Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.09.2019, 11:26

Сусід палить листя: що робити?

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Латвійській Республіці

Весною українці масово палять траву, восени – листя, і протягом року – сміття. Що з цим робити і як захистити свою родину?

Через сморід від паленого листя та сміття неможливо спати, закриваємо вікна – але на ранок навіть дитячі ліжечка все одно просякають важким запахом. Весною українці масово палять траву, восени – листя, і протягом року – сміття. Думаю, причина – у невігластві, нерозумінні реальних наслідків своїх дій. 

Чому палити сміття та листя – небезпечно 

До складу диму від спаленого листя входить: пил, оксиди азоту (NO), важкі метали, канцерогенні сполуки бенз(а)піренів та чадний газ (СО). 

1 тонна тліючого листя прирівнюється до 30 кг чадного газу.  Рівень чадного газу біля тліючої купи листя так само високий, як і на міській вулиці з інтенсивним рухом. Моноокисел вуглецю (він же – чадний газ) – дуже отруйний газ, оскільки надзвичайно легко зв'язується гемоглобіном крові, блокуючи доставку кисню до тканин організму. Серце починає працювати з вищим навантаженням, а це – посилює шанс на  загострення захворювань серця. 

У спаленому смітті на додачу обов’язково знайдуться штучні сполуки, що при горінні виділяють смоги формальдегідів, акролеїн, ціаніди, діїзоціанати та інших мутантів Періодичної системи хімічних елементів.

Нагадаю, що серцево-судинні захворювання є найбільш частою причиною смерті у світі, і за найскромнішими оцінками Світової організації здоров’я – близько 7 мільйонів смертей у світі щороку спричинені забрудненням повітря. 

Брати наші менші 

Днями в Києві та інших містах відбувся Марш за права тварин – мова йшла за заборону використання тварин у цирках і дельфінаріях, використання живих тварин для тестування косметик, роботи притравочних станцій та хутрових ферм. Однак, коли мова йде про спалювання сміття чи листя – люди теж шкодять і рослинам, і тваринам. Особливо небезпечні в цьому сенсі весняні спалювання минулорічної трави – там гинуть зайченята, їжачки та миші, пташки та павуки. 

Як боротися із відкритим спалюванням? 

Почніть із переконання. Як переконати сусіда? 

1. Поділіться з ним інформацією про те, чому спалювання листя та сміття шкодить людині та довкіллю. 

2. Процитуйте закон – ст.50 Конституції, ст. 16 Закону “Про охорону атмосферного повітря”, Закон “Про благоустрій у населених пунктах”. 

3. Якщо переконання не працює – викликайте поліцію – 102. Адже за спалення листя, трави та побутового сміття передбачений штраф. 

Список законів, на які можна посилатися – невичерпний, але важливо те, що підставою для виклику поліції є ст. 255 Адміністративного кодексу, що зобов’язує поліцію виїхати на місце злочину (спалювання листя) та скласти протокол.

Скепсис, що поліція не реагує, тому що і на важчі правопорушення не зовсім не реагує, недоречний, якщо Ви хочете жити у правовій державі. Ані Президента, ані Уряд, ані Верховна Рада не вирішать цю проблему, поки Ви не звернетеся до правоохоронних органів. Тому звикайте і не лінуйтеся. 

Як захистити себе? 

Я розумію тих, хто не готовий йти сваритися з сусідами чи випадковими незнайомцями, які палять листя / траву чи сміття у них під вікнами. Але у такому випадку слід замислитися про те, яким чином себе захистити від шкоди.

1. Закривайте вікна – а біля щілин можна покласти вологу ганчірку, яка допоможе вловлювати важчі дрібні елементи.

2. Купіть очищувач повітря – поки що дивина для України – звичайна річ для жителя Пекіну, де просто дихати на вулиці дорівнює палінню 40 цигарок на день. Оригінальні очищувачі повітря досить дорогі, але є і дешевші опції – в обох варіантах – суть у фільтрах, які потрібно регулярно очищувати.

3. Заведіть більше домашніх рослин – надавайте перевагу видам, що виділяють велику кількість кисню, але якщо ви не майстер доглядати за домашнім садом – купуйте найменш вибагливі ампельні рослини (декоративні рослини із звисаючими пагонами або виткими стеблами і гарним листям). 

Вірю, що з часом все населення країни чудово розумітиме, що палити сміття, траву чи листя так само – погано, нечемно та небезпечно. Але часу у нас обмаль – і захищати свою країну та родину треба вже зараз. Не зволікаймо!

Останні записи