Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.11.2015, 13:53

Порядок отримання дозволу на працевлаштування іноземця

Отримати дозвіл на працевлаштування іноземця в Україні не так легко, як може здатися на перший погляд. Для отримання зазначеного дозволу необхідно, щоб працевлаштування іноземця підпадало під один з передбачених Мін’юстом випадків.

Отримати дозвіл напрацевлаштування іноземця в Україні не так легко, як може здатися на першийпогляд. Для отримання зазначеного дозволу необхідно, щоб працевлаштуванняіноземця підпадало під один з передбачених Мін’юстом випадків.

Такими випадками є:

  • відсутність в Україні працівників, які можуть виконувати цей вид робіт;
  • наявність обґрунтування доцільності використання праці іноземців;
  • наявність договорів між іноземним та українським роботодавцем про направлення іноземних працівників в Україну для виконання певних робіт. Проте у цьому випадку законодавством передбачено те, що кількість таких працівників не повинна перевищувати 50% кількості осіб, що працюють в українського роботодавця на умовах договору;
  • працевлаштування “внутрішньокорпоративних цесіонаріїв”;  
  • працевлаштування особи, яку ще не визнано біженцем, але щодо якої прийняте рішення щодо оформлення документів з метою вирішення цього питання.

Щодо другого випадку,то Мін’юстом визначено випадки в яких використання праці іноземних осіб єдоцільним, такими випадками є:

  • якщо іноземець єзасновником або учасником юридичної особи та бажає зайняти керівну посаду у ційюридичній особі;
  • якщо основнимобов’язком іноземця на зайнятій посаді буде створення об’єктів авторського абосуміжних прав;
  • якщо іноземецьпрацюватиме в індустрії програмної продукції;
  • якщо в іноземцянаявний диплом ВНЗ віднесеного до 100 найкращих в одному зі світових рейтингів.

Отримати дозвіл можнау територіальних органах служби зайнятості за місцезнаходженням роботодавця.

Варто зазначити, щоотримання дозволу на працевлаштування іноземця покладається на роботодавця.Такий дозвіл можна отримати лише щодо конкретного іноземця і дляпрацевлаштування в конкретного роботодавця на конкретній посаді. Не можнаотримати дозвіл  на працевлаштування будь-якого іноземця на наявну вроботодавця посаду, і навпаки не можливо отримати дозвіл для працевлаштуванняконкретного іноземця на будь-яку посаду або ж у будь-якого роботодавця.

Перед тим якроботодавець звернеться для отримання дозволу, йому необхідно подати інформаціюпро попит на робочу силу. Така інформація має бути подана не пізніше ніж за 15днів до дня звернення.  Лише після цього роботодавець може подати заяву танеобхідні документи до територіального органу служби зайнятості.

Документи подані длявидачі дозволу розглядаються на відповідність вимогам впродовж 1 дня, рішеннявидачу або відмову у видачі дозволу приймається уповноваженим органом протягом7 днів з дня отримання відповідних документів.

Рішення про видачудозволу оформляється у вигляді наказу та надсилається роботодавцю. Післяотримання такого рішення в роботодавця є 10 днів для оплати збору за видачудозволу. Якщо роботодавець не сплатить у встановлених строк збір, то рішенняпро видачу дозволу скасовується. У випадку оплати збору територіальний органслужби зайнятості зобов’язаний видати дозвіл на працевлаштування іноземцяпротягом 3 днів.

Після отриманнядозволу роботодавець укладає з іноземним працівником трудовий договір, копіюякого він зобов’язаний протягом 7 днів з дня укладення договору надіслати дотериторіального органу служби зайнятості.

Дозвіл напрацевлаштування не може видаватися більше ніж на 1 рік, проте його можнапродовжувати необмежену кількість раз. 

Останні записи