Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.10.2017, 09:32

Невдовзі проценти британським кредиторам оподаткуватимуться

Партнер, Керівник податкової практики Юридичної групи LCF, адвокат

Про зміни до Конвенції про уникнення подвійного оподаткування з Великобританією та механізми, що дозволяють їх нівелювати.

Нещодавно відбулося підписання Протоколу між Урядом України та УрядомСполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії про внесення зміндо Конвенції між Урядом України та Урядом Сполученого Королівства ВеликоїБританії і Північної Ірландії про усунення подвійного оподаткування тазапобігання податковим ухиленням стосовно податків на дохід і на приріствартості майна (Конвенція).

Відповідно до підписаного Протоколу, ставка оподаткування процентів за Конвенцієюпро уникнення подвійного оподаткування між Україною та Великобританією збільшитьсяз 0% до 5%. Також збільшаться ставки оподаткування роялті та дивідендів.

Великобританія маєрепутацію держави, що надійно захищає права інвесторів. У поєднанні зможливістю оподатковувати виплати процентів з України за ставкою 0%,Великобританія здобула популярність в Україні як одна з оптимальних юрисдикційдля боргового фінансування українського бізнесу, як за допомогоювнутрішньогрупових позик, так і шляхом залучення коштів на міжнародних ринкахкапіталу.

Допоки зміни доконвенції не набрали чинності, в українських платників податків є часрозглянути та обрати інші інструменти для звільнення процентів відоподаткування, зокрема, ті, що передбачені безпосередньо Податковим кодексомУкраїни і про які ми згадували в одній з попередніх публікацій .

При застосуванні інструментів,що передбачені Податковим кодексом, зберігається можливість не оподатковуватипроценти в Україні при їх виплаті нерезиденту. Більш того, для застосуваннятаких інструментів, на відміну від згаданої конвенції між Україною таВеликобританією, не висувається вимога до нерезидента бути бенефіціарнимвласником процентів, які виплачуються з України.

Останні записи