Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.12.2015, 15:51

Наслідки анулювання реєстрації платником єдиного податку

Скасувати реєстрацію платником єдиного податку податківці можуть з підстав передбачених у Податковому кодексі.

Скасувати реєстрацію платникомєдиного податку податківці можуть з підстав передбачених у Податковому кодексі.Такими підставами можуть бути: перевищення граничного обсягу доходупередбаченого для певної групи платників єдиного податку, перебування утрудових відносинах з платником податку працівників, кількість яких перевищуєвстановлені ліміти, здійснення видів діяльності, які не можуть здійснюватисяпевною групою платників єдиного податку або взагалі, видів діяльності при якихзастосування спрощеної системи оподаткування неможливе. Крім того, платникєдиного податку може здійснювати лише діяльність, яка зазначена у реєстріплатників єдиного податку. У випадку, коли платник єдиного податку будездійснювати діяльність, яка не зазначена у реєстрі платників єдиного податку,це також буде підставою для скасування реєстрації платником єдиного податку. 

В податковому законодавствівідсутня норма, яка б чітко вказувала на строк протягом якого здійснюєтьсяповідомлення про анулювання реєстрації платником єдиного податку. Це в своючергу створює ситуацію, коли суб’єкт господарювання може офіційно вже неперебувати на спрощеній системі оподаткування, але продовжує вважати себеплатником єдиного податку. У такому випадку варто бути готовим до негативнихнаслідків, пов’язаних з відмінностями перебування на загальній та спрощенихсистемах оподаткування.

Одним з наслідків, який можеспіткати суб’єкта, щодо якого відбулося скасування реєстрації платником єдиногоподатку, є відповідальність за незастосування РРО при здійсненні розрахунків.Для суб’єктів, які перебувають на загальній системі оподаткування застосуванняРРО є обов’язковим при здійсненні готівкових розрахунків, тоді коли дляплатників єдиного податку існує вимога застосовувати РРО платникам 2 і 3 груп,обсяг доходу яких протягом року перевищує 1 млн. грн. та платниками 4 групи,щодо інших платників спрощеної системи оподаткування такої вимоги немає. Тому,суб’єкту, щодо якого було анульовано статус платника єдиного податку, вартовідразу після отримання інформації про анулювання  припинити всі готівковірозрахунки до того моменту, поки він не почне використовувати РРО.

Ще одним наслідком, якийстосується лише платників єдиного податку, в яких обсяг обороту перевищував заостанній рік 1 млн. грн., буде їх обов’язок зареєструватися платником ПДВ. Увипадку, якщо платник податків не зареєструється платником ПДВ, то він все однозмушений буде сплачувати ПДВ, проте у нього буде відсутнє право на податковийкредит. Якщо ж суб’єкт не буде сплачувати ПДВ у встановлені строки, то йомудоведеться крім ПДВ, сплатити додатково ще й штрафні санкцій у розмірі 25 % відсуми податкового обов’язку.

Наступним наслідком скасуванняспрощеної системи оподаткування буде обов’язок сплачувати військовий збір,оскільки на відміну від платників єдиного податку, платники на загальнійсистемі оподаткування зобов’язані сплачувати військовий збір щорічно разом зПДФО. Проте, у зв’язку з тим, що по військовому збору немає окремої декларації,то за штрафні санкції у разі її неподання не варто хвилюватися.  

При зміні спрощеної системиоподаткування на загальну платнику потрібно буде сплачувати з власних доходів ПДФО,тому для зменшення сум, які необхідно буде сплатити, потрібно заздалегідьпотурбуватися про наявність документів, які б підтверджувати витрати. У іншомуж випадку доведеться сплатити значну суму податків.

Для того, щоб мінімізуватинегативні наслідки скасування спрощеної системи оподаткування та можливісанкції необхідно регулярно перевіряти на сайті Державної фіскальної служби чиє Ви в реєстрі платників єдиного податку.

Останні записи