Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.10.2017, 19:55

Як виграти судовий спір про блокування реєстрації податкових накладних

Партнер, Керівник податкової практики Юридичної групи LCF, адвокат

Короткий огляд актуальної судової практики та підходів, які допоможуть виграти податковий спір щодо блокування реєстрації податкових накладних

Платники податків починають отримувати сприятливі судові рішення прозобов’язання зареєструвати заблоковану податкову накладну. Однак, для того, щоотримати перемогу в судових спорах щодо блокування податкових накладнихнеобхідно все ж таки докласти чималих зусиль. Виграти такі справи на виключноформальних підставах наврядчи вийде.

Як передбачено п. 201.16 ст. 201 Податкового кодексу України, реєстраціяподаткової накладної / розрахунку коригування (ПН/РК) в Єдиному реєстріподаткових накладних може бути зупинена. Проте, відповідна комісія ДФС можеприйняти рішення про реєстрацію такої ПН/РК, якщо платник податку –постачальник скористався правом подати «письмові пояснення та/або копіїдокументів», що стосуються такої ПН/РК. Якщо ж у комісії ДФС не дослухалися доаргументів платника, залишається надія на їх більш виважену оцінку судом.

Яскравимприкладом скасування рішення комісії ДФС про відмову в реєстрації податковоїнакладної є постанова Вінницького окружного адміністративного суду від15.09.2017 р. у справі №802/1356/17-а.

 Головну роль упоразці ДФС у цьому податковому спорі зіграли такі фактори:

  • у рішенні комісії ДФС не зазначено, якісаме документи платника податків складені з порушенням законодавства;
  • не зазначено, яких саме документів платникаподатків не вистачає для прийняття рішення про реєстрацію податкових накладних;
  • ненадано суду належних доказів для обґрунтування, чому документи платника не єдостатніми для прийняття комісією ДФС рішення про реєстрацію податковоїнакладної.

Також суд зазначив, що рішення комісії ДФС про відмову в реєстраціїподаткової накладної не містить конкретної інформації щодо причин та підставдля прийняття такого рішення, а містить лише «загальну фразу» про наданняплатником документів, «які складені з порушенням законодавства та/або не єдостатніми для прийняття комісією ДФС рішення про реєстрацію [ПН/РК]». Тобто,замість висновку щодо обставин справи платника податків рішення комісії ДФСмістить лише цитату з постанови Кабінету Міністрів України №190 від 29.03.2017р.

Суд вирішив, що самої лишень цитати з постанови Кабінету Міністрів України недостатньо:рішення комісії ДФС «повинно містити чітку підставу для відмови в реєстрації податковоїнакладної», і в комісії ДФС мають зробити вибір: або документи платника складеніз порушенням законодавства, або документи платника не є достатніми дляприйняття рішення.

Цікаво, що без дослідження «реальності» господарських операцій теж необійшлося: платник податків «надав фіскальному органу» (а згодом — і суду)документи щодо походження товару, можливості здійснювати перевезення товару,достатності людських ресурсів».

Підкреслюючи важливість надання платником податків необхідних документів таформулювання сильних аргументів щодо «реальності» операцій у спорах щодоблокування податкових накладних, зазначимо, що в іншій судовій справі платникподатку не надав суду доказів на спростування зазначеної в квитанціях ДФС невідповідностіобсягів постачання обсягам придбання по товарах згідно УКТ ЗЕД, а також ненадано доказів надіслання до контролюючого органу пояснень або документів длярозблокування зупинених податкових накладних. Це, вочевидь, стало головноюпричиною відмови у задоволенні позову платника податків (постановаДніпропетровського окружного адміністративного суду від 13.09.2017 р. у справі№804/5249/17).

Успішне оскарженняв судовому порядку рішень комісії ДФС про зупинення реєстрації податковихнакладних можливе. Однак, досягнення такої перемоги вимагає ретельної такомплексної підготовки як обґрунтованої правової позиції, так і стосу первиннихта інших документів. Причому зробити це варто ще на стадії використання праваподати до комісії ДФС письмові пояснення та/або копії документів.

 

Останні записи