Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.08.2017, 14:20

Зміни розміру та порядку стягнення аліментів на неповнолітніх дітей

8 липня 2017р. набрали чинності зміни до Сімейного кодексу України та Цивільно процессуального кодексу України. Відповідно до яких внесені значні зміни в порядок та розмір стягнення аліментів на неповнолітніх дітей.

          8 липня 2017р.  набрали чинності  зміни до Сімейного кодексу України  та Цивільно процессуального кодексу України.Відповідно до яких внесені значні зміни в порядок та розмір стягнення аліментівна неповнолітніх дітей.

            Законом збільшено  мінімальний розмір аліментів на однудитину.  Так, у разі встановленняаліментів в твердій грошовій сумі, раніше встановлений розмір в  30% збільшено до  50% прожиткового мінімуму для дитинивідповідного віку. 

           Згідно із Законом України «Про Державний бюджет на2017 рік», прожитковий мінімум у 2017 році в Україні для дітей до 6 роківстановить з 1 січня 2017 - 1 355 гривень, з 1 травня - 1 426 гривень, з 1грудня - 1 492 гривні. Для дітей від 6 до 18 років: з 1 січня 2017 - 1 689гривень, з 1 травня - 1 777 гривень, з 1 грудня - 1 860 гривень.

           У разі визначення розміру аліментіву частці від заробітку (доходу)  платникааліментів -  на одну дитину – урозмірі  однієї чверті, на двох дітей – урозмірі  однієї третини, на трьох і більшедітей у розмірі  - половини заробітку(доходу) платника аліментів, але не більше 10-ти прожиткових мінімумів на кожнудитину.  

            Законом уточнено також, щоаліменти, які одержані на дитину  євласністю дитини. Той із батьків або інших законних представників дитини, наім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовимпризначенням в інтересах дитини; – неповнолітня дитина (від 14 до 18 років) маєправо брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання, атакож самостійно одержувати аліменти та розпоряджатися ними.

            Відтепер, справи по стягненнюаліментів розглядаються в наказном (спрощеном) проваджені. Нововведенням   розширено перелік обставин, які враховуютьсясудом під час визначення розміру аліментів. Такі обставини дозволяють судузробити висновок про матеріальний стан платника аліментів. Суд може враховувати:наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; здійснення витратплатником аліментів на придбання нерухомого або рухомого майна, сума якихперевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи.

             Змінами закріплено, щозаборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на часвиникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває наспрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержуєзаробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правовудопомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника дляданої місцево.

           

Останні записи