Українці, які брали споживчі кредити, звільняються від відповідальності перед кредитором за прострочення платежів з 1 березня по 30 квітня 2020 року і від штрафних санкцій за цей період.

Такі норми, спрямовані на полегшення проходження карантину та економічної кризи, прописані в Законі «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Законом № 533-IX від 17.03.2020 внесено зміни у ЗУ «Про споживче кредитування» у зв’язку з карантином.

Встановлено, що у разі прострочення споживачем у період з 01.03.2020 по 30.04.2020 виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит споживач:

- звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення;

- звільняється від обов’язків сплачувати кредитодавцю неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання);

Також заборонено збільшення процентної ставки за користування кредитом у період з 01 березня 2020 року по 31 травня 2020 року (виняток – якщо у вас змінювана процентна ставка).

Споживчий кредит – грошові кошти, що надаються споживачу (позичальникові) на придбання товарів (робіт, послуг) для задоволення потреб, не пов’язаних з підприємницькою, незалежною професійною діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника.

Щодо інших, не споживчих кредитів, то залежно від умов договору в період карантину можливо посилатись на форс-мажор як підставу звільнення від відповідальності за незалежне виконання обов’язку. Проте для цього потрібно отримувати у Торгово-промисловій палаті відповідне підтвердження настання форс-мажорних обставин. Краще домовлятись з кредитором про умови вашої співпраці в період карантину та письмово прописувати все те, про що домовитесь: пом’якшення або звільнення від відповідальності, нові умови сплати і т.д.

Вказані норми не звільняють споживачів від обов'язку виконувати належним чином взяті зобов'язання. Отже, повернути кошти після закінчення карантину все ж буде потрібно (як тіло кредиту, так і проценти за користування ним).

Тому, якщо є можливість – краще продовжувати платити зараз, адже несвоєчасна сплата відображається у вашій кредитній історії, не зважаючи на те, що санкції не застосовуються.