Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.11.2015, 12:31

Примусове виключення учасника зі складу учасників ТОВ

Законодавством України передбачено процедуру виключення учасника зі складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю. Зокрема, законом України “Про господарські товариства” вирішення даного питання віднесено до компетенції загальних зборів учас

ЗаконодавствомУкраїни передбачено процедуру виключення учасника зі складу учасниківтовариства з обмеженою відповідальністю. Зокрема, законом України “Про господарськітовариства” вирішення даного питання віднесено до компетенції загальних зборівучасників товариства. Також у згаданому законі передбачено підстави для виключеннязі складу учасників:

- систематичненевиконання учасником обов’язків;

- систематичневиконання учасником обов’язків неналежним чином;

- перешкоджання діямиучасника досягненню цілей товариства.

Інших підстав длятого, щоб примусово виключити учасника юридичної особи законом не передбачено.Але передбачені в законі підстави можна широко тлумачити і під них можуть підпастинавіть ті дії, які на думку учасника ніяким чином не можуть призвести до йоговиключення з товариства.

Загальні збориучасників товариства приймають рішення про примусове виключення учасника шляхомголосування, при здійсненні якого учасник щодо якого приймається рішення не маєправа голосувати. Рішення вважається прийнятим, якщо його підтримали учасники,які у сукупності володіють більш ніж 50 % голосів від загальної кількості голосівучасників.  

Передбачення взаконодавстві того, що учасник не бере участі у голосуванні щодо виключенняйого зі складу товариства, не свідчить про те, що його не потрібно повідомлятипро проведення зборів товариства з цього приводу, оскільки такий учасник маєповне право бути присутнім при прийнятті будь-яких рішень загальних зборівтовариства до того, поки його не виключено з дотриманням встановленоїзаконодавством процедури.

Одного лише рішеннязагальних зборів про виключення учасника недостатньо для того, щоб конкретнийучасник втратив свій статус. Для цього необхідно провести державну реєстраціюзмін до установчих документів юридичної особи.

Щоб здійснити цю діюнеобхідно подати державному реєстратору наступні документи:

  • реєстраційна картка встановленої форми для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи;
  • рішення загальних зборів учасників про примусове виключення учасника зі складу учасників товариства;
  • рішення про внесення змін до установчих документів;
  • документ, який підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів (таким документом, наприклад, може бути реєстр учасників загальних зборів товариства)
  • оригінал установчих документів товариства;
  • 2 примірники змін до установчих документів або 2 примірники установчих документів у новій редакції;
  • квитанція, яка підтверджує сплату адміністративного збору за проведення змін до установчих документів.

При подачі цихдокументів до реєстраційної служби варто пам’ятати, що цей перелік документів євичерпним і реєстратор не вправі вимагати надання будь-яких інших документів.Тобто, якщо державний реєстратор отримав рішення загальних зборів учасників пропримусове виключення учасника зі складу учасників товариства та іншіпередбачені документи, то він не вправі відмовити у проведенні реєстрації зміндо установчих документів на підставі того, що причина виключення не підпадаєпід перелік обставин передбачених законом для здійснення такого виключення абоз інших причин, оскільки це не належить до компетенції державного реєстратора.

Учасник, щодо якогобуло прийняте рішення про виключення, вправі звернутися до суду з позовом, вякому оскаржується незаконність його виключення. У випадку, якщо суд приймерішення на користь такого учасника, у державного реєстратора будуть всіпідстави не реєструвати зміни до установчих документів, які стосуютьсявиключення такого учасника.

Останні записи