогосподарства у відповідній аграрно-кліматичній зоні.

-      Порядокзміни цільового призначення земель, розташованих у приміських зонах та поблизуавтошляхів, має бути суттєво лібералізованим. Також повинно бутизнято обмеження на використання малородючих земель.

Крім того,планується скоротити кількість загальнодержавних податків ізборів, не скасовуючи земельного податку. Землі державної та комунальноївласності пропонується продавати та передавати в оренду винятково на аукціонах.Очікується залишення 100% податку на землю у громадах.

-          ВО"Свобода"

У програмі цієїполітичної сили «земельному питанню» присвячена досить пильна увага. 

- Зокрема,пропонується ухвалити новий Земельний кодекс та затвердити його на всеукраїнськомуреферендумі. Провести повну інвентаризацію всієї землі та нерухомості України.Створити Єдиний державний реєстр прав на нерухомість та землю і забезпечитийого відкритість та прозорість. Пропонується передбачити можливість висловитинедовіру відповідному землевпоряднику.

-   Виділення землі та нове будівництво унаселених пунктів пропонується здійснювати виключно за згодою відповіднихбудинкових, вуличних, квартальних комітетів та інших органів самоорганізаціїнаселення. Вирішувати спірні земельні та будівельні питання шляхом проведеннямісцевих референдумів. Пропонується створити правові умови для боротьбигромади з незаконними забудовами.

-   Щодо «земельного мораторію» пропонуєтьсязаборонити в Україні торгівлю землею сільськогосподарського призначення, протенадавати її у довгострокове володіння українським громадянам із правомродинного успадкування. Визначити законом підстави припинення такоговолодіння в разі використання сільськогосподарських земель за нецільовимпризначенням або в разі погіршення стану ґрунтів (родючості). Крім того,пропонується запровадити кримінальну відповідальність за ерозію ґрунтівунаслідок людських дій. Посилити кримінальну відповідальність за незаконнезаволодіння ґрунтами.

У програміпередбачені також наступні заходи:

- Дозволитиособам, які законним способом набули право власності на землісільськогосподарського призначення (під час розпаювання, а також одержані вспадщину за законом), продавати ці земельні наділи виключно державі. Заборонитибудь-які інші способи відчуження таких ділянок. Не визнавати право власності наземлі сільськогосподарського призначення, набуте в результаті борговихрозписок.

- Зобов’язатигромадян, які бажають набути у користування землю сільськогосподарськогопризначення у розмірі, більшому ніж 30 гектарів, скласти кваліфікаційний іспитз предмету діяльності на цій землі.

- Дозволити правовласності на землю лише на присадибні земельні ділянки та ті, що перебуваютьпід житловими будинками й іншою нерухомістю. Не дозволяти право власності наземлю іноземцям та особам без громадянства.

- Забезпечитиорендну плату за користування землею сільськогосподарського призначення згідноз нормативною оцінкою землі.

- Заборонитизміну цільового призначення сільськогосподарських земель, за винятком державнихта громадських потреб. Повертати у державну власність землі, що невикористовуються за цільовим призначенням або використовуються всуперечкомплексним планам сталого розвитку сільських територій.

- Ухвалити законпро землі підвищеної цінності, який би регламентував їх використання тазабезпечував державний контроль над ними.

- Ухвалити законщодо приватизації житла в багатоквартирних будинках з урахуванням земельнихділянок під будинками, прибудинкових територій та спільної сумісної власностігромадян.

- Відновити іповернути у державну власність санаторно-курортні комплекси. Заборонитиперепрофілювання санаторіїв. Заборонити приватизацію курортних та санаторнихземель на всій території України.

- Здійснити повнуревізію прав власності та прав використання землі та майнових об'єктів натериторії Криму.

- Відновити,відповідно до чинного законодавства, права громадян на безперешкоднекористування землями загального користування – пляжами та прибережними смугамиу стометровій зоні від лінії припливу.

 ВО"Батьківщина"

В межах заходівщодо розвитку села у даному програмному документі пропонується:

-          Зберегтиземельний мораторій. За цих обставин паї викупатиме лише держава, ізпаралельним підвищенням вартості орендної плати до 5 та більше відсотківвартості паю.

-          Всіземельні, а також реєстраційні питання вирішувати безпосередньо сільськимирадам. 

-      Забезпечити видачу документів на землю без хабарів, запрозорою системою

-        Забезпечити земельними ділянками лікарів, вчителів,працівників культури 

-   Політична партія "Громадянська позиція"

У форматімайбутніх економічних трансформацій пропонується

-  Привестирегулювання державної ренти у відповідність до норм Конституції Українипро власність народу на землю, її надра та інші природні ресурси.

- Впровадитиповністю прозору структура власності в Україні: запровадження публічнодоступного обов’язкового реєстру прав приватної власності, матеріальних інематеріальних активів; надання інформації про кінцевого бенефіціара під часпроведення усіх операцій з купівлі-продажу, при відкритті банківських рахунків,участі в тендерах з державних закупівель.

-Запровадити дієвий інститут довгострокової оренди земельсільськогосподарського призначення з можливістю застави для отримання кредитута передачі права оренди у спадок нащадкам.

Політичнапартія "Об’єднання "Самопоміч" 

Передбачаєтьсярозвиток екологічного землеробства, садівництва, тваринництва та поглибленняпереробки. Йдеться також про перетворення землі сільськогосподарськогопризначення на актив українського селянина, аби він міг залучати інвестиції ірозвивати своє господарство.

"Радикальнапартія Олега Ляшка"

У форматідецентралізації влади пропонується перетворити громаду на повноправногорозпорядника земель, будівель, устаткування.

Пропонується рядзаходів у сфері використання земель сільськогосподарського призначення:

-          заборонити продажземлі і ліквідувати нелегальний земельний ринок

-          Запровадити правооренди землі під жорстким контролем держави.

-          Заборонити іноземцямрозпоряджатися вітчизняними чорноземами.

-    Створити прозорийземельний кадастр, що унеможливить земельне рейдерство.

Комуністична партія України

- Неприпустимість перетворення земель сільськогосподарського призначення на предмет купівлі та продажу. Земля, води, ліси та інші природні ресурси не можуть перебувати у приватній власності.

                Політична партія "Правийсектор"

          У межах проведення економічних реформ партіяпропонує купувати і продавати землю сільськогосподарського призначення лишегромадянами України, фермерами, територіальними громадами та державою. Юридичніособи – підприємства та іноземці можуть орендувати землю у громадян України.

            У програмних документах інших політичнихсил: політичної партії "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", політичної партії"Опозиційний блок", політичної партії "Народний Фронт", політичної партії "Сильна Україна" таін. земельні питання окремо не вичленовуються. Утім, вони частково інтегрованіу більш загальну проблематику розвитку суспільства та окремих напрямків цьогорозвитку. 

   Вцілому, можу відзначити, що за поодинокими випадками "земельнепитання" не знаходить детального висвітлення у програмних документахполітичних сил. 

  Основна увага, якщо взагаліприділяється, переважно приділяється проблематиці використання земельсільськогосподарського призначення, зняттю "земельного мораторію".Водночас, більшість населення нашої країни мешкає у населених пунктах. Томунавряд чи виправдано обходити увагою питання розвитку цих територій. А тамбезліч своїх проблем! 

  Окрім того, курс багатьох партійна збереження чи навіть більш жорстке запровадження "земельногомораторію" не зовсім відповідає євроінтеграційному курсу. Адже земельниймораторій з юридичної точки зору є звуженням права приватної власності, що, зурахуванням міжнародно-правових принципів, навряд чи може бути визнанопропорційним та адекватним, принаймні у діючій редакції земельногозаконодавства.  Багато політичних сил базують свою програму на «національнійідеї земельних відносин», за якою право власності, принаймні на сільськогосподарськіземлі може належати лише громадянам України.  Проте зустрічаються й менш політичнозабарвлені та цілком доречні пропозиції, як то лібералізація порядку зміницільового призначення земель, розташованих у приміських зонах та біля автодорігтощо.

   В цілому, треба прийняти доуваги той факт, що "земельне питання" є дуже складним та багатоаспектним,воно є справді болючим. Тому його вирішення потребує більшої уваги, зокрема, збоку професіоналів відповідного профілю. Сподіваюсь, її у достатньому обсязіприділить новий Парламент. 

Останні записи