Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.04.2016, 14:09

Заборону використання «георгієвської стрічки» необхідно прискорити

Старший науковий співробітник Державної установи "Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України"

Нормативно-правове забезпечення попередження та боротьби з сепаратизмом має розвиватися швидше і робота на випередження в цьому сенсі має вестися безперервно.

Ще 2 червня2015 р. на розгляд Верховної Ради України було подано проект Закону України про внесення доповнення доКодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовленнята пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки № 2987 , метоюякого є встановлення диференційованої адміністративної відповідальності за дії,спрямовані на пропаганду в Україні георгіївської(гвардійської) стрічки, як символу російської окупації та агресії. З того часу законопроект № 2987 пройшовантикорупційну експертизу в Комітеті з питань запобігання іпротидії корупції ВР України (висновок від 1 липня 2015 р.) та був визнаний таким, що не суперечить положеннямКонституції України (висновок Комітету з питань правовоїполітики та правосуддя

Однак, відповідно до висновку Головногонауково-експертного управління від 4 серпня 2015 р. рекомендовано зарезультатами розгляду в першому читанні законопроект повернути суб’єкту правазаконодавчої ініціативи на доопрацювання. При цьому у висновку, на нашу думку,не наведено достатніх аргументів щодо повернення законопроекту № 2987 надоопрацювання.

Агресія збоку РФ та ведення гібридноївійни, яка, окрім всього іншого, передбачає проведення різноманітнихагітаційно-пропагандистських акцій, в тому числі і щодо експлуатації історичноїпам’яті Українського народу та його бойової слави, участі у Другій світовійвійні тощо. Звісно, такі заходи ретельно готуються та використання тих чи іншихслоганів, символів та інтерпретація подій, яким, начебто, присвячений захід,ретельно проробляються до проведення акцій. До проведення акцій залучаються ЗМІта професійні провокатори. Не дивлячись на це, до початку березня 2016 р.законопроект № 2987 знаходився на розгляді в головному стосовно проходженняпроекту Комітеті ВР України - Комітеті з питаньзаконодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Все ж, 16 березня2016 р. згаданим Комітетом за наслідками обговорення ухвалено рішення рекомендуватиВерховній Раді України за результатами розгляду на пленарному засіданні в першому читанні законопроект № 2987 прийняти за основу. Але вжемайже місяць важливий проект не може попаси до порядку денного.

Прийняття законопроекту № 2987 необхідноприскорити та якомога швидше винести на розгляд Верховної Ради враховуючинаступне. 10 квітня 2016 р. в м Одеса окремі мешканці (та, неодмінні супутникитаких заходів – гастролери та куратори) влаштували покладання квітів до пам'ятника Невідомому матросу на честь Дня визволення Одеси від німецько-фашистськихзагарбників. Досить звичне явище, на яке збираються переважно представникипохилого віку не без участі і більш молодих людей із завданням влаштуванняпровокацій та створення сприятливої медіа картинки для російських ЗМІ.Більш-менш професійна діяльність на цьому заході представників правоохороннихорганів попередила масові заворушення та сутички, однак були присутні іепізоди, які мають привести до настороги. На відео від «Громадське TVОдеса» (увага, на відео присутня ненормативна лексика), час 4:33 ,однією з активних учасниць словесної перепалки під час затримання учасникаакції (молодого чоловіка) пролунала фраза, яка може мати неабиякийпропагандиський зиск для проросійських ЗМІ та претендує перекочувати на всіподібні заходи. При цьому, учасники акції знаючи негативне ставлення до демонстраціїсимволів, які використовуються окупантами та колаборантами, все одно взяли дорук червоні прапори та розмістили на одязі георгієвські стрічки, видимо, яквиклик суспільству. Так ось ця фраза мовою оригіналу « это наш пацан,он защищал георгиевскую ленточку». Отже, у нас з’являється екстериторіальний статус (бо пропагандистський статус «захисникДонбасу» має територіальну прив’язку, захисник «руського міра» має слабкувізуальну прив’язку, однак, поряд із доволі серйозним ідеологічним підґрунтям) «захисникагеоргієвської стрічки». Чому саме маємо сприйняти з насторогою такі та подібнівирази? 2 травня буде друга річниця подій в Одесі, 9 травня – День перемоги.Неодмінним супутником заходів, присвячених двом подіям, будуть акції звикористанням даної символіки, а при сутичках, які всі ми впевнені, готуютьсята провокуються заздалегідь, будуть використовуватися саме такі візуальнісимволи як зазначена стрічка із статусом її носія – «учасника заворушень якзахисника такого символу».

Отже, скоріший розглядта прийняття проекту № 2987 може попередити використання цього символу у пропагандистськихцілях, надасть правоохоронним органам повноваження вилучати та/або не допускатидо проведення масових акцій осіб – носіїв такої стрічки, яка у сутичках, доречі, може ще використовуватися як позначка «свій – чужий» за аналогією масовихакцій на Донбасі весни 2014 р. Також цей законопроект може сприйматися якрозвиток ідей щодо вдосконалення кримінального та адміністративного законодавстваУкраїни щодо притягнення до відповідальності громадян за колабораціонізм ісепаратизм. Авторами проекту вірно вказано прогноз соціально-економічних таінших наслідків прийняття проекту Закону. Прийняття цього проекту сприятимепосиленню охорони громадського порядку, уникнення провокацій з використанням георгіївської (гвардійської) стрічки. При цьому будуть забезпеченіправа осіб, які мають законне право на використання гвардійської стрічки та їїзображення (наприклад, ветерани, нагороджені Орденом Слави).

Розуміємо,що прийняття проекту № 2987 неодмінно спричинить істерику у ЗМІ, але з оглядуна події «руської весни» на Донбасі це необхідний та своєчасний крок.

Останні записи