Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.10.2019, 13:54

Фейки - знайти та знешкодити, або Сезон полювання на медіа-качок

Сценарист, креативний продюсер

"Газетні/журнальні/телевізійні та Інтернет качки" - де вони мешкають та як їх впізнати.

Сезон полювання на качок у самому розпалі, а я - без рушниці. Вправні мисливці не дадуть збрехати, для вдалого полювання на пернату дичину важливі сезон, зручна екіпіровка, професійне спорядження, сміливий собака та трішечки ... вдачі. При полюванні на «газетних/журнальних/телевізійних та Інтернет качок» правила інші, однак принцип той самий - ти маєш добре знати, на що полюєш, щоб знайти та знешкодити свою здобич.

Цікава подача, вдало застосований операторський хід, динамічний монтаж та надсучасний дизайн – прийоми, які дозволяють загорнути будь-яку інформацію, як цукерку, у яскраву обгортку. І ми обираємо найпривабливішу в надії на те, що вона – найсмачніша. Уявімо, що такі красиві та смачні цукерки ще й безкоштовні – тоді їх можна їсти, хоч щодня.

У наш час людина щоденно стикається з величезним обсягом найрізноманітнішого контенту, котрий звідусіль несеться на неї. Щохвилини телевізійні канали, соціальні мережі й різноманітні медіа транслюють та поширюють новини й «псевдоновини», інтерпретуючи та переписуючи реальність для глядачів саме так, як цікаво замовникові відеоконтенту. Ба більше, кожен з нас часом ненавмисно стає ретранслятором фейків. Застосування простих правил пошуку та знешкодження підробок дозволять уникнути гачка «фейкмейкерів».

Краще два, ніж жодного

Використовуйте декілька джерел інформації - це золоте правло. У темпі життя середньостатистичної людини споживання інформації – не надто контрольований процес, але, якщо ми говоримо про відовідальне споживання, - доцільно ввімкнути свідомість. Увімкнути свідомість та пригальмувати, а потім пошукати, як саме ця новина або подія трактується на іншому каналі, в іншому виданні, що про неї говорять інші лідери думок.

Довіряй, але перевіряй

Фейки - це підробка, але під час її отримання ми переконані, що це - оригінал. Складно - ні, насправді, все просто. Ми не здогадуємося, що нас дурять, адже довіряємо. Ми роками дивимося одну й ту саму передачу на своєму улюбленому каналі і зі своїм добрим знайомим - ведучим, якого ми бачимо щовечора, до якого звикли, як до рідного. Він точно не брехатиме. Рейтингові телеканали з найбільшим рівнем довіри та авторитетні ведучі - абсолютно не запорука чесності, адже інтерпретована новина може набувати зовсім інших змістів.


Придивись - хто випасає цих «качок»

Раніше, коли люди дізнавалися новини з газет і сприймали будь-яке друковане слово за істину, прабабця фейку - газетна качка, вже потроху підбиралась до людського мозку, набираючи сучасних рис. Спочатку, поширюючи плітки і транслюючи нісенітниці, а пізніше - перекручуючи факти саме так, як це найбільш вигідно «зацікавленій стороні». Відкриємо очі, не відкриваючи Америку: у будь-якого джерела інформації завжди є власник, у власника та його оточення завжди є певні інтереси, тож, чому б їм не пасти качок на шпальтах рідних видань та в ефірах «підгодованих» каналів.

Відрізняти факт від інтерпретації

Журналістів-першокурсників одразу навчають дуже цінному вмінню - відділяти, що «зерно», а що – «кукіль» (полова). Напрочуд влучне слово для визначення «підміни змісту»-кукіль. Там, де до факту додається чиясь думка, трактування, особиста оцінка та посилання на «невідоме, але дуже авторитетне джерело» - зерно губиться.

Емоції заважають думати

Найкращі фейки - яскраві, вони дуже схожі на правду, але найбільша небезпека, що вони викликають емоції. Фейки - це не просто підміна реальності, завдяки вдало підібраним інтерпретаціям, фейки «чіпляють» людину й змушують вірити, незважаючи на ірраціональність. Там, де працюють сильні емоції, холодний мозок виявляється безсилим. До того ж підкріплені лайками та перепостами емоційно забарвлені фейки провокують нас якомога швидше діяти - ділитися з друзями у соцмережех, переказувати родичам або ж тим, у кого наша думка викликає довіру. Тож ми стаємо не лише споживачами підробки, а й поповнюємо армію «фейкмейкерів».

Надможливості відео

Побачене на власні очі не викликає у нас питань на кшталт «а я раптом не здурів/ла?». Ми довіряємо собі. Саме цю аксіому й використовують виробники відеоконтенту. У наш час можливості відео можна сміливо називати необмеженими. Мультимедійність та мультисенсорність цього формату дозволяють глядачеві одночасно сприймати відео усіма людськими чуттями.

Безпека сприйняття інформації та свідома оцінка контенту - особиста відповідальність кожного користувача Інтернету. Серед загалу новин та ресурсів дуже важливо вирізняти фейки та самостійно перевіряти надійність медіа-джерел. Сьогодні ця тема надважлива, адже різноманітність та доступність інформації ускладнюють її відбір та аналіз, тож, варто бути пильними та не потрапляти на гачок «фейкмейкерів».

Останні записи