Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.11.2017, 19:03

Наслідки медичної «реформи»

Експерт з питань соціальної політики

"Реформа" руйнує систему охорони здоров”я і позбавляє українців конституційного права на безкоштовну медичну допомогу. Уряд ігнорує страхову медицину...

Прийнята Верховною Радою медична «реформа»  – це афера влади, яка повністю руйнує систему охорони здоров я і позбавляє людей прописаного в Конституції права на безкоштовнумеди чну допомогу. І ось чому:

1.    З усіх місцевихбюджетів заберуть усі гроші, як виділялися на охорону здоров’я, і будутьзводити їх в єдиний котел, щоб потім в ручному режимі розподіляти.

2.    Унаслідок цієї «реформи»безліч сільських ФАПів, маленьких лікарень,стаціонарів, профільних лікарів залишаться без фінансування, тому що йогопросто не вистачить. А без фінансування такі лікарні зникнуть з території   України.

3.    На реалізаціютак званої медреформи потрібно приблизно 180 млрд. гривень, а в проекті бюджетуна наступний рік закладено лише 64 млрд. гривень. Це означає, що дві третинипрацівників закладів системи охорони здоров’я будуть звільнені. Це, по суті,зачистка галузі охорони здоров’я і масовий відтік фахівців за кордон.

4.    Обіцяневладою підвищення зарплат медичним працівникам відбудеться за рахунокскорочення їхньої кількості. Також  урядовою реформою передбаченефінансування лише сімейних лікарів, а вузькопрофільні спеціалісти залишатьсябез державної підтримки. З лікарів роблять підприємців, які дивлячись напацієнта будуть думати, скільки з нього взяти грошей, щоб вижити.

5.    Cтворюється щеодин центральний орган управління – Національна служба здоров’я, якийпаралельно з МОЗ, згідно з проектом бюджету на наступний рік буде з’їдати 200млн грн лише на утримання апарату та заробітну плату «фахівцям», яким навіть непотрібна буде медична освіта. Це також адміністративна вертикаль напередоднівиборів.

6.    Службу швидкої медичної допомоги буде перетворено на службу зтранспортування хворого до медичного закладу, де він не отримає медичнихпослуг, поки не сплатить за них самостійно. Таким чином уряд буде економитигроші на життях людей.

 

7.    МОЗ досі не затвердив розцінки на платний рівеньмедичних послуг, щоб не лякати людей. За даними голови комітету ВР ОльгиБогомолець, насправді ціни будуть абсолютно не підйомними. Наприклад,протезування двох клапанів серця – 190 тисяч гривень. Шунтування – 130 тисяч.Видалення фурункула – 7 000. Видалення каменів з жовчного міхура – від 34до 51 тисячі гривень. Перелам руки – 54 тисячі грн

 

8.    В «реформі»немає жодної згадки про обов’язкове державне медичне страхування, чимкористується абсолютна більшість країн, які дійсно провели реформи

9.    НаціональнийФорум лікарів з усієї України, який відбувся напередодні голосування, виступивкатегорично проти медичної афери, яку влада називає реформою.Національний форум охорони здоров’я, вся медична спільнота підтрималиальтернативні законопроекти №7065 і №2409а,які розробляла фракція «Батьківщини» спільно із головою комітету з питаньохорони здоров’я Ольгою Богомолець, іншими депутатами і залучила тисячіфахівців галузі.

10.                      Звіт Рахункової палати щодо витрат на закупівлю ліків таобладнання за державний кошт у 2014—2017рр. через міжнародні організації: За2015—2016 роки було передплачено на закупівлю ліків майже 6 млрд грн, апоставлено було лише 50% ліків і з фактично простроченим терміном використання.За 2017 рік проплачено ще 6 млрд грн на ліків. Закінчується 2017рік – непоставили ліків на жодну копійку.

11.                      Хто проголосував і несевідповідальність за медичну « реформу » ?

 Блок Петра Порошенка, Народний Фронт Яценюка,екс-регіонали «Воля народу», Само неміч , Радикальнапартія Ляшка .

Прицьому ще влітку Олег Ляшко роз’їжджав по країні і розповідав, що ця медичнареформа ганебна і голосувати за її не можна.

 

АЛЬТЕРНАТИВНІ ПРОПОЗИЦІЇ

Головнезавдання  - реформувати медичну галузьтак, щоб зберегти доступну для людей медицину і в селі, і в місті :

1.    У Верховній Раді зареєстрований законопроект №7065, який стане справжньою основою проведення дієвої реформиохорони здоров'я в нашій країні. У створенні цього законопроекту брали активнуучасть депутати і експерти «Батьківщини», експерти від пацієнтськихорганізацій, галузевих профспілок і Федерації профспілок, лікарських асоціацій,Асоціації міст України та інших.

2.    Цей законопроект не забирає гроші у громад - медична субвенціязалишається. Фінансування первинної медичної допомоги передбачається з бюджетівгромад через надання їм субвенції.

3.    Саме в регіоні визначатимуть необхідну структуру закладів охорониздоров'я. Саме регіон буде вказувати, з ким укладаються договори на медичнеобслуговування і як потрібно за ними платити.

4.    Цей законопроект передбачає створення спеціального центральногооргану влади - закупника медпослуг, тому що створення такого фінансового центрунайважливіший крок для подальшого впровадження системи обов'язкового медичногострахування. Але в даному законопроекті цей орган не концентрує в собі всіповноваження - всі його рішення щодо використання коштів медичного бюджетуповинні бути узгоджені з регіонами і з системою контролю якості медичноїдопомоги. Тобто, встановлюються три точки контролю і ніякої монополізації.

5.    Законопроект передбачає докорінну зміну ідеології фінансування іреального впровадження принципу «гроші йдуть за пацієнтом».

6.    Законопроект передбачає «Батьківщини» формуваннядодаткових джерел фінансування охорони здоров'я, головним з яких єзапровадження страхової медицини.

 

Останні записи