Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.01.2013, 13:27

Ордерний гамбіт

Адвокат, арбітражний керуючий

Про можливі наслідки впровадження нової форми ордеру для адвокатської діяльності.

  «  —  Только бы ордера достать, - прошептал Ипполит Матвеевич, валясь на постель, - только бы ордера!.. "

Сподіваюсь, те, про що я зараз напишу, так і залишитьсялише моїми здогадками.

«17» грудня 2012 року Радоюадвокатів України було прийнято Положення про ордер адвоката та порядок веденняреєстру ордерів. Основним нововведенням цього положення стало те, що ордеривідтепер будуть мати серію та номер, зберігатися як документи суворої звітностіта видаватись РАР (Радами адвокатів регіону) централізовано, за заявамиадвокатів та адвокатських об’єднань.

Обдумуючи своє ставлення до введення ордерів наномерних бланках, я уже схилявся до того, що нічого такого страшного в цьомунемає. Так, звичайно, створюються певні незручності, але вони лише технічного характеру(неможливість персоніфікувати ордер, необхідність вписувати більше даних відруки, додаткові витрати часу на отримання у РАР). Крім того, аргумент, що бабусіз ЖЕКу до серійного ордеру будуть ставитись більш серйозно, заслуговує на увагу.

Та й ордер, річ не така обов’язкова, враховуючи, щона адвокатські запити майже ніколи не відповідають і цілком законно. Аповноваження на представництво можна підтверджувати угодою (в типовій угодіінформації буде не більше, ніж в ордері плюс повноваження). І навіть якщо з РАРє якісь непорозуміння і Вам не видають ордерну книжку, працювати можливо безнеї. З обмеженнями, але можливо.

Однак, як тільки номерні ордери «приживуться», задеякими оцінками, максимум за півроку, до процесуальних кодексів та ЗУ «Проадвокатуру» будуть внесені зміни… щодо документів, які підтверджуютьповноваження, і таким документом буде лише!!! номерний ордер та витяг з угоди.Звичайно, в пояснювальній записці до законопроекту буде написано щось на зразок«…з метою впровадження світових стандартів щодо адвокатської таємниці тазабезпечення прав адвокатів…». І все, надавати угоду буде грубим порушенням закону, з усіма наслідками…

Якщо ж після прийняття такого закону у Вас з РАР випадкововиникнуть якісь непорозуміння (наприклад не сплатили щорічні обов’язкові внески,або не хочете купувати мантію за ціною костюму Zilly, чи посміли вказати вдоговорі замість «правова допомога» - «послуги», чи може поставили під сумнівєдино правильну позицію щодо неприбутковості адвокатської діяльності!!!), Вампросто не видадуть ордерну книжку. Класика: «А-а-а… — А если небудут брать — отключим газ!»

В обласних колегіях «при КДК» членські внескиплатились лише тоді, коли треба було отримати нову ордерну книжку. А враховуючите, що членами ради стали все ті ж незмінні керівники колегій «при КДК», абонаближені до них особи, нічого іншого, як втілення давньої мрії загнати всіхадвокатів у «колегії», монополізувати видачу ордерів та збирати членськівнески, від них чекати не доводиться.

От і мотиви і задуми цього рішення стализрозумілими, бо «дерибан» на друці ордерів - це якось дріб’язково, а всіаргументи за введення номерних ордерів занадто вже непереконливі.

Я нікого ні в чому не хочу звинувачувати тасподіваюсь, що помиляюсь, як Майя зі своїм календарем, але народ віками помічав– «благими намірами дорога в пекло вимощена», особливо, якщо наміри від добрих чиновників,яких «влада псує».

Вважаю, що не потрібно такого «покращення», якими бблагими намірами воно не підсолоджувалось. Навіть якщо в сьогодні таких намірівнікого немає, це не значить що вони не з’являться, наприклад, коли номерніордери «приживуться», особливо враховуючи народну мудрість про владу, яка псує.

Останні записи