Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.05.2009, 12:29

Вибори міських голів в два тури вилікують місцеве самоврядування від "політичної шизофренії"

Експерт з питань соціальної політики

20 травня ми зробили важливу справу. Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 3051-1 стосовно обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості (або кандидат набирає більшість голосів виборців, або переможець визначається в

20 травня ми зробили важливу справу. Верховна Рада прийняла в першомучитанні законопроект № 3051-1 стосовно обрання міських голів замажоритарною системою абсолютної більшості.

Йдеться про те, що у містах з населенням більш ніж 75 тисяч мешканцівкандидат на посаду міського голови повинен набрати більше половиниголосів виборців, що прийшли на дільниці. Причому явка має складати неменш ніж 50%.

Якщо жоден кандидат не набрав більш ніж половину голосів, має бутипроведене повторне голосування (другий тур), при якому у виборчомубюлетені залишаються тільки двоє переможців першого туру.

Така практика існувала до 2002 року і непогано себе зарекомендувала.Мер, обраний в такий спосіб, є легітимним: його підтримують більшістьжителів міста.

На жаль, чинна виборча система не гарантує того самого. Почастішаливипадки, коли міського голову обирає маргінальна меншість, а більшістьпотерпає від його дивакуватих рішень. Починаючи з Києва, де на виборахпереміг Леонід Черновецький, за якого проголосували 13% киян. Восновному це представники специфічної соціальної групи, яка готовапроміняти право вибору на гречку та інші копійчані подачки.

Вибори в два тури дозволяють уникнути крайнощів, не допуститивипадкового проникнення радикалів і просто неадекватних людей навідповідальні посади. Бо місто не повинне потерпати від наполеонівськихамбіцій мільярдера, що купив голоси кількох тисяч соціально незахищенихвиборців, найняв з десяток підставних кандидатів у міські голови дляокозамилювання і, вигравши вибори за допомогою подібнихполіттехнологій, не дає людям й крок ступити без хабаря.

Психологи кажуть, що неадкекватна людина може своєю шизофренієюзаражати маси людей. Але масовий психоз рано чи пізно закінчується, ілюди бачать, хто є хто. От для того, щоб міська громада встиглапридивитися до майбутнього градоначальника, і потрібен другий тур.

Важлива відмінність у порівнянні з попередніми такими законодавчимиініціативами - процедура виборів міського голови у два тури буде застосовуватись тільки у великихмістах. Це дозволить зекономити бюджетні кошти. Там, де населення меншеніж 75 тисяч громадян, за місцевою владою все-ж таки слідкуютьправоохоронні органи, а от в містах-мільйонниках та обласних центрахнавіть неадекватний мер має великі шанси вийти сухим з води у багатьохскандалах, бо може використовувати для збереження особистої владивеличезний адміністративний і корупційний ресурс.

Вибори міських голів в два тури Україні необхідні, як ковток свіжого повітря.Передусім в регіонах, де місцеве самоврядування часто порушує всізакони та норми здорового глузду. Тим більш дивно, що за цейзаконопроект дружно проголосували всі фракції, крім "Партії регіонів".Лише двоє "опозиціонерів", Тарас Чорновіл і Григорій Маньковський,натиснули кнопку "За" і поступили мудро.

Втім, реалізації нової реформи доведеться добряче почекати. Адже законмає бути прийнятий в другому читанні, а потім його має підписатиПрезидент.
Останні записи