Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.05.2015, 14:55

Готується прихватизація залишків державного майна

Експерт з питань соціальної політики

Незважаючи на війну і кризу запланована тотальна приватизація залишів державного майна. У держвласності планують залишити не більше 15 підприємств... Є питання до панів реформаторів.

Тотальна приватизац ія. Питання до реформаторів

Урядготує тотальну приватизацію залишків державної власності. Як заявив заступникміністра економіки Боровик: "У державній властності має залишитись до 15стратегічних підприємств"!

Питання до панів "реформаторів":
-Якщо навіть президенту під час війни складнопродати своє майно, то як збираються "реформатори" тотальноприватизувати залишки державного?!
-Кому дістануться за безцінь українськістратегічні державні підприємства? ...

Невжепанам урядовим економістам не зрозуміло, що в умовах війни і важкої економічноїкризи в Україну не п рийде західнийстратегічний інвестор, тому за приватизовані об’єкти держава не отримає їхреальної вартості. 

Крім того, є пряма загроза, що через підставніфірми українська земля та стратегічні промислові об’єкти буде привласненоросійським агресором!  

Саме тому "Батьківщина" виступає за встановленнямораторію на приватизацію стратегічних, передусім інфраструктурних об’єктів. Народнимидепутатами від "Батьківщини" зареєстровано законопроект щодоподовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначенняпринаймні до 2020 року.

До речі, співвідношення між приватною і держаною формамивласності – це питання, яке кожна окремо взята держава має вирішуватисамостійно, виходячи зі своїх конкретних умов і можливостей та з урахуваннямісторичного досвіду й менталітету свого народу. Цюдумку підтверджує досвід розвинутих держав. Співвідношення форм власності склалосяскрізь по-різному: у Франції33%державної власності, в Німеччині – 30%, у Великій Британії-25%,  США – 22%. В Українічастка державної власності становить менше 10%...Проте нашим  «реформаторам» і цього замало, вони планують залишити в державній властноті небільше 15  стратегічних підприємств!

На жаль, в Україні в результаті попередньої приватизації  відсутні як раціональна структуравиробництва, так і ефективний власник.За оцінкамиінституту економіки і прогнозування НАНУ приватизовані підприємства значнопогіршили фінансовані показники, в результаті приватизації в Україні відбулосяне підвищення ефективності, а пограбування державного майна і вивоз капітала ...ефективного власника так і не отримали.

Простий продаж державнихактивів не може автоматично забезпечити трансформацію в ефективну приватнувласність!

 Чи можливе «автоматичне», без втручаннядержави, забезпечення таких співвідношень між працею і формами власності, щобзростав добробут населення? Ні. Таке може статися тільки за активного втручанняв цей процес соціально сильної, демократичної держави, яка діє в суспільстві,де встановилися співпраця і злагода, зумовлені соціальною необхідністю.

Можливим варіантом розв’язання сучаснихважких проблем України є врахування успішного європейського досвіду реформ, асаме орієнтація на змішану економіку, на соціалізований капіталізм, на активнедержавне регулювання, а це вимагає жорсткої відповідальністі владної еліти занаслідки реформ.

Останні записи