Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.05.2017, 17:44

Коротко про пенсійну "реформу" Гройсмана

Експерт з питань соціальної політики

Уряд визнав, що метою пенсійної реформи - є скорочення дефіциту бюджету Пенcійного Фонду за рахунок зменшення кількості людей, що претендують на пенсійні виплати... Досягається ця мета шляхом значного збільшення тривалості страхового стажу, що призведе до

17 травня назасіданні Кабміну Гройсман презентував  основні положення законопроекту щодо такзваної пенсійної реформи, який цинічно названо щодо «підвищення пенсій» (1 6 травня подано на схвалення МВФ).Тексту у вільному доступі нема.

Під гаслом щодо «осучаснення» пенсій (торкнеться 5 млн з12) Кабміном відповідно до Меморандуму з МВФ заплановано значне збільшеннятривалості страхового стажу (до 35 років), що фактично призведе допідвищення пенсійного віку,  покоління70-х, 80-х раніше 63 років на пенсію не вийде. 

Для виходу на пенсію в 60 років треба  мати мінімальний страховий стаж не менше 25років.   Роки страхового стажу яких невистачає  Уряд милостиво дозволяєдокупати.

Крім того планується максимально обмежити право надострокові і пільгові пенсії (за списками 1 і 2 – робота на шкідливихвиробництвах).

Також  з 1 січня 2018 року скасовується право на призначенняпенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров`я, соціальногозахисту та інших .

З позитивного, Уряд планує скасувати обмеження розміру пенсій (85%)працюючим пенсіонерам.

Мета урядової пенсійної реформи - скоротити дефіцитбюджету Пен c ійного Фонду за рахунок максимальногозменшення кількості людей, що претендують на пенсійні виплати.

Профспілкизвернулися з  листом до Президента, Урядуі депутатів з приводу відсутності соціального діалогу щодо пенсійної рефоми.

Тривогупрофспілок викликають урядові плани підвищення низьких пенсій за рахунок погіршення умов призначення нових пенсійі непідвищення пенсій  значній частиніпенсіонерів.

Профспілки непідтримують збільшення тривалості страхового стажу,підвищення пенсійного віку, зменшення коефіцієнта страхового стажу з 1,35 до1,0 (що не відповідає Конвенції МОП № 102, якоюпередбачено, що при стажі роботи 30 років пенсія не може бути меншою 40% від зарплати),  "замороження" показника середньоїзарплати для обчислення пенсій і т.п. ...

У рядові  пенсійні реформи , у разі їх запровадження значно погіршать умовипризначення пенсій  і знизять  їх розмір !

Останні записи