Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.03.2016, 09:35

Інвестиційні договори в ІТ сфері

Більшість IT проектів рано чи пізно приходять до того, що без зовнішніх запозичень неможливо забезпечити швидкий розвиток, або утриматися під натиском більш сильних конкурентів.

Більшість IT проектіврано чи пізно приходять до того, що без зовнішніх запозичень неможливозабезпечити швидкий розвиток, або утриматися під натиском більш сильнихконкурентів. Співпраця з венчурними фондами і приватними інвесторами криє всобі досить багато ризиків для засновників бізнесу, тому метою юридичнихкомпаній, які працюють у цій сфері є допомога у юридично правильній побудовівідносин з венчурами і на максимально вигідних умовах. Проте і для інвесторівіснують певні вагомі ризики, пов’язані з інвестиційною діяльністю в ІТ сфері.

Підставою співпраціінвесторів з ІТ компаніями є інвестиційні договори.

Щодо структуриінвестиційного договору то, незважаючи на те, що кожен професійний інвесторпропонує свою форму, є кілька основних загальних розділів і пунктів, на яківарто звертати увагу при узгодженні операції. До таких розділів можна віднестинаступні:


-         Комерційні таадміністративні умови здійснення угоди.

-         Локалізаціяпов'язаних з інвестицією ризиків.

-         Контроль над передачеюакцій.

-         Стратегія виходувенчурного капіталіста.

Довгостроковий іризиковий характер інвестиційних відносин за договором вимагає більшскрупульозного відображення прав і обов’язків сторін, деталізації форм ірозмірів відповідальності сторін за невиконання або неналежне виконання умовдоговору, введення в умови контракту будь-яких видів забезпечення зобов’язань(застава, гарантія тощо).

Задля уникненняризиків, які можуть виникати при виконанні інвестиційного договору, вартодетально прописувати з яких етапів повинне складатися виконання договорів, атакож вчинення яких дій передбачає виконання конкретного етапу, або ж якийрезультат повинен бути наявний при закінченні цього етапу.

Крім того, уінвестиційному договорі варто передбачити форму звітування в результатізакінчення певного етапу виконання договору.

У випадку залученняіноземних інвестицій, варто пам’ятати, що такі інвестиції підлягають реєстраціїу місцевих державних адміністраціях. Для здійснення реєстрації потрібно податинаступні документи: три примірники інформаційногоповідомлення з відміткою територіального органу Міністерства доходів і зборівпро фактичне здійснення інвестицій; документи, що підтверджують формуздійснення іноземних інвестицій; документи, які підтверджують вартість іноземнихінвестицій.

На закінчення вартовідзначити, що, на жаль, інвестиційна практика у сфері інформаційних технологійпоки що є малорозвиненою на українському інвестиційному ринку, проте наявнізначні перспективи розвитку.

Останні записи