Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2017, 17:54

Українців продали у комунальне рабство монополій

Експерт з питань соціальної політики

Новий закон про житлово-комунальні послуги прийнятий в інтересах монополій і повністю нехтує інтересами та правами споживачів послуг

Верховна Рада України на минулому тижні прийняла в другому читанні і в цілому законопроект   №1581-д  «Про житлово-комунальні послуги» (авторства А.Бабак, Самопоміч).

Ухвалений новий закон про житлово-комунальні послуги єлобістським, в  інтересах приватних монополі й і повністю нехтує інтересами та правамиспоживачів послуг. І ось чому: 
 
Законом введено нові види платежів:
1. Плата за обслуговування внутрішньо будинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують наданнятакої послуги, яка визначається договором між надавачем послуг та співвласниками. 
 
2. Плата за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів навідповідну комунальну послугу та обсягу спожитих комунальних послуг.
 
3. Плата за абонентське обслуговування
 
Абонплата – це теперодна з форм оплати за тепло, водопостачання, каналізацію. 

Згадайтескандал, як від абонплати ще півроку тому «відхрещувалися» президент разом із прем’єром, мовляв це антисоціальнанорма

Подібні нововведення   депутати пов’язализ необхідністю відокремити саму послугу від витрат на обслуговування абонентата мереж. Проте, на практиці  це  призве де до збільшення розміру платіжки: виконавці на свій розсуд зможутьзбільшувати ту частину плати, що  не підлягає державному регулюванню. 

Пеня тільки для споживачів

Законом передбачена пеня за несвоєчаснуоплату ЖКП у розмірі до 0,01% від суми боргу за кожен деньпрострочення. 
 
Таким чином, в разі несвоєчасної оплати, сумаборгу може збільшитись до 0,3% на місяць, або до 3,6%на рік. 
 
Тобто, споживачам пеню прописали чітко,вказавши відсотки, зазначивши, з якого числа вона сплачується тощо,а пеню для монополістів -надавачів послуг згадали розмито, не встановивши жодного розміру, не передбачивши порядкусплати… 
Втім, жодна пеня не вирішить проблемизаборгованості населення, що збільшилася утричі після необґрунтованого підвищеннякомунальних тарифів.  

Відключення від послуг

Віднині, народні обранці дозволили монополістам  відключати людей від комунальної послуги, якщоіснує непогашена заборгованість за 30 днів від моменту отримання споживачемпопередження від виконавця. 
 
Для того щоб відновити постачання послуг,потрібно повністю погасити заборгованість або укласти договір про їїреструктуризацію. 

Внески за будинкові лічильники

Законопроект «Про житлово-комунальні послуги»конкретизує де саме зі споживачів, будуть збирати внески, проголосованіВерховною Радою України у червні 2017 року ЗУ №4901 «Про комерційний обліккомунальних послуг», відповідно до якого усі будівлі мають бути оснащенібудинковими лічильниками опалення та водопостачання. Закон зобов’язуєспоживачів завласний рахунок придбати та встановити якмінімум будинковий лічильник. 
 
  Зараз 50% населення вже мають загальнобудинкові тепловілічильники, решта – ні, і їм доведеться встановлювати за власний кошт. При цьому в законодавчому полі й мови не йде, прояку компенсацію за раніше сплачені кошти. 
 
Закон передбачає, що розмір внесків завстановлення комерційних (будинкових) вузлів обліку визначатиметься окремо длякожної будівлі та передусім залежатиме від кількості квартир у ньому і моделілічильника. 
 
Окрім витрат на встановлення будинковихлічильників, споживачам доведеться сплачувати й внески на їх обслуговування, повірку та заміну.   Обов ”язков і до говори про надання комунальних послуг

Законом передбачено, що надання ЖКП здійснюватиметься виключно на договірнихзасадах.  Договори про надання послуг укладаютьсявідповідно до типових договорів, затверджених КМУ. 
 
Істотними умовами договору про надання житлово-комунальної послуги є:
1) перелік послуг;
2) вимоги до якості послуг;
3) права та обов’язки сторін;
4) відповідальність сторін за порушення договору;
5) ціна послуги;
6) порядок оплати послуги;
7) порядок і умови внесення змін до договору, в тому числі щодо ціни послуги;
8) строк дії договору, порядок і умови продовження його дії та розірвання.
Тобто, решта умов договору теоретично можеузгоджуватися між сторонами.

Проте, як це буде реалізуватися на практиці незрозуміло

Жодної відповідальніст і постачальників за неякісні послуги:
В законі декларативнопроголошено, що споживачі мають право на якісні послуги. Проте, народні обранці не прописали ані порядку, ані розміру, за якими споживачі могли брозраховувати на компенсацію за неякісну послугу … 
 
Місцеву владу  фактично п озбавлено важелів впливу на тарифи та якістьжитлово-комунальних послуг, хоча в умовах децентралізації вони, навпаки, мали ботримати додаткові повноваження. 
 
Цим законом тапопередніми про співвласників багатоквартирних будинків, про  комерційний облік послуг - переклали всі комунальні проблеми і фінансовийтягар утримання та капремонту будинків на плечі мешканців.
Кому треба «дякувати». За цей закон проголосували фракції БПП, НФ, і що показовов повному складі Опоблок, а також «Самопоміч» та радикали Ляшка.
Останні записи