Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.04.2012, 22:27

Боротьба бджіл із медом

Експерт з питань соціальної політики

Урядовий законопроект про податок на розкіш - «боротьба бджіл із медом».

Норма Конституції (ст. 1) про соціальний характерУкраїнської держави передбачає, зокрема, справедливий перерозподіл доходів тасоціальних благ.

Однак на практиці спостерігаємо катастрофічно високий рівеньдиференціації доходів і статків населення, різниця між доходами найбагатших та найбідніших сягає 40 разів. Десятокродин-кланів олігархів контролюють 85% економіки, водночас, за даними ООН, вУкраїні 80% населення перебуває на межі бідності. Це соціально критичніпоказники.

Загальноприйнятою практикою у світі є скорочення розриву між доходамибагатих та бідних шляхом запровадження додаткового оподаткування надвисокогорівня доходів та предметів розкоші.

Проте олігархічна влада Віктора Януковича ніколи не піде на те, щобприйняти закон, який буде обмежувати її привілеї та надприбутки.

Тим більше, що зараз великий тіньовий капітал зосереджено в Партіїрегіонів. Тому зрозуміло, що цим податком вони себе не скривдять.

 Передвиборчі потуги Партіїрегіонів з податкомна розкіш нагадують боротьбу бджіл із медом.

 З дискусії навколо податкуна розкіш, яка розгорнулася в уряді видно, що це спроба олігархів учерговеперекласти податковий тягар на середній клас. Адже, згідно з урядовим законопроектом(Мінфін), обкладатися податком повинні квартири, площа яких вище120 кв. м., абудинки  ?  понад 200 кв. м. Будеобкладатися вся загальна площа, в тому числі коридори та балкони.

 Мінфін також пропонує обкладати податком автомобілі, в яких двигунипонад 3 літри.

 Водночас опозиційний законопроект набагато ліберальніший. У ньомуподатком повинні обкладатися квартири понад 200 кв. м., будинки  ? понад 500 кв. м.

З метою відновленнясоціальної справедливості та зменшення податкового тиску на громадян з низькимта середнім достатком, опозицією розроблено законопроект № 9754 «Про внесення змін до Податкового кодексу України(щодо встановлення нових ставок податку з доходів фізичних осіб таоподаткування окремих транспортних засобів, що можуть бути віднесеними допредметів розкоші)».

 Пропонується зменшити ставкуподатку з 15% до 12%, якщо загальна сума отриманих громадяниномдоходів не перевищує 10-кратний розмір мінімальної зарплати.

  Також, проектом пропонується доповнити Кодекс новим розділом VІІ-1 щодооподаткування окремих транспортних засобів, що можуть бути віднесені допредметів розкоші.

 Так, об’єктами оподаткування є: легкові автомобілі з об’ємом циліндрівдвигуна понад 3510 куб. см. та мотоцикли з об’ємом циліндрів двигуна понад 800куб. см. (за ставкою 10% мінімальної заробітної плати за 100 куб. см.); судна(яхти та інші плавальні засоби для дозвілля або спорту, зазначені у товарнійпозиції 8903 згідно з УКТ ЗЕД), зареєстровані в Державному судновому реєстріУкраїни або в Судновій книзі України, оснащені стаціонарним або підвіснимдвигуном (двигунами) потужністю понад 55 кВт (крім тих, що використовувалисяпонад 20 років) – за ставкою 10% мінімальної заробітної плати за 1 кВтпотужності двигуна чи двигунів; літаки і вертольоти, зареєстровані у Державномуреєстрі цивільних повітряних суден України або у Реєстрі державних повітрянихсуден України (за ставкою 0,5% мінімальної заробітної плати за кожен кілограммаксимальної злітної маси).

 Водночас без закриття чорнихофшорних дір законпро податок на розкіш нічого не вирішить.

Щороку вивозяться мільярди доларів на той же Кіпр.І нічого не робиться... Тігіпко «піариться» на телешоу, обіцяє, що він будерегулювати й офшори. Насправді буде складено список із декількох офшорних зон.Але головний офшор, куди всі олігархи відправляють гроші, Кіпр, «випадково»зникне з цього переліку.

А отже, на думку експертів,урядовий проект законупро податок на розкіш це не більше, ніж«окозамилювання» перед виборами.

Проте, заради об’єктивності, слід зазначити, що державне регулювання задопомогою прогресивного оподаткування та податку на розкіш, денонсація офшорнихугод є інструментом зниження соціальної напруги й нерівностіта успішно застосовується в усіх цивілізованих країнах світу. Але олігархічна влада свідомо спотворює будь-які європейські ідеї. Борються зрозкішшю, як бджоли з медом.

Останні записи