Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.05.2012, 15:29

Чому в Україні найменша зарплата?

Експерт з питань соціальної політики

Середньомісячна заробітна плата в Україні за 2011 рік становила 2633 грн. (329 $); для порівняння: в Польщі – 1360 $, в Чехії – 1450 $; у Франції- 2500 Євро, в Німеччині – 2800 Євро,...

Найбільшгострою соціальною проблемою України є великий розрив між  високою вартістю життя і низькою ціною праці.

За роботу українцям платять копійки, наче людський трудкоштує менше за якийсь гвинтик чи нитку. Щоб переконатися в цьому, достатньо дослідити структуру операційних витратпідприємств.

Так, за 2011 року структураопераційних витрат з реалізованої продукції складала: матеріальні витрати -29,3%, вартість товарів і послуг, придбаних для перепродажу та реалізованих бездодаткової обробки, - 51,2%, амортизація - 2,9%, витрати на оплату праці6,0%,соціальні відрахування - 2,2%, інші операційні витрати - 8,4%.

Сьогодні частка заробітної платні у собівартості українських товарівстановить 6%, тоді як українах Західної Європи сягає аж до 45%.  Прицьому розмір ВВП України менше внутрішнього валового продукту середньоїєвропейської країни всього у 4 рази, тоді як заробітна плата менша в 5,6-19,7разів.Це справжній грабіж працюючих українців.

І що робить одіозний режим Януковича підгаслом «Україна для людей» заради припинення цього грабежу? Нічого! Навітьбільше: допомагає вивертати кишені трудящих. В останні роки олігархипродовжують знижувати частку заробітної плати у собівартості українськоїпродукції: у 2009 р. це було 7%, у 2010 - 6,5%, у 2011 – 6,0%.

Замістьмодернізації промисловості, інвестування у заміну зношеного та застарілогоустаткування вітчизняних підприємств олігархи примудряються отримуватинадприбутки попри високу матеріалоємність та енергоємність виробництва – шляхомскорочення витрат на заробітну плату найманого працівника. Якщо б в Україні бувсильний профспілковий рух, всі індустріальні гіганти Сходу вилетіли би у трубу.

Однією з причин малої частки зарплати всобівартості продукції є низький рівень доданої вартості, створюваної наукраїнських підприємствах. Така проблема є  найбільш характерною для експортної продукції хімічноїі металургійної галузей, підприємства яких належать одіозним олігархам. ЯкбиУкраїна експортувала не сировину та полуфабрикати, а товари з глибшим ступенемпереробки,  більшою була б і частка заробітноїплати у собівартості.

Деякі власники-роботодавці стверджують, що внас мала зарплата, тому що низька продуктивність праці. Однак не слід забувати,  що продуктивність праці на 95% залежить відроботодавця: його здатності ефективно організувати процес виробництва,впровадити сучасні технології, навчити і підвищити кваліфікацію свогопрацівника.

Втім, держава деякою мірою причетна до дикогограбежу найманих працівників в Україні. Можна погодитись  з роботодавцями, що  податкове навантаження на фонд оплати праці єнадмірним. Крім того, неможливо оминути увагою таку значну статтю витратвітчизняних підприємств, як їх корупційна складова, що за різними данимискладає більше 10% - 20% доходів підприємців. У житловому будівництві корупційначастка сягає до 40-60% від собівартості. В щорічному рейтингуTransparency International 2011 року Україна посідає 152-е місце за рівнемкорупції з 182-х можливих. Гірше, ніж в Україні, ситуація з корупцією в такихкраїнах, як Зімбабве, Кенія, Афганістан, а також Екваторіальна Гвінея і Сомалі,у яких ситуація з корупцією в світі є найгіршою. У 2010 році Україна займала вцьому рейтингу 134-е місце.

Гостримпитанням залишається й значна диференціаціярівня оплати праці серед найманих працівників різних видів економічноїдіяльності та регіонів. Протягом останніх років найбільшізаробітні плати були у сфері послуг (фінансових, посередницьких тощо), а не в сфері матеріальноговиробництва. Це дозволяє припустити,що олігархи  більше оплачують лояльність,аніж майстерність та працьовитість. Олігархам пощастило, що терплячі українцімало страйкують і вдовольняються жалюгідними копійками.

Щеоднією з проблем забезпечення належного рівня оплати праці є інститутмінімальної заробітної плати, який на сьогоднішній час в Україні не виконуєпокладеної на нього функції. М інімальна заробітна плата невиступає у ролі соціального стандарту оплати праці, а залишається технічнимнормативом для розрахунку зарплати у бюджетній сфері.

Станомна липень 2011 року відношення річної української мінімальної заробітної платистановить 21,5% до обсягу ВВП на душу населення. Для прикладу, відповідніпоказники за даними Євростату та МВФ: у Бельгії мінімальна зарплата - $2064,2(68,6% до ВВП на душу населення), у Франції - $1951,9 (68,7%), у Польщі -$496,7 (31,5%), у Латвії - $403,2 (33,5%).

Кожний четвертий найманий працівник в Українізнаходиться за межею бідності. Таке ганебне явище, як бідність серед працюючих,просто не має виправдання з точки зору елементарної людяності.

Проблемнимзалишається питання оплати праці бюджетників. Продовжуєтьсяпрактика грубого порушення Закону "Про оплату праці": з січня 2012 р.посадовий оклад працівників 1-го тарифного розряду- 773 грн., а мінімальназаробітна плата 1073 грн., різниця 300 грн.  Хоча по закону окладпрацівників 1-го тарифного розряду  має бути більшим за мінімальнузарплату. Такимишахрайськими махінаціями  Уряд  Азарова  штучно занижує розміризаробітної плати для майже 4 млн. працівників. Щомісяця кожному бюджетнику урядАзарова недоплачує більш ніж 300 грн. А кваліфікованим учителям, лікарям щебільше – по 700-800 грн.!

Нинішнявлада видає як велике досягнення те, що середньомісячна  заробітна плата в Україні  за 2011 рік становила 2633 грн. (329 $);  для порівняння: в Польщі – 1360 $, в Чехії –1450 $; у Франції 2500 Євро, в Німеччині – 2800 Євро, в Нідерландах – 3007Євро,  у Великобританії – 3118 Євро.

В Україні залишається ганебна заборгованістьіз виплати заробітної плати, яка за перші три  місяця зросла на 10% ідосягла одного млрд. сімдесяти  млн.грн.. Найбільший борг по зарплаті в Донецькій, Харьківській та Луганськихобластях.

Головноюпричиною низької зарплати є вкрай неефективна та несправедлива системаоподаткування та розподілу доходів. В результаті, заданими ООН, в Україні 80 % населення знаходяться на межі бідності, а розрив міждоходами найбагатших і найбідніших є 40-кратним.

Олігархам, які є опорою режиму президентаЯнуковича, потрібна дешева, покірна та малограмотна робоча сила, з якої інадалі можна вичавлювати надприбутки.

Якщо   у влади вистачило б  бажання і волі закрити чорні офшорні діри, некрасти мільярди з ЄВРО-2012, то вже найближчим часом можна було б встановитисередню зарплату не ніжче  за 1000 $ !

Чим скоріше усунемо відвлади олігархів Януковича, тим скоріше відновимо соціальну справедливість.

 P . S .   В дописі використані матеріали “круглого столу” на тему: “Оплата праці – українські реалії” парламентського  комітету з питань соціальної політики та праці.

Останні записи