Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.12.2015, 13:48

Від бюджету виживання 2015 до бюджету зубожіння 2016

Експерт з питань соціальної політики

Аналіз соціальних аспектів проекту Державного бюджету України на 2016 рік...

     Урядвперше за всю історію прийняття держбюджетів планує затвердити проектДержавного бюджету на 2016 рік на неіснуючій податковій базі, так званій «податковоїреформі» Мінфіна «все по 20%»,  яка ще не проголосована у Верховній Раді!

Розмірисоціальних стандартів в проекті Держбюджета 2016 штучно суттєвозанижено, вони залишаються в декілька разів менше за фактичніпоказники!

Зокрема,  з 1 січня 2016 року прожитковий мінімум  встановлено у таких розмірах:

               на одну особу - 1330 гривень;

               для працездатних осіб - 1378 гривень;

               для осіб, які втратили працездатність– 1074 гривні.

В той же час, за даними Міністерства соціальної політики, фактичнийпрожитковий мінімум станом на липень 2015 року становив:

                на одну особу ( з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб ) – 2745 грн;

                для працездатних осіб ( з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб ) – 2997 грн;

                для осіб, які втратилипрацездатність, – 2135 гривень.

Різниця складає відповідно – 1415 грн, 1619 грнта 1061 грн.

  Відповідно до закону « Про державнийбюджет України на 2016 рік » розмір мінімальної заробітної плати   не збільшується до травня та з 1 січня 2016 року становить:

               у місячному розмірі - 1378 гривень(близько 54,5 €);

               у погодинному розмірі: з 1 січня -8,29 гривні (0,33 €).

Для порівняння, за розмір мінімальної заробітної плати у 2016 році:

Франція – 1482 €; Греція – 615 €; Польща – 426 €; Латвія – 328€.

У погодинному розмірі:

Франція – 9,64 €; Греція – 3,8 €; Латвія – 1,87 €.

(за даними Євростату).

Такий підхід до встановленнярозмірів основних державних соціальних стандартів не враховує знеціненнягрошових доходів та заощаджень громадян внаслідок високої цінової інфляції,девальвації національної валюти, що проявляється у зниженні купівельноїспроможності населення, зниженні рівня його життя та соціальної захищеності,створює ризики подальшого масового зубожіння, особливо найбільш уразливих верствнаселення, зокрема, тих, для кого пенсії, інші види соціальних виплат тадопомоги є єдиним джерелом існування.

Продовжується і надалі практика застосування віртуального показника «рівень забезпечення прожиткового мінімуму»,що фактично нівелюєзначення прожиткового мінімуму як базового соціального стандарту, суперечитьзаконодавству і протиправно обмежує рівень соціальної допомоги.

При цьому, рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум)для призначення допомоги відповідно до закону «Про державну соціальну допомогумалозабезпеченим сім’ям» у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімумудля основних соціальних і демографічних груп населення залишається на рівні2014 року та становить: дляпрацездатних осіб - 21 відсоток, для дітей - 85 відсотків, для осіб, яківтратили працездатність, та інвалідів - 100 відсотків відповідного прожитковогомінімуму.

Розмір державної соціальної допомогималозабезпеченим сім’ям у 2016 році не може бути більше ніж 75 відсотків відрівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї.

 Пенсійному фонду передбачений трансферт урозмірі 165,4 млрд. грн., з яких 97,5 млрд. грн. – покриття дефіциту коштівПФУ. Ця сума на 84,6 млрд. грн. або на 104,7% більша за показник бюджету 2015року за рахунок суттєвої втрати власних надходжень ПФУ через застосовуванняєдиної ставки ЄСВ – 20%, з огляду на «податкову реформу». Варто зазначити, щочерез продовження до кінця 2016 року зменшення пенсійних виплат на 15%,запроваджено неспівставну економію у розмірі 3,6 млрд. грн. працюючимпенсіонерам та обмеження максимальних пенсійних виплат.

У бюджет і на 201 6 рік  знову не передбачено жодної копійки на компенсацію втраченихзаощаджень Ощадбанку СРСР, навіть на виплату допомоги родині по смертівкладника.

Також пропонуєтьсяреорганізація національних галузевих академій наук шляхом їх приєднання доНаціональної академії наук України. Варто зазначити, що Національна академіянаук буде лише відповідальним виконавцем, а розпорядником бюджетних коштів –Міністерство освіти і науки України.

Прикінцевими положеннями закону «Про Державний бюджет на2016 рік» установлено, що «Кабінетом Міністрів України затверджується особливийпорядок проведення індексації грошових доходів населення у межах фінансовихресурсів бюджетів усіх рівнів, бюджету Фонду соціального страхуванняУкраїни на 2016 рік».


В той же час, згідно з ЗУ «Про індексацію грошовихдоходів населення» «індексація грошових доходів населення проводиться  в  разі, коли величина  індексу споживчих цінперевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 101 відсотка».


Крім того, прикінцевими положеннями Держбюджету обмежується дія окремих статтей 38соціальних норм законів, зокрема встановленно обмеження розмірів оплатипраці та законодавчо гарантованих соціальних виплат. А саме,  виплати здійснюються «у порядку та розмірах,встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансовихресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджету Фонду соціальногострахування України».


Відсутність фінансових ресурсів може призвести доскасування пільг, виплат і компенсацій мільйонам громадян. При тому, щозвуження прав і свобод громадянина на забезпечення достатнього життєвого рівняє порушення статтей 22, 46, 48 та 50 Конституції України.


Варто зазначити, що Урядом  не передбачено виконання положення КоаліційноїУгоди щодо розгляду і затвердження бюджетів та кошторисів фондівзагальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування разом зДержавним бюджетом України.


От так і живимо від бюджету виживання 2015 до бюджету зубожіння 2016...

Останні записи