Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.04.2016, 14:11

Модернізація житлового фонду. За чий рахунок?

Експерт з питань соціальної політики

70% житлового фонду є застарілим і потребує термінового ремонту і модернізації...

За оцінкою Міністерства регіонального розвитку, будівництва тажитлово-комунального господарства, з понад 230 тис. багатоквартирних будинківпотребують модернізації близько 65 -70 відсотків.

Уряд фактичноперекладає цю проблему на плечі громадян. Проте, такий підхід навряд чипризведе до бажаного результату. На заваді стане:

    суцільнезубожіння населення;

  підвищеннятарифів і, як наслідок, збільшення витрат з бюджету громадян;

зростаннякількості громадян, які потребуватимуть субсидій. Ніхто з урядовців не пояснив,яким чином домогосподарство буде отримувати субсидію та, водночас, братимекредит на утеплення під   30% на п’ять-десять років.

Тим не менш, зметою побудови «бізнес-схем» та відвертого рейдерства, весною 2015 року було прийнятоЗакон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирномубудинку» (№ 417-VІІІ),   на замовленняенергомонопол ій пролобійованийдепутатською фракцією «Самопоміч».

Метою закону єза будь-яку ціну змусити громадян прийняти рішення щодо передачі управління їхбудинками приватним управляючим компаніям.

Підкреслю,найбільша небезпека полягає саме в підміні реального рішення співвласників невизначеними процедурами.

Стаття 5 Закон України «Про особливості здійснення прававласності у багатоквартирному будинку»:

«5. У разі якщо протягом одного року з дати набрання чинності(тобто до 1 липня 2016р.)  цим Законом,спiввласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднанняспiввласникiв, не прийняли рішення про форму управління…  управліннятаким будинком здійснюється управителем, який призначається  виконавчим органом місцевої ради, на територіїякої розташований багатоквартирний будинок.»

Звертаємо увагу, призначення  приватного управителя примусове!!

При цьому,чинною залишається норма Закону України «Про приватизацію державного житловогофонду» від 19.06.1992 № 2482-XII щодо співучасті держави у фінансуванні таорганізації першого капітального ремонту.

Стаття 10 Закону України «Про приватизацію державногожитлового фонду»:

«7. Колишні власники (їх правонаступники), які володілибагатоквартирними будинками до моменту приватизації, зобов'язані брати участь уфінансуванні їх ремонту та сприяти організації його проведення у порядку, щовизначається Кабінетом Міністрів України.

Спори, що виникають з цього питання, вирішуються судом».

У свою чергуКабінетом Міністрів України було прийнято постанову щодо порядку виконання нормзазначеного закону.

«Пункт 2 Постанови Кабінету Міністрів України «Промеханізм впровадження Закону України "Про приватизацію державногожитлового фонду

від 08.10.1992 № 572

2. Затвердити Порядок надання наймачам одноквартирних будинківі квартир будинків, включених до планів ремонту, і компенсації за непроведенийремонт, Порядок участі в організації та фінансуванні ремонту приватизованихжитлових будинків їх колишніх власників, Порядок визначення коефіцієнтів споживчоїякості квартир (будинків), що підлягають приватизації, Порядок виплати грошовоїкомпенсації наймачам за заміну займаних квартир на квартири  меншою площею, Правила користування  приміщеннями житлових будинків і гуртожитків(додаються).»

Отже,законодавством передбачено такий механізм ! Зазначу, механізм прийняття рішень не може бутипримусовим та повинен передбачати активну участь держави.

Фахівці галузістверджують, що для вирішення цієї гострої соціальної проблеми необхіднорозробити та впровадити відповідну державну програму. У програмі має бутивизначена взаємодія держави та співвласника щодо інвестування заходівмодернізації.

Водночас,завданням громадян та місцевої влади є жорсткий контроль за дотриманнямзаконодавства у цій сфері, організація роз’яснювальної роботи серед населення,всебічне сприяння ініціативам добровільного об’єднання мешканців, реалізаціямісцевих програм.

Важливим єпроведення технічного та енергетичного аудиту конструкцій багатоквартирнихбудинків, житлових та нежитлових приміщень, прибудинкової території тощо.Контроль за обґрунтованістю тарифів.

 

Р. S .      Щойностало відомо , що   Уряд підготував громадянам Україничергову комунальну підлоту!!

В авральному порядку погоджують проектзакону про комерційний облік комунальних послуг, яким передбачено, що витратина обладнання будинковими вузлами обліку, відшкодовуються споживачамикомунальних послуг.

Ба більше того, громадян зобов’язуютьвстановити протягом 2017-2018 років індивідуальні засоби обліку за власнікошти!

Хоча в цивілізованих країнах системи обліку втановлюються і повіряються якправило за рахунок надавача послуг...

Нормальна влада примусилаб олігархів -власників енергомонополій таких як Ахметов, Фірташ та іншихповернути міліарди з офшорів в Україну і на ці гроші встановити лічильники.

Вкотре пересвідчуюсь, наш уряд такисправді унікальний у повному нехтуванні інтересами своїх громадян.

Коли вже ці хапуги припинять«робінгудити» по-новому – забирати у бідних та віддавати монополістам?!

Останні записи