Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2018, 18:09

Чи будуть дострокові вибори?

Експерт з питань соціальної політики

Аналіз останніх соцопитувань.

1.       Згідно останніхсоцопитувань рейтинг Тимошенко зростає, Порошенка – падає. Минулого   тижня відразу 2 відомі соціологічні компаніїоприлюднили результати своїх досліджень. 
 
За результатми дослідження КМІС, Юлія Тимошенко випереджаєПетра Порошенка на 15% у першому турі президентських виборів. Так, серед тихукраїнців, хто визначився і піде на вибори, кожен 4-й проголосує за ЮліюТимошенко. Її підтримує майже  25%. Це рекордний показник серед всіх кандидатів в президенти.При цьому президента Порошенка готові підтримати лише 9% українців. З вересняминулого року підтримка Юлії Тимошенко зросла на 7%, тоді як в Петра Порошенкасоціологи фіксують значне падіння на 8,5%.При цьому відбувся злам в віріукраїнців в перемогу Тимошенко. Теза «чи вірите ви в те, що президентом станеЮлія Тимошенко» набрала в опитуванні найбільше голосів. 
 
Дослідження центру «Софія», оприлюднене у п’ятницю, також фіксує тенденцію зростання рейтингу ЮліїТимошенко і падіння – Петра Порошенка. Якби президентськівибори проходили в найближчу неділю, трійку лідерів кампанії склали б лідер ВО«Батьківщина» Юлія Тимошенко, чинний президент Порошенко і один з лідерівпартії «Опозиційний блок» Юрій Бойко. За результатами опитування, за Тимошенкоготові проголосувати 14,3% респондентів, Порошенка – 9,5%, Бойка – 9,3%. Упорівнянні з груднем рівень електоральної підтримки Порошенка скоротився з12,8% до 9,5%.
 "Ще в кінці минулого року Порошенко конкурував зТимошенко за перше місце в президентському рейтингу. Сьогодні, враховуючитенденцію до зниження, шанси Порошенка вийти у другий тур президентськихвиборів проблематичні", - пояснив керівник соціологічних програм ЦСД"Софія" Олександр Левцун.
Опитування проводилося з 9 по 16 березня 2018 року у всіхобластях, які контролює Україна. Опитано 2010 респондентів у віці від 18 років.Помилка вибірки не перевищує 2,2%. 
 
Політичніексперти, коментуючи результати соціології, відзначили, що люди хочуть бачитиЮлію Тимошенко наступним президентом України, оскільки вірять, що вона можеподолати економічну кризу і встановити мир... 
 
Президент Порошенко робитиме все, щобзберегти в своїх руках владу, яка приносить йому шалені прибутки. За словамидепутата від «Батьківщини» Сергія Власенка, «бізнесмен Порошенко, якийвипадково опинився в кріслі президента, мислить як директор «Рошену», а не якдержавник чи людина, яка бореться за відновлення державних інституцій. Вінмислить категоріями, як зберегти цю владу, вона йому приносить шалені прибутки».Томудочасних парламентських виборів поки що не буде. «На жаль, за Конституцією,наприкінці процесу оголошення дочасних виборів парламенту лежить указ президент– він  ухвалює остаточне рішення. На моєпереконання, Порошенко не підписуватиме такий указ», – зазначив парламентарій. 
 
За словами Власенка, президент  розуміє, що не матиме такої фракції впарламенті, як зараз, і «Народний фронт» також не пройде в наступнийпарламент.Про це свідчить і соціологія (за якою Тимошенко і «Батьківщина»випереджають президента та його партію), і результати 5 хвиль місцевих виборівв ОТГ, де «Батьківщина» також посідає упевнене перше місце. Післяпарламентських виборів вже буде інша конфігурація, і Порошенко втратить свіймонопольний вплив на Верховну Раду.

  Нині вкрай важливим єпитання, чи витримає Україна керування країною цією владою ще 1,5 роки.«Зруйнована довіра до державних інституцій. Чи витримає це країна? До того ж,ми часто стикаємось з непрофесійністю Генпрокуратури,  у нас повністю зруйнована довіра доправоохоронної системи  і до судовоїсистеми. І за це відповідає діюча влада. Замість того, щоб зробити ці органипрофесійними, влада, навпаки, політизує їх і робить все, щоб довіра до нихзменшувалась», – заявив Сергій Власенко.
Останні записи