Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.11.2015, 11:08

Реєстрація платником ПДВ

Питання реєстрації платником податку на додану вартість завжди залишалося актуальним для юридичних осіб. Така актуальність в першу чергу зумовлена бажанням контрагентів працювати лише з платниками ПДВ, а також “важкою” процедурою набуття статусу платника

Питання реєстраціїплатником податку на додану вартість завжди залишалося актуальним для юридичнихосіб. Така актуальність в першу чергу зумовлена бажанням контрагентів працюватилише з платниками ПДВ, а також “важкою” процедурою набуття статусу платника ПДВ.Така процедура є несприятливою для юридичних осіб через строки, які передбаченізаконодавством для подання заяви про реєстрацію, а також через строк з якогоюридична особа буде вважатися платником ПДВ, а отже отримає право на податковийкредит та видачу податкових накладних.

Законодавствомпередбачена добровільна та обов’язкова реєстрація платником ПДВ. Щододобровільної реєстрації, то така реєстрація хоча і дозволяє безперешкодно статиплатником ПДВ, проте юридичній особі потрібно прочекати значний період часу змоменту прийняття рішення про необхідність набуття статусу платника ПДВ домоменту отримання такого статусу.  Для реєстрації у добровільному порядкуподати документи можна лише з 1 по 10 число календарного місяця, а якщо цейтермін пропущений, то потрібно чекати наступного місяця. Але це ще не все,навіть якщо Ви встигли подати документи в потрібний строк, то для того, щоббути платником Вам все одно потрібно чекати наступного місяця, оскількивідповідно до законодавства Ви будете платником ПДВ лише з цього часу. Тобтодля того, щоб добровільно зареєструватися платником ПДВ потрібно чекати якмінімум 20 днів, а у більшості випадків набагато більше, навіть до 50 днів.

Такі строкидобровільної реєстрації є необґрунтованими для юридичної особи, якій потрібнокожного дня вести господарську діяльність і не зрозуміло чим вони зумовлені.Юридична особа не може чекати більше місяця для того, щоб набути статусплатника ПДВ, оскільки за цей час вона постійно буде втрачати можливістьзаключити вигідні договори з контрагентами. Це зумовлено в першу чергу тим, щоконтрагенти юридичної особи, які є платниками ПДВ не бажають працювати зюридичними особами, які не є платниками ПДВ, оскільки у випадку такої співпрацівони не отримають право на податковий кредит, а як наслідок і на бюджетневідшкодування. Тому добровільна реєстрація платником ПДВ не може забезпечитиналежного ведення бізнесу і часто призводить до значних втрат коштів.

Єдиним способомуникнути всіх забаганок передбачених Податковим кодексом щодо строківреєстрації платником ПДВ є процедура обов’язкової реєстрації. Така процедурапередбачає строки, які є більш сприятливими для бізнесу. Проте для того, щобзастосувати таку процедуру необхідно виконати вимогу законодавства щодо оборотуу розмірі 1 млн. гривень. Після отримання такого обороту юридична особа можеподати заяву про реєстрацію платником ПДВ у  будь-який момент, невтрачаючи можливість нормальної співпраці з контрагентами. Вже через 3 дніпісля подання такої заяви вона буде зареєстрованою.

Процедураобов’язкової реєстрації є хорошим способом уникнути необхідності чекатиреєстрації платником ПДВ і не втратити можливість укладення вигідних договорівз контрагентами. Єдине, що може стати на перешкоді у юридичної особи привикористанні цього способу реєстрації це відсутність можливості створенняобороту у розмірі 1 млн. гривень, проте і цього можна уникнути звернувшись доюридичних фірм, які пропонують створення обороту цілком законним способом. 

Останні записи