Благодійні внески

Добровільні та "примусово-добровільні" благодійні внески в школах, дитячих садках, лікарнях – явище повсякденне. Однак, постають запитання: чи можна благодійний внесок внести в касу бюджетної установи? Чи обов'язково ці кошти зараховувати на реєстраційний рахунок? Куди, хто та на що їх витрачає? Як обліковувати придбані за рахунок благодійних внесків необоротні активи й запаси? Благодійником же може бути дієздатна фізична чи юридична особа, чи лише благодійна організація, яка добровільно здійснює один чи кілька видів благодійної діяльності?

Відповідно до закону заклади охорони здоров'я зобов'язані в обов’язковому порядку звітувати про зібрані благодійні внески від фізичних та юридичних осіб з 1 січня 2018 року. Станом на сьогодні звітувати медичним клінікам доведеться щокварталу та не пізніше десятого числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Підсумкові документи потрібно буде розміщувати на території лікарні у загальнодоступному місці, а також на офіційному веб-сайті закладу охорони здоров'я та/або офіційних веб-сайтах Міністерства охорони здоров'я.

Прозорість внесків

За даними МОЗ, майже у кожному закладі охорони здоров'я працює благодійний фонд, а 7 з 10 пацієнтів платили до нього внески. Обсяги благодійних пожертв – сотні мільйонів гривень, однак до цього часу звітність цих фондів про зібрані кошти часто була недоступною чи непрозорою.

Однак, ніхто не може заборонити благодійність - кожна людина може добровільно і на власний розсуд жертвувати свої кошти чи майно. Ключове: благодійність - це жест доброї волі, а вимагання грошей під прикриттям «благодійних» внесків є прямим порушенням закону, по суті – проявом корупції.

Ні за яких обставин благодійні внески не можуть бути обов’язковими для сплати, а будь-які примусові збори коштів - неприпустиме явище в медзакладах.

Відповідальність

Невиконання цих вимог тягне за собою юридичну відповідальність. Кримінальна відповідальність передбачена не лише для людини, яка вимагає чи бере хабар, але й для громадянина, який його пропонує чи дає.

Антикорупційною організацією в Україні є НАБУ (Національне антикорупційне бюро України). Як нам відомо, установа є державним органом, на який покладається попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття корупційних правопорушень, віднесених до його підслідності, а також запобігання вчиненню нових.