Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.11.2018, 13:18

Несправедлива диференціація оплати праці

Експерт з питань соціальної політики

Гострим питанням в Україні є значна міжпосадова і міжкваліфікаційна диференціація в оплати праці у різних видах економічної діяльності та регіонах.

Гострим питанням в Україні є значна диференціація рівня оплати праці серед найманих працівників у різних видах економічної діяльності та регіонах. Протягом останніх років найбільші заробітки були у сфері фінансових, посередницьких послуг, а не в сфері матеріального виробництва.
Співвідношення в посадових окладах між працівниками основних професій і керівником сягає 1:200 і більше (той же Кобельєв з його зарплатою в 2 млн і премією у 8 млн доларів!) 
В європейських країнах міжпосадове співвідношення в межах від 1:4 до 1:12 ...При цьому з 2014 року спостерігається тенденція підвищення зарплат топ-менеджерів, особливо іноземців які за ту саму роботу отримують двічі-тричі більше.

Середньомісячна зарплата жінок в Україні складає лише 75% зарплати чоловиків.

Встановлення Урядом розміру мінімального посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної Тарифної Сітки  (ЄТС) на рівні затвердженого в законі про державний бюджет штучно заниженого прожиткового мінімуму (вдвічі меншого за фактичні показники), призвело до «зрівнялівки» в оплаті працівників бюджетної сфери з 1 по 12 тарифний розряд, знецінення висококваліфікованої праці.
В результаті маємо занижений рівень оплати праці працівників бюджетної сфери (освіти, медицини, культури) наприклад у 2018 року середня зарплата в сфері охорони здоров”я становила 65% від середнього рівня по економіці!

НОВА СОЦІАЛЬНА ДОКТРИНА передбачає реформування оплати праці і розпочати треба з нової удосконаленої методології визначення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, відновлення адекватної оплати праці в бюджетній сфері, в забезпеченні обґрунтованої міжпосадової, міжкваліфікаційної диференціації в оплаті праці та усунення диспропорцій у розмірах заробітної плати працівників однакової кваліфікації, що виконують роботу рівної цінності,

Якщо у нової влади вистачить мужності і волі закрити чорні офшорні «діри», стимулювати власне виробництво та детінізувати економіку, то вже ближчим часом середня зарплата може досягти 1000 $...

Підвищення заробітної плати – потужний стимул для розвитку економіки. Це зростання внутрішнього попиту, піднесення національного виробництва, нові робочі місця. Відтак, завдяки підвищенню зарплати кожного українця з’явиться можливість забезпечити економічне зростання нашої держави!

Останні записи