Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.04.2017, 13:30

Критерії вибору податківцями юридичних осіб для позапланової перевірки

Підстави для проведення позапланових перевірок передбачені Податковим кодексом, проте є значна кількість юридичних осіб, в яких наявні підстави для проведення таких перевірок, тому потрібно розуміти як, все ж таки, податківці обирають кого з цих юридичн

Підстави для проведення позаплановихперевірок передбачені Податковим кодексом, проте є значна кількість юридичнихосіб, в яких наявні підстави для проведення таких перевірок, тому потрібнорозуміти як, все ж таки, податківці обирають кого з цих юридичних осіб обратидля проведення перевірки.

Для того, щоб відповісти на це питаннянеобхідно знати на які фактори звертають увагу податківці при виборі суб’єктагосподарювання для перевірки.

Перш за все, найбільше потрапляють підризик проведення перевірок суб’єкти господарювання, які є платниками податку надодану вартість. Не платники цього податку викликають набагато меншу цікавістьу фіскальних органів.

Вагомим фактором при виборі з поміжінших, таких же юридичних осіб для перевірки є наявність працівників, а самедостатньої кількості працівників для здійснення вашої діяльності. Що самемається на увазі під «достатньою кількістю працівників» нормативно неврегульовано і оцінюється працівниками фіскальних органів у кожному конкретномувипадку. Проте, зрозуміло, що коли у юридичної особи, яка активно ведегосподарську діяльність, специфіка якої передбачає затрату трудових ресурсів,немає працівників, то це викликає значну зацікавленість у податківців.

Невчасне подання податкових декларацій,а також невчасна сплата податків теж привертає увагу податківців до Вашоїюридичної особи. Тому раджу цього не допускати, особливо, якщо у Вашоїюридичної особи присутні інші фактори, які стимулюють податкову провести щодоВас перевірку.

Наявність великої кількості активів, усукупності з іншими факторами, теж провокує податківців на проведення перевірку. Це пов’язано з тим, що такій юридичній особі є,що втрачати, а вивести активи засновникам цієї юридичної особи, буде не так вжей просто. Тому хорошим варіантом виходу з цієї ситуації буде створення двохюридичних осіб, одна з яких буде вести господарську діяльність, а інша буде власникомвсіх активів та буде здавати їх в оренду першій юридичній особі.

Також одним з критеріїв вибору юридичноїособи для перевірки є розміри оборотів, такої юридичної особи. Відповідно, чимбільший обсяг обороту,  тим більшаможливість приходу до Вас податківців з перевіркою, особливо якщо такі оборотибільше 20 млн. гривень. Найменше податківців цікавлять юридичні особи зобсягами оборотів до 5 млн. гривень.

Зацікавити податкові органи може й різкепідвищення економічної активності юридичної особи, у порівняні з попереднімиперіодами.  Таке підвищення активностіпрацівники податкової відслідковують, в першу чергу, за поданими деклараціями.Різким підвищенням економічної активності юридичної особи варто вважатиситуацію, коли показники економічної діяльності в три і більше разівперевищують такі ж показники за попередні періоди.

При виборі платника податків, щодо якогопровести перевірку працівники фіскальних органів також враховують попередніпроведені перевірки, а саме які порушення були знайдені і якими були наслідки знайденихпорушень для платника. Це робиться для того, щоб оцінити можливість знайденнязнову порушень у цієї ж юридичної особи.

Тобто, для зменшення ризику приходуподатківців з перевіркою  та виникнення податкових спорів, необхідно уникатинаявності у Вашої юридичної особи названих вище факторів.

Останні записи