Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.09.2011, 21:28

Знущання над пенсіонерами та Конституцією

Експерт з питань соціальної політики

Якщо політика «реформ» залишатиметься і далі такою «болючою» (за влучним висловом Януковича), як зараз – скоро доведеться піднімати пенсійний вік до 70-80 років.

6-го вересня «кнопкодави» Януковича планують остаточно прийняти закон «Про пенсійний геноцид громадян України»...

6-го вересня «кнопкодави»парламентської більшості  плануютьостаточно продавити закон «Про заходи щодо законодавчого забезпеченняреформування пенсійної системи».

 Коли Янукович напочатку 2010 року обіцяв підвищити мінімальну пенсію до 1200 гривень, ніхто нездогадувався про ціну солодких обіцянок. Як виявилося, за ними криєтьсяпідвищення пенсійного віку на 5 років, збільшення на 10 років трудового стажу для виходу на пенсію, скороченняпенсій працюючих пенсіонерів та шалені темпи інфляції.

 Кажуть, що безурізання соціального забезпечення пенсіонерів Україна б не отримала кредитів.Але Україна і так не отримує кредитів. Всі отримані кредити потихенькувиділяються олігархам з партії регіонів і розтягуються в офшори. Народу від цього ні холодно, ніжарко.

 Олігархам потрібні не тільки кредити МВФ. Вони хочуть залізти в кожну кишеню, приватизувати пенсійну систему – запровадитиприватні пенсійні фонди, куди перекачуватимуться кошти платників обов’язковихплатежів та зборів, певний відсоток заробітної плати кожного трудящого. Можнасобі уявити, скільки зловживань виникне на цьому грунті й скільки цих приватнихфондів щезне без вісти, щойно їх діяльністю зацікавляться правоохоронніоргани...

 За іронією долі,«пенсійну реформу» було протягнуто через парламент мало не у 15-ту річницю прийняттяКонституції України. Ця «реформа» є не тільки знущанням над людьми похилоговіку, яких держава мучитиме до смерті трудовою повинністю, але й знущанням надКонституцією.

 Відповідно до статті84 Конституції України, голосування на засіданнях Верховної Ради Україниздійснюєтьсянародним депутатом України особисто.

 Конституційний Суд України у рішенні  від 7 липня 1998 року (справа № 1-19/98)постановив, що порушення встановленої   Конституцією    України   процедури ухвалення законів та іншихправових актів Верховною Радою  Україниє  підставою  для визнання  їх  неконституційними.

 За даними заступникаГолови ВРУ Миколи Томенка, з 248 депутатів, що «проголосували» за пенсійну реформу, не більш ніж 143 могли бутиприсутні в залі.

 Інші письмово незареєструвалися. Очевидно, за них «проголосували» картки.

 «Оркестр кнопкодавівімені Чечетова» цілком заслуговує занесення в Книгу Рекордів Гінесса замайстерне інсценування бурхливої праці провладної більшості при залі засідань,як правило, порожній майже на дві третини. І кожен учасник цього «оркестру» з щиримапломбом «народного артиста» готовий доводити суспільству, що прийняті в такийантиконституційний спосіб закони є нібито легітимними.

 Відповідно до статті 22 Конституції України, приприйнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускаєтьсязвуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

 Звуження змісту праві свобод, згідно Рішенню Конституційного Суду України від 11 жовтня 2005 року №8-рп/2005, означає зменшення ознак, змістовних характеристик можливостейлюдини, які відображаються відповідними правами та свободами, тобто якісниххарактеристик права. Звуження обсягу прав і свобод – це зменшення коласуб'єктів, розміру території, часу, розміру або кількості благ чи будь-якихінших кількісно вимірюваних показників використання прав і свобод, тобто їхкількісної характеристики.

 Очевидно, що«пенсійна реформа»  Януковича сутєвозвузила сукупність прав людей на гідну старість. Кількість років трудовогостажу, пенсійний вік, сам обсяг пенсій, право пенсіонера на підробіток, і т.п..

 Регламент ВерховноїРади взагалі не дозволяє реєструвати такий законопроект, що порушує приписиКонституції. Однак регламент був хитро обійдений: антиконституційні нормивнесли як поправки.

 У якості солодкоїпігулки нам кажуть про те, що VIP-чиновники не отримуватимуть величезних пенсій.Однак це не стосується тих пенсій, які вже нараховані. Більше того, ніщо не заважатиме VIP-ам отримувати необмежені пенсії зприватних пенсійних фондів або у якості довічного грошового утримання, щопризначатиметься закритими постановами уряду.

 Владі слід визнати,що у словосполученні «пенсійна реформа» словом «реформа» прикрито нездатність командиЯнуковича-Азарова-Тігіпка вирішити проблему дефіциту Пенсійного фонду України. Вирішити цю проблему влада не здатна тому, що вона займається перерозподіломіснуючих благ замість створення нових.

 Заганяючипідприємців у тінь вакханалією свавілля податківців та правоохоронців, дивнобуло б сподіватися на ріст надходжень до Пенсійного фонду.

 Якщо політика«реформ» залишатиметься і далі такою «болючою» (за влучним висловом Януковича),як зараз – скоро доведеться піднімати пенсійний вік до 70-80 років. Щоб ніхтоне смів претендувати на пенсійні гроші, давно поділені та «прихватизовані».

Останні записи