Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.11.2022, 16:37

НБУ пом'якшив деякі валютні обмеження та змінив умови надання рефінансування банкам

Партнер Sotbi Law Firm

Нещодавно було прийнято постанову Правління НБУ від 4.11.2022 року № 227 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України".

Постанова набрала чинності 5 листопада 2022 року.  

Зміни було внесено стосовно наступних питань: 

1) Придбання товарів за кордоном для підтримання обороноздатності України. 

Доповнено тепловізорами та низкою інших приладів перелік товарів оборонного призначення, які можуть купувати за кордоном волонтери з метою сприяння підвищенню обороноздатності України. Раніше до цього переліку були включені: рації, бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки тощо. 

Окремо слід нагадати, що з 06.08.2022 року волонтери можуть без обмежень розраховуватися гривневими платіжними картками за товари з визначеного НБУ переліку, придбані за кордоном, а фізособи, які фактично займаються волонтерською діяльністю, - ще з 04.04.2022 року можуть купувати валюту та переказувати її за кордон для придбання відповідних товарів з метою сприяння підвищенню обороноздатності України (у межах ліміту 400 тис. грн/міс в еквіваленті). 

2) Діяльності українських експортерів 

Створено умови, з метою щоб українські експортери мали змогу брати участь у тендерах щодо поставки товарів нерезидентам. Отже, з 5 листопада банки отримали можливість надавати тендерні гарантії на ці операції. 

3) Використання іноземної валюти благодійними фондами 

Банківські установи не враховуватимуть наявні залишки коштів у іноземній валюті на рахунках благодійних фондів та не вимагатимуть продажу та/або використання наявної валюти під час задоволення заявок на купівлю іноземної валюти для оплати імпортних контрактів. 

4) Відкриття банками рахунків військовослужбовцям 

НБУ розширено перелік документів, на підставі яких банки можуть відкривати рахунки військовослужбовцям, здійснювати ідентифікацію та верифікацію, посвідчень. 

5) Рефінансування банків 

НБУ припиняє проведення операцій із бланкового рефінансування банків. Водночас банкам і надалі доступні класичні кредити рефінансування під забезпечення.

Останні записи