Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2018, 17:17

Стали відомі плани щодо тіньової приватизації ГТС

Експерт з питань соціальної політики

Загрози тіньової приватизації активів газотранспортної системи України.

14 лютого Кабмін схвалив передачу активівгазотранспортної системи України (ГТС) від ПАТ "Укртрансгаз" вуправління Міненерго до новоствореного ПАТ «Магістральні газопроводи України». 
 
Передачі підлягаютьмагістральні газопроводи; компресорні станції, в тому числі дожимні компресорністанції, газорозподільні та газовимірювальні станції;
 підземні сховища газу(ПСГ); майно сервісних підрозділів; автотранспорт, спеціалізований транспорт таінше майно, необхідне для ефективної роботи ПАТ "МГУ". Постанованабирає чинності через 10 днів з дня набрання чинності рішень Арбітражногоінституту Торгової палати Стокгольма в суперечці між "Нафтогазом" ікомпанією "Газпром" за контрактами на період 2009-2019 років.
 
Оголошено відбір потенційнихучасників в СП з управління українською ГТС. Основна вимога до потенційнихкандидатів - гарантувати завантаження ГТС. Іноземному партнеру буде передано49% акцій МГУ в управління (!) зі збереженням права власності на ГТС у держави. 
 
Голова Нафтогазу АндрійКоболєв та його іноземні партнери, наполягають на реалізації альтернативногосценарію. По-перше, відсутня вимога гарантії завантаження. По-друге, можливийваріант передачі 49% акцій СП у власність іноземного партнера. 
 
Юлія Тимошенко і «Батьківщина»виступають категорично проти тіньової приватизації української ГТС. Це ресурс,який належить народу і який здатний забезпечити підйом національної економіки.Фракція підготувала законопроект про заборону «дерибану» газотранспортноїсистеми. Зараз він проходить процедуру реєстрації в парламенті. 
 
Єдинагазотранспортна система України є національним надбанням та забезпечуєекономічну безпеку держави. 
 
Незважаючи на те, що сьогодні в українському законодавстві містяться норми, якідозволяють бути Партнером ГТС лише компаніям з ЄС або США, немає жодноїгарантії, що надалі контроль на українською ГТС не перейде до російського«Газпрому» або афілійованих з ним структур. 
 
Крімтого, вартість української ГТС на сьогодні складає 300 млрд. євро, що дорівнюєчотирирічному ВВП України. Також прибуток від транзитних контрактів складає 2млрд доларів на рік. Україна має дбати про свій добробут та економічну безпеку. 
 
Хибним єтвердження, що передача в управління української ГТС є міжнароднимзобов’язанням України. Жодний міжнароднийдоговір, який ратифікував український парламент, та жодна директива ЄС немістить вимог щодо передачі в управління української ГТС суб’єктугосподарювання, що не перебуває в державній власності України. 
 
Відтак,з метою захисту національних інтересів, є необхідним унеможливити будь-якупередачу прав на ГТС – як права власності, так і права користування. 
 
Цікавіфакти щодо української ГТС: 

Щорічні надходження додержавного бюджету від транзиту російського газу перевищують 2 млрд дол.   Для порівняння: від МВФ заостанній рік Україна одержала 1 млрд дол. 
 
2)    Нині наша ГТС —одна з найбільших систем у світі. У її складі понад 38,5 тис. км магістральнихгазопроводів, 72 компресорні станції (КС), 702 газоперекачувальні агрегати(ГПА). 
 
3)    Т ехнологічнапотужність ГТС в західному напрямку на сьогодні становить 120 млрд кубометрів. 
 
4)    70% із коштів,одержуваних за транзит, "Нафтогаз" витрачав на інші (крім ГТС) цілі.   Нині "Нафтогаз" виділяє явнонедостатньо коштів для ремонту та модернізації ГТС. Доречі, керівництво Нафтогазу  у 2017 році подало в уряд проект фінансового плану на 2018 рік.Уряд його розкритикував. 

В пресу просочився нищівний висновок урядовогокомітету. З нього, зокрема, стало відомо, що Нафтогаз у 2018 році планує на виплати вищому керівництву 720 мільйонівгривень.   

… Середня зарплата 156 тисгрн на місяць клеркам НАК "Нафтогаз України" (удвічі більше, ніж у2017). Бонуси "високому" менеджменту НАК (10 осіб) - 720 млн грн (в2016 було 83 млн грн)! "Нафтогаз України" планує тричі піднімати цінина газ в 2018 році. Це лише деякі "перли" з проекту фінплану НАК на2018 рік, поданий до Кабінету Міністрів ще у листопаді. 

Останні записи